Minister hospodárstva Karel Hirman. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Minister Hirman nečaká dohodu štátov únie ohľadom obmedzenia cien plynu

21.11.2022, 11:16
Autor:
ČTKČTK

Hľadanie spoločného riešenia v spomínanej záležitosti zdôvodnil minister hospodárstva aj tým, že prípadný individuálny postup krajín podľa neho zlikviduje spoločný trh.

Slovenský minister hospodárstva Karel Hirman dnes vyjadril pochybnosti, že sa členským krajinám Únie tento týždeň podarí nájsť riešenie ohľadom možného obmedzenia cien zemného plynu, ktoré požaduje viac ako polovica členských štátov európskeho bloku vrátane Bratislavy.

"Táto téma je veľmi citlivá. Riešenie by sme mali nájsť na rokovaní tento týždeň, ale som skeptický. Musíme však pracovať na tomto riešení, pretože zima 2023/2024 zrejme bude pre nás všetkých oveľa náročnejšia ako súčasná zima," povedal Hirman v prejave na Stredoeurópske energetickej konferencii.

Hľadanie spoločného riešenia v spomínanej záležitosti zdôvodnil aj tým, že prípadný individuálny postup krajín podľa neho zlikviduje spoločný trh.

Únia čelí vplyvom vysokých cien energií v súvislosti s vojnou na Ukrajine a obmedzovaním dodávok ruského plynu.

Niektoré štáty, ako napríklad Nemecko a Holandsko, návrh na takzvané zastropovanie ceny plynu, ktorý zdražuje výrobu elektriny, odmietajú, pretože by to podľa nich mohlo ohroziť dodávky skvapalneného plynu LNG.

Hirman povedal, že Moskva začala obmedzovať dodávky plynu už v lete minulého roku, teda pred ruským útokom na Ukrajinu z februára tohto roku.

"Nanešťastie je to energetická vojna voči nám. Musíme nájsť nových partnerov pre dodávky plynu, ropy a paliva pre jadrové elektrárne. Rovnako je potrebné zamerať sa na energetickú efektívnosť, využívanie obnoviteľných zdrojov energie a na inovácie v technológiách pre energetický sektor," povedal minister Hirman.

Dodal, že ruský prezident Vladimír Putin hodil do koša všetky pragmatické vzťahy v energetickej spolupráci medzi Moskvou a krajinami Únie.

Slovensko, ktoré bolo v minulosti závislé na dodávkach zemného plynu z Ruska, teraz podľa Hirmana dováža takmer 70 percent suroviny z iných štátov.

Konferenciu narušil tichý protest ekologických aktivistov organizácie Greenpeace, ktorí v sále držali v rukách plagáty, ktorými upozorňovali na to, že podľa Greenpeace práve plyn vedie k vysokým cenám energií a spôsobuje súčasnú energetickú krízu. Po výzve organizátorov aktivisti svoju akciu ukončili.

01 - Modified: 2023-09-26 17:30:00 - Feat.: - Title: Novú koalíciu čaká po voľbách energetická rozbuška. Dostane tučný šek, no s pochybným návodom (Brífing HN) 02 - Modified: 2023-09-26 09:55:46 - Feat.: - Title: To Sulík by mal uvažovať o odstúpení, my môžeme byť skokani volieb, hovorí pre HN Hirman z Demokratov 03 - Modified: 2023-08-01 08:35:55 - Feat.: - Title: Hirman: Máme riešenia, aby ceny energií prudko nerástli ani budúci rok 04 - Modified: 2023-05-18 12:39:06 - Feat.: - Title: Liberáli pretlačili zákon o plyne. Exminister varuje: Kilečká strieda megatonová záťaž 05 - Modified: 2023-05-12 09:21:40 - Feat.: - Title: Kto kúri drevom, dotuje plyn. Tomu sa hovorí solidarita, ja som bol hasič, hovorí pre HN minister Hirman
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 21:22