Na snímke nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini počas rokovania 65. schôdze parlamentu v utorok 24. mája 2022 v Bratislave. FOTO TASR - Jakub Kotian *** Local Caption *** parlament politika politici parlament Národná rada SNÍMKA: Jakub KotianSNÍMKA: Jakub Kotian
StoryEditor

Hlas víta návrh Bruselu na zníženie spotreby plynu, varuje však aj pred možnými sankciami

21.07.2022, 10:24
Autor:
TASRTASR

Navrhovať zníženie spotreby považuje Hlas za krátkodobé opatrenie, pretože plyn z Ruska podľa strany aktuálne nie je možné fyzicky nahradiť.

Mimoparlamentný Hlas podporuje každú príležitosť na úspory energie a víta návrh Európskej komisie na zníženie spotreby plynu.

Vníma však aj otvorené otázky, napríklad možné sankcie za nedodržiavanie úspor či otázku riešenia problému, keď je veľká časť tepelného hospodárstva postavená na plyne a nemá alternatívu.

Navrhovať zníženie spotreby považuje za krátkodobé opatrenie, pretože plyn z Ruska podľa jej slov aktuálne nie je možné fyzicky nahradiť. Stanovisko strany poskytla jej hovorkyňa Patrícia Medveď Macíková.

"EK musí jasne určiť aj to, čo si predstavuje pod solidaritou štátov počas krízovej situácie, aby sa neopakoval začiatok koronakrízy a neotriaslo to dôverou obyvateľov v Európskej únii. Je chybou, že EK neukázala dlhodobý jasný plán a energetickú víziu, ako sa môžeme v EÚ čo najskôr zbaviť závislosti na ruskom plyne," poznamenal Hlas-SD.

Podotkol, že stále nevieme, ako má vyzerať rozšírenie a vybudovanie nových kapacít a trás, pričom to bude stáť stovky miliárd eur a trvať aj päť rokov.

Podčiarkol, že Slovensko sa musí s plnou vážnosťou pripraviť aj na čierne scenáre. "Plnú zodpovednosť nesie vláda SR. Je povinná čo najskôr ukázať, ako chce zabrániť kolapsu ekonomiky a pokryť potreby obyvateľov a štátu v situácii, keď máme 85-percentnú závislosť od ruského plynu," uviedla strana.

Súčasnú vládu označila za neschopnú a kritizuje pomery v nej. Podľa Hlasu-SD sa kabinet zaoberá len vnútornými hádkami a aktuálne ani nie je jasné, kto bude v septembri ministrom hospodárstva.

Neschopnosť kabinetu sa podľa strany prejavuje aj v ďalších oblastiach zasiahnutých krízou, napríklad v pôdohospodárstve.

EK navrhuje koordinované zníženie spotreby plynu v Európe počas zimy o 15 percent a urýchli prácu na diverzifikácii dovozu energií. Dôvodom je riziko ďalšieho obmedzenia dodávok z Ruska, ktoré využíva export plynu ako zbraň.

Prijatie preventívnych opatrení teraz môže znížiť riziko ohrozujúce Európu aj náklady v prípade ďalšieho alebo úplného výpadku dodávok ruského plynu a zvýši energetickú bezpečnosť Európy, uviedla EK.

01 - Modified: 2024-04-16 07:53:30 - Feat.: - Title: Prieskum: Najdôveryhodnejším politikom je Pellegrini, porazil aj Čaputovú. Najmenej ľudí verí Matovičovi 02 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 03 - Modified: 2024-04-15 15:25:58 - Feat.: - Title: Bugár v HNtelevízii: Korčok si to u Maďarov pokazil dávno pred voľbami. Stačiť mohlo jedno vyjadrenie starostu 04 - Modified: 2024-04-14 08:10:34 - Feat.: - Title: Som hlboko znepokojený, reaguje Pellegrini na iránsky útok na Izrael. Chce hľadať mierové riešenie 05 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico spustil kritiku na všetky strany. Šimečka ho vyzval, aby prestal okolo seba kopať
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 18:59