StoryEditor

Saxa odstúpil

Svoju demisiu včera popoludní ministrovi dopravy Pavlovi Prokopovičovi doručil generálny riaditeľ Železníc SR Ladislav Saxa. Ako uviedol pre HN, dôvodom odstúpenia z funkcie sú jeho pretrvávajúce zdravotné problémy. O ďalšom postupe v podniku rozhodne správna rada, ktorá vyhlási výberové konanie na tento post. Vo funkcii generálneho riaditeľa železníc pôsobil od ich rozdelenia, teda od začiatku minulého roka. Výkonom funkcie minister dočasne poveril súčasného ekonomického námestníka ŽSR Štefana Hlinku.
Prokopovič sa o rozhodnutí Saxu dozvedel v pondelok a požiadal ho, "aby si to ešte rozmyslel". Pred ministrom je podľa jeho vlastných slov úloha, aby vyhral toho najlepšieho na post generálneho riaditeľa. "Samozrejme, že sa uskutoční výberové konanie," dodal.
Rozhodnutie už bývalého železničiarskeho šéfa v žiadnom prípade nesúvisí podľa ministra dopravy so zverejnenými výsledkami finančných kontrol na ŽSR, ktoré sa zameriavali na kontrolu použitia financií z úverov so štátnou zárukou. "To absolútne vylučujem. Demisiu podal Ladislav Saxa a ja som jeho dôvody akceptoval," uviedol Prokopovič, podľa ktorého si transformácia na železniciach v súčasnom období vyžaduje 100-percentné pracovné nasadenie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 12:03