Online nakupovanie FOTO: Shoptet, Adobestock
StoryEditor

Strach e-shopov na Slovensku aj v Česku. Boja sa, že stratili údaje o zákazníkoch

24.05.2022, 16:19
Autor:
redred

Problém mal postihnúť českú platformu Shoptet, ktorej úlohou je vytváranie webov a zároveň pomáha s údržbou e-shopov.

Na internete sa šíria informácie o narušení bezpečnosti, na základe ktorých by mohli vzniknúť problémy pre mnohých Slovákov a ich osobné údaje. Informuje o tom portál Fontech.

Problém mal postihnúť českú platformu Shoptet, ktorej úlohou je vytváranie webov a zároveň pomáha s údržbou e-shopov. Aktuálne poskytuje svoje služby viac ako 30-tisíc e-shopom na slovenskom a českom trhu. To predstavuje až tretinu internetových obchodov na Slovensku. Spoločnosť Shoptet im pomáha so správou databáz produktov, s dizajnom stránky, prijímaním platieb a expedovaním zásielok. V ich databáze sa tak nachádzajú dáta a osobné údaje tisícok zákazníkov.

Problém, ktorý sa objavil, má súvisieť s doplnkom, ktorý nesie názov Monkey Data. Ten po inštalácii do Shoptetu e-shopom dovoľuje sledovať rôzne štatistické a metrické údaje.

Na začiatku apríla prišlo vďaka plug-inu k stiahnutiu kompletných databáz o všetkých zákazníkov na viacerých e-shopoch, ktoré platformu Shoptet s doplnkom MonkeyData v tom čase používali. K danej osobe sa tak dostali dáta o desiatkach tisíc zákazníkov na Slovensku aj v Česku.

Reagoval už aj prevádzkovateľ platformy. Ten tvrdí, že situáciu „vyhodnocuje“, zapojení sú aj právnici a komunikujú tiež s poskytovateľom pluginu MonkeyData. „Radi by sme zdôraznili, že Shoptet na stiahnutí dát z e-shopov, ktoré už doplnky nepoužívajú, žiadnym spôsobom nespolupracoval a nevedel o ňom.“ píše sa v oficiálnom vyhlásení Shoptet.

„Ako sme si overili a ako nám spoločnosť MonkeyData potvrdila, chybou na ich strane sa stiahli aj dáta používateľov, ktorí už mali doplnok odinštalovaný. Okamžite po zistení sme túto situáciu s MonkeyData riešili a boli sme informovaní, že MonkeyData tieto stiahnuté dáta vymazala. Zároveň sme boli spoločnosťou MonkeyData ubezpečení, že dáta stiahli nedopatrením. Celú situáciu aktuálne intenzívne riešime a zvažujeme ďalšie kroky z našej strany, o ktorých budeme informovať,“ uvádza Shoptet, ktorý tak naznačuje, źe stiahnuté dáta skončili v rukách prevádzkovateľa pluginu MonkeyData.

Ozvali sa už aj niektorí zákazníci a prevádzkovatelia e-shopov, ktorých daný problém nahneval. Pýtajú sa, prečo MonkeyData údaje sťahovala, či naozaj išlo o „chybu“ a hlavne, ako je možné, že sa stiahli aj dáta z e-shopov, ktoré už plugin nepoužívali.

01 - Modified: 2022-05-18 05:14:13 - Feat.: 0 - Title: Rekordná inflácia a online nakupovanie: rastie zlato aj zberateľské predmety
01 - Modified: 2024-01-21 17:27:23 - Feat.: - Title: Google investuje v Británii miliardu dolárov do výstavby dátového centra 02 - Modified: 2024-01-17 13:14:34 - Feat.: - Title: Slovenským e-shopom rastú objednávky aj obraty, koniec roka bol silný 03 - Modified: 2023-12-24 10:40:54 - Feat.: - Title: Slovenské e-shopy medziročne rástli. Koncom roka čakajú vyššie tržby, ukázal prieskum 04 - Modified: 2023-12-01 10:20:00 - Feat.: - Title: Výber farby auta nemusí byť bezpredmentný. Ktoré odtiene majú nehodu najčastejšie? 05 - Modified: 2023-11-11 20:00:00 - Feat.: - Title: Na internete chceme čoraz viac "upadnúť do zabudnutia". Počet žiadostí o vymazanie stúpa
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 04:48