StoryEditor

Za bloček z reštaurácie dostanete peniaze. Návrh z dielne OĽaNO je pod paľbou kritiky

21.10.2022, 16:46
Autor:
prutprut

Financie majú motivovať spotrebiteľov, aby si v prevádzkach vypýtali bločky a nepriamo tak donútili obchodníkov platiť dane. Na overenie bločkov má slúžiť mobilná aplikácia Finančnej správy.

Ministerstvo financií chce zdokonaliť a stimulovať platenie daní u podnikateľov a zároveň odmeniť spotrebiteľov finančnou sumou. Systém, ktorý sa nápadne podobá na bločkovú lotériu z minulosti, má však jeden veľký rozdiel. Tentokrát dostane odmenu za bloček každý zákazník, ktorý splní podmienky.

"Ministerstvo financií Slovenskej republiky poskytuje finančný príspevok za úhradu určených tovarov alebo služieb, ktoré boli dodané alebo poskytnuté fyzickej osobe, ktorá si uplatňuje nárok na príspevok, ak sú splnené podmienky," píše sa v návrhu zákona, ktorý by mal doplniť zákon o používaní elektronickej registračnej pokladnice z roku 2008. 

Zákon prišiel bez oznámenia

Predkladateľmi sú poslanci z klubu OĽANO Milan Vetrák a Anna Andrejuvová. Týmto spôsobom sa zákon bez výraznejšej propagácie dostal do prvého čítania v rámci Národnej rady Slovenskej republiky. Ako prvý naň upozornil Denník E.

Podmienkami na získanie finančnej odmeny za bloček je dovŕšenie veku 18 rokov, preukázanie sa pokladničným dokladom a finančnú sumu je možné získať ak "tovar bol dodaný alebo služba bola poskytnutá na osobnú spotrebu," pokračuje návrh zákona z dielne Ministerstva financií. 

Financie majú motivovať spotrebiteľov, aby si v prevádzkach vypýtali bločky a nepriamo tak donútili obchodníkov platiť dane. Na overenie bločkov má slúžiť mobilná aplikácia Finančnej správy. "Žiadateľ je na účely uplatnenia nároku na príspevok povinný sa zaregistrovať prostredníctvom aplikácie," píše sa v návrhu dvoch koaličných poslancov. 

Zákon čelí kritike zo strany SaS z dôvodu jeho tichého podania a podľa nich nedostatočnej konzultácii. "Nikto nevie, čo má priniesť, nemáme ako zmerať výsledky a efektivitu. Každý rok to bude stáť státisíce eur. Kompletné nastavenie dáva do rúk vláde (Igorovi Matovičovi), ktorá sa rozhodne dodatočne, keď jej príde na chuť," tvrdí Sloboda a Solidarita na Facebooku.

Na identifikáciu dokladu sa bude využívať QR kód, ktorý generujú elektronické pokladnice eKasa. Ten si zákazník naskenuje a odošle prostredníctvom aplikácie. Do tej bude predtým potrebná kompletná registrácia. Príspevok by mal byť vyplatený nasledujúci kalendárny mesiac po odoslaní žiadosti.

Suma ešte známa nie je

V prípade pochybností o oprávnenosti však môže Finančná správa príspevok prehodnotiť a žiadať o vrátenie poskytnutej sumy. 

V praxi môže ísť najmä o účty za večeru v reštaurácií, ktorú z časti preplatí Slovákom štát. "Poskytnutie príspevku sa považuje za podporu poskytovanú z prostriedkov štátneho rozpočtu podľa osobitného predpisu," pokračuje návrh. Vyplácanie by sa teda malo financovať z rozpočtu.

Návrh v konkrétnych otázkach ohľadom výšky príspevku či konkrétneho zoznamu tovarov konkrétny nie je. Tie by po jeho schválení mala ustanoviť vláda. 

Návrh by mal byť účinný už čoskoro, pričom zanedlho bude v druhom čítaní. "Tento zákon nadobúda účinnosť 15. novembra 2022," informujú predkladatelia v návrhu zákona. 

01 - Modified: 2022-10-21 13:04:36 - Feat.: 1 - Title: Sulík v HNtelevízii: Osemmiliardový deficit je šialený, koalícia stratila posledné zvyšky zábran 02 - Modified: 2022-10-21 12:56:48 - Feat.: 1 - Title: Andrejuvová z OĽANO navrhne, aby zvážili reakciu na uznesenie Európskeho parlamentu o právach LGBT komunity 03 - Modified: 2022-10-21 08:46:32 - Feat.: 1 - Title: Koniec šokov pri cenách plynu. Lídri riešili päť krokov Európy proti energetickej kríze
01 - Modified: 2024-04-19 11:20:58 - Feat.: - Title: Nealko nápoje s pridaným cukrom budú podliehať novej dani. Návrh je v pripomienkovom konaní 02 - Modified: 2024-04-18 17:35:42 - Feat.: - Title: Splnomocnenec vlády si posvietil na odberové miesta. Finančná správa preverí ako zárabali počas pandémie 03 - Modified: 2024-04-18 15:45:32 - Feat.: - Title: Novela Zákonníka práce má zmeniť povinnosti dodávateľa služby vyplatiť nevyplatenú mzdu 04 - Modified: 2024-04-18 14:43:35 - Feat.: - Title: Poukážky z programu Zelená domácnostiam vydá Slovenská inovačná a energetická agentúra v najbližších týždňoch 05 - Modified: 2024-04-15 11:08:29 - Feat.: - Title: Rozpočtová rada hodnotí novú prognózu rezortu financií ako realistickú
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:13