StoryEditor

Z feťáka a trosky milionárom. Deväťkrát sa predávkoval, teraz mu veľké peniaze zarába vlastný biznis

03.04.2017, 00:00
Autor:
emoemo
Život mu takmer zobrali drogy. Kúsok po tridsiatke sa ale Američan Khalil Rafati dokázal vyhrabať z dna.

Už dávno nespí na ulici, lieta súkromným lietadlom a prevádzkuje vlastnú firmu na výrobu ovocných džúsov a oblečenia, ktorá zamestnáva dve stovky ľudí. Okrem toho tiež prevádzkuje centrum odvykania od závislostí a jogové centrum.

Mal 33 rokov, keď sa po deviaty raz predávkoval heroínom. K životu ho museli doktori priviesť pomocou defibrilátora a elektrického šoku. To sa písal rok 2003. Khalil Rafat, losangeleský bezdomovec a narkoman vážil iba 49 kilogramov a jeho koža bola pokrytá vredmi, opisuje BBC.

"Za drogové delikty som bol zatknutý viackrát, než si dokážem spomenúť," hovorí Khalil. "Bol som úplne zničený. Cítil som takú bolesť, že som ani nemohol spať."

Už niekoľkokrát sa snažil s drogami prestať, neúspešne. Že so sebou musí niečo robiť, inak zomrie, si uvedomil práve až v roku 2003. Strávil štyri mesiace na odvykacej liečbe a od tej doby drogy neberie.

Pripravuje sa na expanziu

Dal sa na zdravý životný štýl a vo znovuvybudovaní svojho života bol tak úspešný, že dnes je z neho milionár. Úspešne mu zarába kalifornský biznis so zdravým jedlom a módou Sunlife Organics.

Šesť pobočiek, ktoré v sebe kombinujú ovocný bar a kaviareň, plus online obchod zahŕňajúci butik s oblečením, má ročný obrat 4,8 milióna dolárov (takmer 4 a pol milióna eur). Firma sa pripravuje na expanziu do ďalších 16 amerických štátov a do Japonska.

Teraz 46-ročný muž, ktorý sa prepravuje súkromným lietadlom, ušiel od doby, kedy spával na ulici, dlhú cestu. Jeho život by mohol byť námetom na hollywoodsky film. Veď Khalil už pred dvomi rokmi vydal autobiografickú knihu Zabudol som zomrieť.

Život sa mu začal vymykať kontrole

Príbeh začína v Tolede v štáte Ohio, kde sa Khalil v roku 1969 narodil poľskej židovke a palestínskemu moslimovi. Jeho desivé detstvo poznačilo sexuálne zneužívanie, opakované problémy so zákonom a neutíchajúca túžba utiecť preč. To sa mu nakoniec podarilo, keď v 21 rokoch odišiel do Kalifornie, píše denník The New York Times, ktorý jeho príbeh zverejnil ako prvý.

Živil sa hraním v miestnych kapelách a umývaním áut hollywoodskym hviezdam ako Elizabeth Taylorová a Jeff Bridges alebo gitarista skupiny Guns N 'Roses Slash. To bolo tiež najbližšie, ako sa dokázal priblížiť svojmu snu stať sa filmovým hercom.

Čoskoro ale spadol do drogovej závislosti a život sa mu začal vymykať kontrole. Nakoniec prespával v kartónových krabiciach vedľa odpadkov a predával drogy, aby si zarobil na svoju dávku.

Po odvykacej kúre v roku 2003 sa jeho život totálne zmenil. Vystriedal niekoľko zamestnaní. Okrem toho, že pracoval v dvoch odvykacích centrách v Malibu, tiež umýval autá, venčil psy a robil záhradnícke práce. "Bol som schopný aj niečo ušetriť. Pracoval som tvrdo, sedem dní v týždni, 16 hodín denne," spomína.

Travel essentials: comfy clothes, a bright smile, and... a Brazilian Bowl?! Check, check, and check! ✔️

Príspevok, ktorý zdieľa SunLife Organics (@sunlifeorganics),

Začal si tiež vyrábať vlastné zeleninové a ovocné džúsy. Inšpiroval ho k tomu starý známy z Ohia, ktorého stretol. "Bol to trochu hippík a začal ma učiť o vitamínoch, organickom jedle a superpotravinách. Zrovna v tej dobe som hľadal niečo, vďaka čomu by som sa cítil lepšie," opisuje Khalil.

Okamžitý úspech

V roku 2007 si v prenajatom dome otvoril vlastné odvykacie centrum Riviera Recovery. Mesiac pobytu tu stál 10 tisíc dolárov. Svojim klientom v rámci kúry pripravoval exotické džúsy, ktorých povesť sa rozšírila aj za múry liečebného zariadenia. Ľudia mu volali, či si ich môžu prísť kúpiť.

Keď mu došlo, že má dostatočne veľký dopyt na to, aby si otvoril ďalší biznis, v roku 2011 Khalil spolu s najlepším priateľom a vtedajšou partnerkou odštartoval podnik Sunlife Organics. Financoval ho z úspor a prvú pobočku otvoril v Malibu. Mal okamžitý úspech a prvý rok zarobil milión dolárov. Dnes jeho firma zamestnáva viac ako 200 ľudí.

Podľa Roba Nazaru, analytika Deutsche Bank v New Yorku, Khalilov príbeh ukazuje naozajstnú silu charakteru. "Bez ohľadu na to, aké má človek vzdelanie alebo profesijné skúsenosti, podnikateľský úspech poháňa odvaha, odhodlanosť a ambície," myslí si.

Okrem Sunlife Organics Khalil stále prevádzkuje centrum Riviera Recovery a jogové štúdio v Malibu. "Nepovažujem sa za obzvlášť inteligentného. Ale lačniem po živote a keď sa pre niečo rozhodnem, dám do toho všetko," hovorí Khalil.

01 - Modified: 2024-04-18 09:11:45 - Feat.: - Title: More vyplavilo na austrálske pláže balíky s kokaínom, polícia zadržala podozrivého 02 - Modified: 2024-04-17 11:19:17 - Feat.: - Title: Z krásnej modelky je vráskavá bezdomovkyňa: Bojuje o prežitie, zbiera smeti, špaky a matrace 03 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 04 - Modified: 2024-04-08 11:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát pred štyrmi rokmi dekriminalizoval tvrdé drogy. Experiment zlyhal, situácia je katastrofálna a neudržateľná 05 - Modified: 2024-04-06 09:22:42 - Feat.: - Title: Briti zhabali v Karibiku drogy za takmer 20 miliónov eur
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 20:03