Vyústenie ropovodu Družba v rafinérii Slovnaft v Bratislave. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Ropovodom Družba znovu prúdi ropa na Slovensko. Cena čierneho zlata reaguje prudkým poklesom

16.11.2022, 16:04
16.11.2022, 16:53
Autor:
ČTKČTKTASRTASR

Potrubie po odstávke funguje zatiaľ so zníženým tlakom. Zariadenie bolo odstavené z prevádzky kvôli zásahu transformátora.

Ropovodom Družba znovu prúdi ruská ropa. Povedal to dnes maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó. Obnovenie dodávok eviduje aj slovenský rezort hospodárstva.

"Ministerstvo hospodárstva prostredníctvom štátnej spoločnosti Transpetrol eviduje obnovenie dodávok ropy ropovodom Družba na Slovensko. Dodávky boli prerušené z ukrajinskej strany včera vo večerných hodinách," píše rezort v stanovisku.

Potrubie po odstávke funguje zatiaľ so zníženým tlakom. Družba privádza ruskú ropu cez Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do Českej republiky, kvôli raketovému útoku bola na ukrajinskom území od utorkového večera mimo prevádzky.

Ceny ropy v reakcii na obnovenie dodávok ropovodom Družba sa výrazne znižujú. Severomorská ropa Brent okolo 16:30 SEČ strácala zhruba 1,7 percenta a nachádzala sa v blízkosti 92 dolárov za barel. Americká ľahká ropa West Texas Intermediate (WTI) vykazovala pokles o zhruba 2,4 percenta, takže zostúpila pod 85 dolárov za barel.

Maďarský ropný a plynárenský koncern MOL uviedol, že podľa informácií od jeho ukrajinského partnera ruská raketa zasiahla elektráreň blízko bieloruských hraníc, ktorá dodáva elektrinu pre čerpaciu stanicu, a to viedlo k zastaveniu prevádzky ropovodu. Zastavenie potvrdil aj slovenský Transpetrol s odvolaním sa na "technické dôvody na ukrajinskej strane", ale nešpecifikoval, či išlo o zásah rakety.

Zariadenie bolo odstavené z prevádzky kvôli zásahu transformátora, ktorý je pre fungovanie ropovodu nevyhnutný. Podľa Ukrajincov zasiahla transformátor ruská raketa, samotné potrubie poškodené nebolo.

Ruské ministerstvo obrany dnes uviedlo, že pri utorkových útokoch na ukrajinské územie zasiahlo všetky vytýčené ciele. Ruská diplomacia bez ďalších podrobností uviedla, že zastavenie dodávok ropovodom Družba je možná práca Kyjeva, ktorý tým chce zvýšiť tlak na členské štáty NATO.

Ceny ropy na svetových trhoch sa dopoludnia začali zvyšovať, podľa analytikov to však bola skôr reakcia na incident blízko ománskych brehov. Tam bol projektilom zasiahnutý ropný tanker, nikomu sa však nič nestalo a loď má iba menšie poškodenie trupu. Severomorská ropa Brent sa okolo poludnia predávala za viac ako 94 dolárov za barel a vykazovala asi polpercentný rast.

01 - Modified: 2024-04-23 17:53:21 - Feat.: - Title: Eurokomisia podnikne kroky proti ruskej tieňovej flotile ropných tankerov. Analytici varujú pred eskaláciou 02 - Modified: 2024-04-23 17:29:45 - Feat.: - Title: Ceny ropy sa zvyšujú, k rastu prispeli priaznivé údaje o európskej ekonomike 03 - Modified: 2024-04-21 11:09:44 - Feat.: - Title: Ceny ropy koncom týždňa vzrástli, za celý týždeň však klesli najviac od februára 04 - Modified: 2024-04-19 14:06:33 - Feat.: - Title: Ceny ropy vymazali zisky a klesajú po tom, ako Teherán bagatelizoval útok Izraela 05 - Modified: 2024-04-19 12:19:54 - Feat.: - Title: Izraelský protiútok zasiahol ceny ropy. No analytik upozorňuje: „Vlk sa nažral, no koza zostala celá“
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 00:42