Katastrálny úrad. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Kataster má o vklade rozhodnúť do 30 dní, väčšina katastrálnych odborov to stíha. Úrad veľa možností nemá

28.01.2023, 10:07
Autor:
TASRTASR

Jedinou možnosťou Úradu geodézie, kartografie a katastra, ako ovplyvniť dodržiavanie lehôt pri rozhodovaní, je rozhodnutie predsedu o tom, že v konaní o návrhu bude rozhodovať iný odbor.

Zo štatistických zistení Úradu geodézie, kartografie a katastra vyplýva, že v súčasnosti len asi na siedmich až ôsmich okresných úradoch, katastrálnych odboroch je sklz lehôt pri rozhodovaní o návrhu na vklad prevyšujúci 100 návrhov na vklad. Uviedol to predseda Úradu geodézie, kartografie a katastra Ján Mrva.

V súlade s katastrálnym zákonom je Katastrálny odbor Okresného úradu povinný rozhodnúť o návrhu na vklad v lehote 30 dní odo dňa doručenia návrhu. Výnimky sú, ak je predložená zmluva o prevode nehnuteľnosti vyhotovená vo forme notárskej zápisnice alebo autorizovaná advokátom. V tomto prípade je lehota 20 dní, alebo ak je to žiadosť o urýchlené konanie o návrhu na vklad, vtedy je lehota 15 dní.

image

„Preklepávate“ si majetky susedov či známych ľudí na online katastri? Po novom to bude ťažšie

Pokiaľ je konanie o návrhu na vklad prerušené rozhodnutím Katastrálneho odboru Okresného úradu, lehoty neplynú. Lehoty neplynú ani vtedy, ak je konanie o návrhu na vklad prerušené podľa osobitného zákona. Po odpadnutí resp. po pominutí dôvodu prerušenia konania sa pokračuje v tomto konaní a lehota plynie ďalej.

"Úrad geodézie, kartografie a katastra má prehľad o dodržiavaní lehôt na rozhodovanie o návrhu na vklad. Vzhľadom na svoje postavenie vo vzťahu ku Katastrálnemu odboru Okresného úradu na základe reformy ESO z roku 2013, keď boli bývalé správy katastra zaradené pod ministerstvo vnútra, však nemá kompetenciu ovplyvňovať personálne kapacity v nadväznosti na pracovnú vyťaženosť, ani organizáciu práce na okresných úradoch," informoval predseda Úradu geodézie, kartografie a katastra.

image

Ceny služieb katastra sa zmenia. V akej výške budú a na čo ďalšie sa pripraviť?

Jedinou možnosťou Úradu geodézie, kartografie a katastra, ako ovplyvniť dodržiavanie lehôt pri rozhodovaní o návrhu na vklad, je rozhodnutie predsedu o tom, že v konaní o návrhu na vklad bude rozhodovať iný katastrálny odbor.

"Takéto rozhodnutie môže predseda vydať vtedy, ak existuje dôvodná obava, že sa v konaní nedodrží lehota na rozhodnutie. Táto kompetencia je často v praxi využívaná. Pokiaľ úrad zistí, že na niektorom z Katastrálnych odborov Okresného úradu sú splnené podmienky pre uplatnenie tohto postupu, sám nabáda daný katastrálny odbor, aby požiadal o vydanie rozhodnutia predsedu," uviedol Mrva.

Ministerstvo vnútra v spolupráci s Úradom geodézie, kartografie a katastra tiež pripravuje zriadenie tzv. uzlov výpomoci, a to v Nitre, Trnave a v Košiciach. "Ambíciou vytvorenia týchto uzlov je vypomáhať vyťaženým katastrálnym odborom za účelom dodržiavania zákonných lehôt. Vo všeobecnosti možno konštatovať, že v nadväznosti na zdražovanie hypoték sme zaznamenali pokles doručených návrhov na vklad," doplnil Mrva.

Účastník konania môže upozorniť na uplynutie lehoty na rozhodnutie alebo podať sťažnosť z dôvodu nedodržania takejto lehoty. "Pokiaľ by účastníkovi konania vznikla škoda v dôsledku nedodržania lehoty na rozhodnutie o návrhu na vklad, môže si uplatniť nároky vyplývajúce z dôsledkov nesprávneho úradného postupu. Účastník konania môže taktiež požiadať o vrátenie zaplateného správneho poplatku," uviedol predseda Úradu geodézie, kartografie a katastra.

01 - Modified: 2023-01-14 20:42:39 - Feat.: 1 - Title: „Preklepávate“ si majetky susedov či známych ľudí na online katastri? Po novom to bude ťažšie 02 - Modified: 2023-01-09 09:44:56 - Feat.: 0 - Title: Chcete prepísať nehnuteľnosť? Toto sú najdôležitejšie veci, na ktoré nesmiete zabudnúť 03 - Modified: 2023-01-04 14:30:00 - Feat.: 0 - Title: Ceny služieb katastra sa zmenia. V akej výške budú a na čo ďalšie sa pripraviť?
01 - Modified: 2024-03-27 10:00:24 - Feat.: - Title: Už od pondelka si na katastri priplatíte. Takéto sú nové sumy (+ tabuľka) 02 - Modified: 2024-02-13 08:02:24 - Feat.: - Title: Na katastri si od apríla priplatíte. Koľko vás po novom bude stáť napríklad geometrický plán? (+ tabuľka) 03 - Modified: 2023-10-30 14:30:00 - Feat.: - Title: Darovať môžete nehnuteľnosť aj firmu. Aké poplatky budete platiť? 04 - Modified: 2023-07-08 13:30:00 - Feat.: - Title: Kataster odmietne váš dokument aj pre detail. Čo všetko potrebujete a koľko za to musíte zaplatiť? 05 - Modified: 2023-06-28 22:00:00 - Feat.: - Title: Staviate dom? Aké povinnosti vás čakajú okrem kolaudácie a koľko vás to bude stáť
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 00:01