Prevádzka vysokých pecí v U.S.Steel Košice. FOTO: TASR/František Iván
StoryEditor

Brusel schválil Slovensku dve dotačné schémy, ide o vyše miliardy eur pre priemysel

10.10.2022, 13:05
Autor:
ČTKČTK

Úniová exekutíva posudzovala nástroj v objeme 357,4 milióna eur čerpajúci z fondu na zmiernenie dopadov koronavírusovej krízy a ďalšie 750-miliónové opatrenia financované z modernizačného fondu EÚ.

Európska komisia schválila dva slovenské programy podpory firiem, ktorých cieľom je znížiť uhlíkové emisie a posilniť energetickú účinnosť v odvetviach vrátane oceliarstva či spracovávania ropy. Dotačné schémy majú dohromady rozpočet cez 1,1 miliardy eur a sú financované z úniových fondov. Podľa dnešného vyhlásenia komisie sú potrebné a majú "obmedzený" vplyv na hospodársku súťaž a obchod v Európskej únii.

Úniová exekutíva posudzovala nástroj v objeme 357,4 milióna eur čerpajúci z fondu na zmiernenie dopadov koronavírusovej krízy a ďalšie 750-miliónové opatrenia slovenskej vlády financované z modernizačného fondu EÚ.

Dvojica programov má pomôcť znížiť emisie a zavádzať opatrenia na zvýšenie energetickej účinnosti v podnikoch, na ktoré sa vzťahuje systém obchodovania s emisnými kvótami ETS. Táto kategória zahŕňa energeticky náročné priemyselné zariadenia ako rafinérie, oceliarne alebo chemické závody.

"Tieto schémy sú potrebné a vhodné na podporu projektov spojených s dekarbonizáciou a energetickou efektivitou v sektoroch pokrytých ETS," uviedla Európska komisia.

Úniová exekutíva podotýka, že Slovensko chce dotácie vyplácať na základe súťaží, v ktorých budú firmy hodnotené podľa pomeru požadovaných prostriedkov k množstvu odvrátených emisií a podľa výšky príspevku k celkovému emisnému cieľu. To podľa EK obmedzí akékoľvek negatívne dopady na hospodársku súťaž a zabezpečí, že podpora podnikov bude čo najnižšia.

"Tieto schémy v objeme 1,1 miliardy eur pomôžu slovenskému priemyslu dekarbonizovať jeho výrobné procesy a dosiahnuť vyššiu energetickú efektivitu," komentovala rozhodnutie podpredsedníčka komisie Margrethe Vestagerová.

"Opatrenia tiež pomôžu Slovensku znížiť jeho závislosť na importovaných fosílnych palivách,... a zároveň zaistia, že akékoľvek potenciálne pokrivenia súťaže zostanú minimálne," dodala.

01 - Modified: 2024-04-12 14:35:08 - Feat.: - Title: Ako je to s krachom top zamestnávateľa? Poplašné správy zmietol zo stola novým rekordom 02 - Modified: 2024-04-12 14:52:28 - Feat.: - Title: V ohrození sú nemocnice aj trať na východe. Kmec tvrdí, že otázky o zrušenej špeciálnej prokuratúre zodpovie 03 - Modified: 2024-04-12 13:25:29 - Feat.: - Title: Čerpanie eurofondov zo starého programového obdobia je na úrovni vyše 100 percent, hlási ministerstvo financií 04 - Modified: 2024-04-11 17:28:20 - Feat.: - Title: Šéf VW pre HN: Najlepší zamestnanec je Slovák. Iné riešenie ako dovoz pracovnej sily však aktuálne nie je 05 - Modified: 2024-04-11 12:10:00 - Feat.: - Title: Nové opatrenie na kúpu elektromobilu? Je výhodné len pre jednu skupinu motoristov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
15. apríl 2024 07:05