StoryEditor

Finančnú stabilitu ovplyvňuje aj situácia časti podnikov a domácností, tvrdí NBS

28.11.2022, 09:50
28.11.2022, 11:48
Autor:
TASRTASR

Medzi najzávažnejšie oblasti, ktoré ovplyvňujú finančnú stabilitu na Slovensku, patrí zhoršenie finančnej situácie časti podnikov a domácností.

Medzi najzávažnejšie oblasti, ktoré ovplyvňujú finančnú stabilitu na Slovensku, patrí zhoršenie finančnej situácie časti podnikov a domácností, zastavenie trendu nadmerného rastu úverov na bývanie a zadlžovania domácností, ale aj otázka likvidity bánk a ceny financovania bánk.

Vyplýva to zo správy o finančnej stabilite, ktorú na pondelkovej tlačovej konferencii predstavili zástupcovia Národnej banky Slovenska NBS. Ústrednou témou je inflácia a s ňou spojený rast úrokových sadzieb. Finančný sektor pritom napriek prudkým zmenám zostáva stabilný.

Člen Bankovej rady a výkonný riaditeľ úseku dohľadu a finančnej stability NBS Vladimír Dvořáček priblížil, že zhoršenie finančnej situácie časti podnikov a domácností bude viesť k zhoršeniu splácania úverov v bankách.

Časť domácností bude dotknutá infláciou, pričom trh práce je stále relatívne odolný. Pri domácnostiach je tak vplyv zatiaľ miernejší. O niečo väčší dosah očakáva NBS pri podnikoch, kde je problémom najmä nerovnomerný vplyv.

Podnikov, ktorým sa zhorší situácia a budú v ťažkostiach, je asi 17 percent, čo však neznamená, že 17 percent zlyhá. "Odhad hovorí, že teoreticky by mohlo skončiť v tej ťažšej situácii a neschopnosti splácať asi 8 % podnikov," skonštatoval riaditeľ odboru finančnej stability NBS Marek Ličák.

Z pohľadu vývoja na trhu úverov a nehnuteľností Dvořáček poznamenal, že sa skončil dvojciferný rast úverov na bývanie. "Strmý rast cien na realitnom trhu sa zastavil," doplnil. Zatiaľ však stále rastú úvery podnikom.

Ďalším fenoménom je otázka likvidity a štruktúry zdrojov bánk. "Dlhodobo sme boli zvyknutí, že s rastom úverov na bývanie nám súčasne vysokým tempom rástli aj vklady, najmä vklady od obyvateľstva, retailové vklady. Tento trend sa však zastavil," ozrejmil Dvořáček s tým, že vklady rástli extrémne počas koronakrízy, pričom u domácností v súčasnosti prevládla obava o ochranu úspor pred infláciou.

Podotkol však, že banky stále disponujú dostatkom stabilných zdrojov, rastú im tiež marže, ale tento trend nemusí pokračovať.

01 - Modified: 2024-04-16 07:39:27 - Feat.: - Title: Peter Kažimír: Všetko je pripravené (komentár) 02 - Modified: 2024-04-15 13:20:55 - Feat.: - Title: Sľubný ekonomický vývoj otvára dvere k zníženiu sadzieb ECB v júni, myslí si Kažimír 03 - Modified: 2024-04-13 19:19:37 - Feat.: - Title: Rast reálnych príjmov zatiaľ nepomáha spotrebe, ale skôr úsporám, ukazuje analýza 04 - Modified: 2024-04-11 06:19:39 - Feat.: - Title: Poskytovanie hypoték je už rok stabilné. Spotrebiteľské úvery rýchlo rastú, hlási národná banka 05 - Modified: 2024-04-12 14:19:25 - Feat.: - Title: Zmena kurzu? Čakať tento rok lacnejší úver na byt je nereálne, Slovákom zostala ešte druhá možnosť
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 12:28