Bývalí Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). FOTO: TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Naše pôsobenie na Ministerstve hospodárstva prinieslo približne 90 konkrétnych výsledkov, tvrdí Sulík

13.09.2022, 12:01
Autor:
TASRTASR

Medzi úspechy Sulík zaradil aj dovoz jadrového paliva na Slovensko či dohodu so štátnym Slovenským plynárenským priemyslom, ktorý by mal obyvateľom ponúknuť plyn za výrazne nižšiu cenu.

Počas dva a pol ročného pôsobenia strany SaS a jej nominantov na Ministerstve hospodárstva Slovenskej republiky sa podarilo dosiahnuť približne 90 konkrétnych výsledkov. Tie sa týkajú energií, podnikateľského prostredia, ale napríklad aj znižovania regionálnych rozdielov. Na utorkovej tlačovej konferencii to povedal predseda SaS Richard Sulík pred odchodom zo svojej ministerskej funkcie.

"Je to rozdelené do niekoľko oblastí, je to dokopy asi 90 bodov," uviedol Sulík. Výpočet úspechov rezortu začal elektrinou, kde MH pripravilo balík na riešenie energetickej krízy vrátane návrhu všeobecného hospodárskeho záujmu. Ten má umožniť využitie na Slovensku vyrobenej elektriny na zásobovaní domácností v garantovanej cene.

Nový blok jadrovej elektrárne

S tým úzko súvisí aj spustenie 3. bloku jadrovej elektrárne Mochovce. To bolo podmienkou na uplatnenie dohody štátu so Slovenskými elektrárňami o dodávke silovej elektriny v objeme 6,15 terawatthodiny ročne pre domácnosti v nasledujúcich dvoch rokoch za súčasnú cenu.

image

Prezidentka vymenovala nových ministrov. Nahradili odchádzajúcich členov vlády z SaS

Medzi úspechy Sulík zaradil aj dovoz jadrového paliva na Slovensko či dohodu so štátnym Slovenským plynárenským priemyslom, ktorý by mal obyvateľom ponúknuť plyn za výrazne nižšiu cenu, ako ju na základe platných vzorcov vyráta Úrad pre reguláciu sieťových odvetví.

V oblasti zásobovania energiami Sulík pripomenul relatívne vysokú naplnenosť slovenských zásobníkov plynom či dohodu so Slovnaftom, ktorý by mal v prípade zastavenia dodávok ruskej ropy prednostne zásobovať slovenský trh.

image

Spravodajský kanál? To mi dnes nedáva zmysel, hovorí riaditeľ Markízy

Šéf SaS nezabudol ani na aktivity rezortu hospodárstva pri budovaní priemyselných parkov na východe Slovenska a na získanie investície automobilky Volvo. "Takto vznikli a ešte vzniknú tisícky pracovných miest," zdôraznil Sulík. Odhadol, že spolu by mohlo na východe pribudnúť až 20-tisíc pracovných príležitostí.

Pomohli podnikateľom

Štátny tajomník Ministerstva hospodárstva Ján Oravec dodal, že rezort má za sebou aj významné aktivity v zlepšovaní podnikateľského prostredia.

Okrem dvoch schválených balíkov opatrení na znižovanie administratívnej záťaže je pripravené už aj tretie "kilečko". Dôležité je podľa Oravca nielen znižovanie administratívnej záťaže podnikateľov, ale aj obmedzenie nových predpisov povinnosťou zrušenia iných obmedzení.

image

Experti opísali, čo čaká nových ministrov: Súdna mapa, energie a 790 miliónov eur v školstve

Sulík pripomenul aj aktivity nominantov SaS v SPP, Slovenskej inovačnej a energetickej agentúre, MH Manažmente, Úrade priemyselného vlastníctva Slovenskej republiky či Správe štátnych hmotných rezerv Slovenskej republiky. Nový minister bude podľa Sulíka môcť bez problémov pokračovať v potrebných zmenách, a to najmä pri riešení energetickej krízy.

01 - Modified: 2022-09-13 10:18:57 - Feat.: 1 - Title: Prezidentka vymenovala nových ministrov. Nahradili odchádzajúcich členov vlády z SaS 02 - Modified: 2022-09-13 08:16:37 - Feat.: 0 - Title: Spravodajský kanál? To mi dnes nedáva zmysel, hovorí riaditeľ Markízy 03 - Modified: 2022-09-12 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Experti opísali, čo čaká nových ministrov: Súdna mapa, energie a 790 miliónov eur v školstve
01 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 02 - Modified: 2024-04-10 14:16:07 - Feat.: - Title: Saková rokovala o možnosti prepravy plynu z kaspického regiónu na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-08 12:55:23 - Feat.: - Title: Rezort hospodárstva súhlasí s kritikou NKÚ. Môže za to predošlá vláda, reaguje na výsledky kontroly 04 - Modified: 2024-04-05 08:39:01 - Feat.: - Title: Neefektívne a nehospodárne. Štát musí zmeniť legislatívu k postupom v energetike počas krízy, upozorňuje NKÚ 05 - Modified: 2024-03-23 12:38:53 - Feat.: - Title: Slovensko sa vydalo na dlhú cestu. Chce nahradiť ruský plyn domácou suruvinou, Saková vyčlenila prvé milióny
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:15