Štátny tajomník ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky Juraj Káčer a Minister Milan Krajniak. FOTO: TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Rezort práce pri investícii na východe Slovenskej republiky podporí tisícky nových pracovných miest

09.09.2022, 15:34
Autor:
TASRTASR

Ponuku rezort práce predstavil v nadväznosti na rozhodnutie investora postaviť závod pri Košiciach. Investor spolu s dodávateľskými firmami prinesie na Slovensko 13-tisíc pracovných miest.

Štátna podpora v oblasti získavania a výberu zamestnancov, ich zaškoľovania a výcviku, ako aj podpora mobility za prácou a tvorby nových pracovných miest. To boli hlavné témy stretnutia štátneho tajomníka ministerstva práce Juraja Káčera s riaditeľom Volvo Cars Slovakia Björnom Helldénom v Bratislave.      

Ako ďalej informoval tlačový odbor Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky, ponuku rezort práce predstavil v nadväznosti na rozhodnutie investora postaviť závod v obci Valaliky pri Košiciach. Investor spolu s dodávateľskými firmami prinesie na východné Slovensko až 13-tisíc nových pracovných miest.

image

Zavádzanie duálneho vzdelávania je pomalé, mohlo ušetriť milióny eur, tvrdí Najvyšší kontrolný úrad

"Som hlboko presvedčený o pozitívnom vplyve tejto investície na znižovanie nezamestnanosti v regióne. Okrem vytvárania priaznivých pracovných podmienok a vyplácania spravodlivej mzdy je pre ministerstvo práce dôležité, aby mali zamestnanci vytvorené aj podmienky na zosúlaďovanie pracovného a rodinného života. Sociálny rozmer investičnej príležitosti vidím aj v sceľovaní rodín v regióne po návrate zamestnancov zo zahraničia či západného Slovenska," uviedol na stretnutí Káčer, ktorý svojou aktívnou účasťou na rokovaniach so švédskym investorom prispel k získaniu tejto významnej investície pre Slovensko.

Konkrétne možnosti štátnej podpory v oblasti služieb zamestnanosti predstavil na stretnutí generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Karol Zimmer. Ide predovšetkým o podporu pri získavaní a výbere zamestnancov, ako aj podporu dochádzania za prácou. Pozornosť venoval aj tvorbe nových pracovných miest a pracovnému uplatneniu osobitných skupín občanov.

image

Hrozí rast účtov za bývanie až o dvetisíc eur za rok. Príklady HN: koľko vyjde teplo, plyn a elektrina

"Ide napríklad o podporu z fondu Just Transition Fund. Vznikne tak priestor pre vytvorenie nových pracovných miest pre zamestnancov zo zanikajúcich odvetví a zabezpečenie ich potrebnej kvalifikácie pre novú prácu," uviedol Zimmer.

MPSVR na východnom Slovensku eviduje dlhodobo vysokú nezamestnanosť. V Košickom a Prešovskom kraji je dokopy až 85-tisíc nezamestnaných, pričom viac ako jednu tretinu tvoria osoby do 34 rokov. Navyše v zahraničí pracuje viac ako 46-tisíc ľudí z košického regiónu. Nové pracovné príležitosti tak môžu byť motiváciou pre týchto ľudí vrátiť sa späť do regiónu.

01 - Modified: 2022-09-08 09:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zalando oslavuje prvý rok na slovenskom trhu. Slováci mali najväčší záujem o športové oblečenie a pohodlnú obuv 02 - Modified: 2022-09-07 15:56:42 - Feat.: 1 - Title: Zistenie HN: Jeden z top zamestnávateľov na Slovensku má novú korisť. Po Tesle hlási kontrakt pre Mercedes
01 - Modified: 2024-04-08 11:38:44 - Feat.: - Title: Štátna pomoc na východe: Brusel schválil podporu 267 miliónov eur pre Volvo 02 - Modified: 2024-03-21 12:12:26 - Feat.: - Title: Rezort práce chce preukazy ZŤP vymieňať za európske najneskôr od roku 2026, zabezpečia výhody v zahraničí 03 - Modified: 2024-03-12 13:58:50 - Feat.: - Title: Minister Tomáš: Počet pracovníkov sociálnej kurately sa pre reedukačné centrá zvýši 04 - Modified: 2024-02-22 17:08:39 - Feat.: - Title: Ľuďom zasiahnutých zemetrasením na východe sme pripravení poskytnúť pomoc, tvrdí Tomáš 05 - Modified: 2024-01-23 14:23:05 - Feat.: - Title: Fico: Obce na východnom Slovensku majú po zemetrasení problém s vodou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 12:45