Podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky Veronika Remišová. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Útvar hodnoty za peniaze zverejnil hodnotenie sťahovania Remišovej rezortu, parkovacích miest je priveľa

10.08.2022, 11:21
Autor:
TASRTASR

Úspora oproti súčasnému stavu na nájomnom a prevádzke aj po zohľadnení sťahovania môže podľa štúdie predstavovať v peňažnej hodnote 5,1 milióna eur pri sedemročnom prenájme.

Útvar hodnoty za peniaze zverejnil na sociálnej sieti hodnotenie zjednotenia priestorov Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky zo septembra minulého roka. Rezortu odporúčal zazmluvniť minimálnu plochu zo zadania súťaže či znížiť množstvo parkovacích miest.

Útvar hodnoty za peniaze zhodnotil, že zjednotením priestorov nastane plynulejší chod procesov na úrovni ministerstva, zvýši sa efektivita práce, znížia sa náklady na interné presuny medzi budovami a nájom ako taký.

Úspora môže byť viac ako deväť miliónov

Úspora oproti súčasnému stavu na nájomnom, prevádzke aj po zohľadnení sťahovania môže podľa štúdie predstavovať v peňažnej hodnote 5,1 milióna eur pri sedemročnom prenájme a až 9,1 milióna eur bez DPH pri desaťročnom prenájme. Reálna úspora môže byť podľa analytikov nižšia pre súbeh súčasných zmlúv s novým nájomným.

image

Hlas kritizoval Remišovú. Nové priestory nebudú lacnejšie, súťaž mala dopredu jasného víťaza

Požadovaná výmera prenajímateľnej plochy podľa štúdie uskutočniteľnosti je 17,3 štvorcového metra na zamestnanca. Potenciálna úspora pri zohľadnení údajov zo štúdie a dosiahnutí 14 metrov štvorcových na zamestnanca podľa Útvaru hodnoty za peniaze predstavuje 4,3 milióna eur bez DPH za sedem rokov oproti štúdii.

"Na základe aktualizácie podkladov vo výzve na predkladanie ponúk sa predpokladaný počet požadovaných metrov štvrcových zmenil na 18-tisíc – 24-tisíc metrov štvrcových a počet zamestnancov z 1083 na 1250. Pri spodnej hranici 18-tisíc metrov štvrcových je pomer na jedného zamestnanca 14,4 metra štvorcového prenajímateľnej plochy, čo je len mierne nad hornou hranicou benchmarku 10 - 14 metrov štvrcových," dodal útvar s tým, že potenciálna úspora pri zohľadnení údajov zo súťaže a dosiahnutí 14 metrov štvrcových na zamestnanca predstavuje približne 0,6 milióna eur bez DPH za sedem rokov.

image

Samosprávy už môžu žiadať o dofinancovanie eurofondových projektov, oznámila Remišová

Útvar hodnoty za peniaze preto odporúčal zazmluvniť minimálnu plochu zo zadania súťaže pre plánovaných 1250 zamestnancov. Cieľom bolo čo najviac sa priblížiť trhovému benchmarku prenajímateľnej plochy 14 metrov štvrcových na zamestnanca. Podľa útvaru je potrebné zohľadniť aj trend zo súkromného sektora a dopyt po práci z domu.

Mal by sa znížiťb počet parkovacích miest

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky súčasne podľa štúdie uskutočniteľnosti požadovalo minimálne 244 parkovacích miest, čo predstavuje približne jedno parkovacie miesto na štyroch zamestnancov. V porovnaní s inými ministerstvami v bratislavskom Starom Meste to však podľa Útvaru hodnoty za peniaze predstavuje vysoký nadštandard.

image

Príprava nového programového obdobia a čerpanie eurofondov cez jeden operačný program prinesie zníženie hodnoty eurofondových peňazí, upozorňuje Trnka

Na základe aktualizácie podkladov vo výzve na predkladanie ponúk sa počet parkovacích miest znížil na 200. Útvar navrhoval znížiť množstvo parkovacích miest až na 108 v súlade s umiestnením v širšom centre mesta a dobrou dostupnosťou verejnej dopravy.

Útvar hodnoty za peniaze zároveň odporúčal zvoliť variant prenájmu na sedem rokov s opciou na nasledujúce tri roky, ktorým sa minimalizuje riziko prípadnej neefektivity obsadenia priestoru. Tiež navrhoval vypracovať štúdiu uskutočniteľnosti dlhodobého riešenia priestorovej situácie Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky, ktorá detailnejšie rozpracuje alternatívu výstavby novej administratívnej budovy.

image

Internet nenechal na Remišovej nitku suchú. Na trapas s odhaleným heslom ministerka nezabudne

Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky sa rozhodlo zjednotiť svojich šesť pracovísk v Bratislave do jedného objektu. Ministerstvo spolu s Národnou agentúrou pre sieťové a elektronické služby si našli nové jednotné sídlo v budove bratislavského Tower 115.

01 - Modified: 2022-08-04 11:18:21 - Feat.: 1 - Title: Hlas kritizoval Remišovú. Nové priestory nebudú lacnejšie, súťaž mala dopredu jasného víťaza 02 - Modified: 2022-08-03 10:36:57 - Feat.: 1 - Title: Samosprávy už môžu žiadať o dofinancovanie eurofondových projektov, oznámila Remišová 03 - Modified: 2022-06-30 05:29:17 - Feat.: 0 - Title: Internet nenechal na Remišovej nitku suchú. Na trapas s odhaleným heslom ministerka nezabudne
01 - Modified: 2024-03-24 09:08:01 - Feat.: - Title: Remišová gratuluje Korčokovi, druhé kolo označila za výzvu pre spoločnosť 02 - Modified: 2024-02-08 18:15:29 - Feat.: - Title: Rezort investícií chce urýchliť verejné obstarávanie. Mimo zákona budú sumy do 50-tisíc eur 03 - Modified: 2024-02-06 13:35:37 - Feat.: - Title: Rezort informatizácie otvoril konzultácie k výzve za 50 miliónov eur, plánuje digitálnu transformáciu 04 - Modified: 2024-01-21 21:30:21 - Feat.: - Title: Na Slovensku sa digitálnej peňaženky dočkáme v roku 2026. Projekt je v prípravnej fáze 05 - Modified: 2024-01-13 14:04:42 - Feat.: - Title: Vybrané projekty regionálneho operačného programu budú poväčšine financované zo štátneho rozpočtu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 19:01