TASR/Henrich Mišovič
StoryEditor

Slovenský priemysel sa nadýchol k rekordnému rastu, zhodli sa analytici

12.05.2017, 13:20
Autor:
TASRTASR
ŠÚ SR dnes informoval, že priemyselná produkcia v marci 2017 medziročne vzrástla o 13,4 percent.

Priemysel v SR sa v marci 2017 nadýchol k rekordnému rastu. Zaznamenal tak druhý najrýchlejší medziročný rast produkcie od krízy v 2008, keď rýchlejšie rástol len v auguste minulého roka. Uviedol to Ľubomír Koršňák, analytik UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia, v komentári k priemyselnej výrobe zverejnenej Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.

"Podobne ako v auguste aj tentoraz mu k tomu výraznou mierou pomohol bázicky efekt, konkrétne posun Veľkej noci z marca na apríl (tradičné veľkonočné odstávky produkcie)," priblížil. Rast produkcie v marci podľa neho prechádzal naprieč odvetviami.

Produkciu zvýšili všetky odvetvia

V medziročnom porovnaní podľa Koršňáka vykázali zvýšenie produkcie všetky odvetvia priemyslu, relatívne najpomalšiu dynamiku medziročného rastu nájdeme u menej exportne orientovaných low-tech odvetví (s výnimkou už zmieneného dynamicky rastúceho potravinárskeho priemyslu) - textil a odevy, drevospracujúci a papierenský priemysel a nábytkári zaznamenali medziročný rast produkcie do 5 percent.

"Aj napriek slabším číslam automobilového priemyslu v prvých dvoch mesiacoch roka si slovenský priemysel pripísal veľmi úspešný štart do nového roka. Zabrali najmä odvetvia strojárskeho priemyslu – výroba kovov a kovových konštrukcií a výroba strojov, ktoré pravdepodobne ťažili z rastúceho investičného dopytu v Európe, ale aj rastúcich priemyselných dodávkach," poznamenal analytik UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia.

"Nálada v európskom priemysle sa posledné mesiace celkom slušne zotavila z krátkeho „brexit-šoku“, čo sa pozitívne prejavuje aj na kondícii slovenského priemyslu. Bázicky efekt (Veľká noc) by však predsa len mal spomaliť dynamiku rastu priemyslu v nasledujúcom mesiaci, rovnako nálada slovenského priemyslu podľa indikátora ekonomického sentimentu Štatistického úradu SR sa v posledných mesiacoch predsa len mierne ochladila. Predpokladáme preto, že rekordný marcový medziročný rast produkcie už priemysel v tomto roku nezopakuje a dynamika medziročného rastu priemyslu by sa počas väčšiny roka mala pohybovať okolo úrovne 5 percent (v apríli pre silný bázický efekt dočasne len tesne nad nulou)," dodal Koršňák.

Výsledky priemyslu prekonali očakávania

Podľa ekonomického analytika Tatrabanky Tibora Lörincza výsledky priemyslu v marci prekonali očakávania. Jedným z faktorov výrazného zrýchlenia rastu je presun veľkonočných sviatkov do apríla v roku 2017, kým v roku 2016 boli v marci, čo zvýšilo počet pracovných dní v mesiaci. Tradične silno rástla výroba dopravných prostriedkov o 12,9 percent medziročne. Pridala sa k nej výroba strojov, ktorá rástla o 11,6 percent, a výroba elektrických zariadení, ktorá rástla medziročne o 12,5 percent.

"Po silnom marci očakávame spomalenie rastu v apríli, už zo spomenutého presunu veľkonočných sviatkov. Naznačuje to aj pokles indikátora dôvery v priemysle, ktorý je však stále pozitívny," doplnil Lörincz.

ŠÚ SR dnes informoval, že priemyselná produkcia v marci 2017 medziročne vzrástla o 13,4 percent. Po zohľadnení sezónnych vplyvov sa priemyselná produkcia v marci 2017 oproti februáru 2017 zvýšila o 3,9 percenta.

01 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-19 12:30:00 - Feat.: - Title: Choroba minulého storočia sa vracia v plnej sile. V Česku si už vyžiadala životy, zvýšený počet prípadov nákazy je aj u nás 03 - Modified: 2024-04-19 13:00:00 - Feat.: - Title: Demänovská ľadová jaskyňa je už úplne bez ľadu. Čoskoro pravdepodobne zmenia aj jej názov 04 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 05 - Modified: 2024-04-18 08:41:13 - Feat.: - Title: Na Slovensko mieri slávny fast food. McDonald´s a Burger King dostanú ďalšieho veľkého konkurenta
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 12:46