Keď si podnikateľ Frank McNamara v roku 1949 sadal so svojimi klientmi za stôl v newyorskej reštaurácii Major's Cabin Grill, netušil, aký trapas ho čaká. Peňaženku si totiž nechal v inom obleku. Účet tak nakoniec musela „zatiahnuť“ jeho manželka, čo bolo na tie časy neobvyklé.
Zahanbeného biznismena to však primalo k novému nápadu, na základe ktorého platíme doteraz. O rok neskôr sa totiž vrátil do reštaurácie s kartónovou platobnou kartou Diners Club.Tá je považovaná za prvú univerzálnu použiteľnú platobnú kartu vôbec, vysvetľuje predseda Združenia pre bankové karty Peter Géc.
Poplatok za platbu kartou obchodník pýtať nemôže
I keď dnes takúto formu platby považujeme za samozrejmosť, stále sa v nej nájde množstvo sivých zón – od práv zákazníkov až po bezpečnosť. V jej prospech nie je ani poplatok za sprostredkovanie transakcie. Práve tomu sa niektorí obchodníci snažia vyhnúť, napríklad zavedením minimálnej sumy za nákup pri zaplatení kartou.
Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 61% na dočítanie.
Zostáva vám 61% na dočítanie.