Generálny riaditeľ InoBat Auto Marian Boček. FOTO: TASR/Lukáš Grinaj
StoryEditor

Slovenská firma InoBat podpísala zmluvu v USA, postaví tam vývojové centrum a linku na batérie

23.06.2022, 11:03
Autor:
redred

Šéf InoBat Auto Marian Boček zdôraznil, že memorandum o porozumení so štátom Indiana neodsúva plány Inobatu na Slovensku a v regióne do úzadia.

Slovenský výrobca batérií InoBat Auto a jeho partner Ideanomics podpísali dohodu s americkým štátom Indiana. V USA postavia výskumné a vývojové centrum a výrobnú linku na batérie. Firma o tom informuje v tlačovej správe ako o prelomovom bode v pláne priniesť na trh prémiové batérie pre elektrické vozidlá.

"V prvej etape pôjde o nové výskumné, vývojové a výrobné zariadenie na montáž batériových modulov a akumulátorov s počiatočnou ročnou výrobnou kapacitou 100 MWh. Partneri sa potom zamerajú na vybudovanie úplného závodu na montáž batériových modulov a balení v komerčnom rozsahu s počiatočnou výrobnou kapacitou 2 – 3 GWh ročne," informuje spoločnosť.

Generálny riaditeľ InoBat Auto Marian Boček zdôraznil, že memorandum o porozumení so štátom Indiana neodsúva plány Inobatu na Slovensku a v regióne do úzadia. "Myšlienka InoBat presahuje hranice Slovenska a pilotný koncept e-mobility hubu z Voderadov priťahuje záujem zahraničných partnerov. Tešíme sa zo spolupráce s americkou vládou a možnosti priniesť slovenské baterky na severoamericky trh."

Partnerstvo s Indianou má priniesť v USA okrem pomoci s výberom umiestnenia centra a továrne aj administratívnu, poradenskú a fiškálnu podporu. Indiana by sa tak mala dostať do pozície lídra vo vývoji batérií v USA.

"Stimulácia miestneho hospodárstva, silné priemyselné zameranie a potenciál urobiť z Indiany centrum udržateľnej mobility – to všetko veľmi prirodzene robí z Indiany to správne miesto na umiestnenie už spomínaných investícií a realizáciu dlhodobej vízie InoBat Auto, ale aj Ideanomics," dodáva Boček.

InoBat Auto má vývojové centrum vo Voderadoch neďaleko Trnavy. Podľa skorších informácií sa chce zamerať na výrobu batérií podľa zadania zákazníkov. Za spoločnosťou stojí konzorcium investorov a technologických firiem. K partnerom InoBatu patrí aj česká energetická spoločnosť ČEZ. Na svoj projekt InoBat Auto predtým získal stimul od slovenskej vlády.

01 - Modified: 2024-04-22 08:14:56 - Feat.: - Title: Spoločnosť InoBat vyrobila vo Voderadoch prvé batérie 02 - Modified: 2023-09-01 08:55:34 - Feat.: - Title: Čínsky gigant získal podiel v slovenskom InoBate. Ide o významnú investíciu, ktorá posilní výrobu batérií 03 - Modified: 2023-03-13 13:37:54 - Feat.: - Title: NBS pozorne sleduje krach Silicon Valley Bank. Na Slovensku žiadnu podobnú banku nenájdete, tvrdí 04 - Modified: 2023-03-13 12:42:37 - Feat.: - Title: Prečo by sme mali poďakovať Samovi Bankmanovi-Friedovi 05 - Modified: 2023-03-13 11:39:31 - Feat.: - Title: Slovenský InoBat uzavrel partnerstvo s talianskou firmou Poggipolini
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 22:51