Ilustračná snímka: TASR/Ján Krošlák
StoryEditor

Košický kraj pozastavil štúdiu. Diaľnica na Zemplín sa môže rozbehnúť rýchlejšie

31.12.2022, 10:43
Autor:
TASRTASR

Pre urýchlenie výstavby chcel Košický kraj obstarávať štúdiu, ktorá by počítala s diaľnicou ako jedinou možnosťou, a na tento účel vyčlenil zo svojho rozpočtu pol milióna eur.

Košický samosprávny kraj pozastavil obstarávanie štúdie realizovateľnosti výstavby diaľnice D1 v úseku Bidovce - Vyšné Nemecké po štátnu hranicu s Ukrajinou. Reagoval tak na deklarovanú snahu štátu o skorú realizáciu diaľničného úseku na Zemplíne.

"V súvislosti s vývojom situácie na Ukrajine štát avizoval urýchlené kroky v prospech výstavby tohto úseku, keďže Európska komisia vyčlenila na takéto projekty peniaze. Tento tlak Bruselu akceleroval procesy, ktoré sme zo strany štátu pôvodne odhadovali na oveľa dlhšie obdobie, čo nám dáva nádej na skorší začiatok budovania predmetnej diaľnice. Z uvedených dôvodov sme obstarávanie štúdie pozastavili," uviedol hovorca kraja Michal Hudák.

image

Rok 2023 na diaľniciach: Štát dokončí len 11 nových kilometrov, začnú však stavať kľúčové tepny

Pre urýchlenie výstavby chcel Košický kraj obstarávať štúdiu, ktorá by počítala s diaľnicou ako jedinou možnosťou, a na tento účel vyčlenil zo svojho rozpočtu pol milióna eur. Národná diaľničná spoločnosť (NDS) v júli podpísala zmluvu so zhotoviteľom na vypracovanie podobnej štúdie za 700-tisíc eur, ktorá však má posúdiť aj to, či najefektívnejšia pre daný región je naozaj diaľnica.

"Košický samosprávny kraj situáciu neustále sleduje a vyhodnocuje, predseda kraja Rastislav Trnka komunikuje s vedením ministerstva dopravy. Ak budeme mať pochybnosti o napredovaní ministerstva, štúdiu urýchlene obstaráme," konštatoval Hudák.

Predstavitelia ministerstva dopravy a NDS, ako aj dvaja poradcovia premiéra v novembri v Košiciach informovali, že v súvislosti s vojnou na Ukrajine by sa prioritne mohol stavať osobitne vyčlenený úsek diaľnice D1 od hraničného priechodu Vyšné Nemecké po Sobrance, prípadne až po Michalovce. Výhodou by pritom bola možnosť využiť na projekt eurofondy a urýchlenie prípravy a realizácie.

01 - Modified: 2024-04-22 12:10:38 - Feat.: - Title: Diaľničiari vybrali v prvom štvrťroku na elektronickom mýte vyše 61 miliónov eur 02 - Modified: 2024-04-10 16:06:16 - Feat.: - Title: Diaľnica na Ukrajinu má osem variant, oznámil Ráž. Rezort o redukcii nechce ani diskutovať 03 - Modified: 2024-03-22 14:45:53 - Feat.: - Title: Na diaľnici D2 v smere do Česka bude počas víkendu dopravné obmedzenie 04 - Modified: 2024-03-21 17:42:55 - Feat.: - Title: Sklz v strede Slovenska. Na diaľnici už teraz mali byť autá, šéf Doprastavu pre HN prezradil reálny dátum 05 - Modified: 2024-03-20 12:23:47 - Feat.: - Title: Zmena rýchlosti aj na našich diaľniciach? Kontroverzný návrh u susedov pretlačili
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 14:50