Ilustračná fotografia. FOTO: HN/Marek Kmeť
StoryEditor

Jarné prázdniny bez poistenia sa môžu predražiť aj o tisícky eur. Lyžiari by si mali dať pozor v Taliansku

22.02.2023, 23:45
Autor:
TASRTASR

V krajinách Európskej únie majú občania členských štátov nárok na lekársku starostlivosť v systéme verejného zdravotného poistenia iba za podmienok ako občania daného štátu.

Jarné prázdniny bez poistenia sa môžu predražiť aj o tisícky eur. Obzvlášť opatrní by mali byť lyžiari pri návšteve Talianska. Výdavky zapríčinené úrazom na horách sú neporovnateľne vyššie ako v priemere pár desiatok centov denne za poistenie. Uviedla to manažérka oddelenia komunikácie ČSOB Poisťovne Anna Jamborová.

Klienti danej inštitúcie hlásia každú zimnú sezónu desiatky prípadov, keď došlo k zraneniam na svahu. V počte poistných hlásení zo zahraničných lyžovačiek dlhodobo vedú krajiny ako Rakúsko, Taliansko a Francúzsko. Náklady na takéto ošetrenia pritom podľa poisťovne nie sú vôbec zanedbateľné.

image

Máte podpoistený dom, či byt? Zabudnite na plnú sumu náhrady

Len na európsky preukaz zdravotného poistenia sa na základe slov inštitúcie neoplatí spoliehať. V krajinách Európskej únie totiž majú občania členských štátov nárok na lekársku starostlivosť v systéme verejného zdravotného poistenia iba za podmienok ako občania daného štátu.

"Treba si uvedomiť, že pre našinca sa vzťahujú všetky podmienky a povinnosti ako pre tamojšieho občana vrátane spoluúčasti a doplatkov, ktoré sú v porovnaní so Slovenskom v zahraničí spravidla vyššie. Preukaz tiež neplatí v súkromných zariadeniach a blízko zjazdoviek sa nachádzajú často práve tie," uviedla riaditeľka odboru vývoja produktov v poisťovni Michaela Pardubská.

Dodala, že vlani podľa oficiálnych štatistík zásahov horskej služby nemalo uzatvorené poistenie na zásah Horskej záchrannej služby približne 20 percent turistov. Za minulú zimnú sezónu horskí záchranári vo všetkých strediskách v SR vykonali takmer 2000 zásahov, pričom niekoľko z nich hlásili aj poistenci uvedenej inštitúcie.

image

Kontrolu auta pred zimnou dovolenkou nepodceňte, môže sa to nepekne vypomstiť

Náklady sa v určitých prípadoch pohybujú v stovkách eur. Pokiaľ je nevyhnutná letecká preprava, sumy sú už vyššie, rádovo v tisíckach eur, upozornila Jamborová.

Cestovné poistenie samotné neplatí na Slovensku, keďže v prípade úrazu v SR nás chráni verejné zdravotné poistenie, avšak zahŕňa automaticky poistenie pre prípad zásahu horskej služby, uviedla manažérka poisťovne. Poistenie pre prípad zásahu HZS v SR je automatickou súčasťou dlhodobého cestovného poistenia a cestovného poistenia k platobným kartám.

Tí, ktorí sa vyberú na hory do zahraničia, by si mali dať pozor na pripoistenie zodpovednosti za škody. Napríklad v Taliansku je poistenie zodpovednosti za škodu povinné, uzavrela Jamborová.

01 - Modified: 2023-02-24 09:38:57 - Feat.: 0 - Title: Máte podpoistený dom, či byt? Zabudnite na plnú sumu náhrady 02 - Modified: 2023-02-21 14:36:27 - Feat.: 1 - Title: Kontrolu auta pred zimnou dovolenkou nepodceňte, môže sa to nepekne vypomstiť 03 - Modified: 2023-02-17 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Posledné dni v práci. V akej výške dostanete odchodné a odstupné, keď nastupujete do penzie? (+ tabuľka)
01 - Modified: 2024-04-17 07:48:04 - Feat.: - Title: Je potrebné prímerie. Šéf talianskej diplomacie Tajani vyzval Izrael na zastavenie bojov v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-15 20:51:38 - Feat.: - Title: Plán na výstavbu záchytných centier pre migrantov v Albánsku sa odkladá, informuje talianske ministerstvo 03 - Modified: 2024-04-15 11:35:32 - Feat.: - Title: Taliansky protimonopolný úrad vyšetruje Ryanair, ten podozrenia odmieta 04 - Modified: 2024-04-14 19:02:00 - Feat.: - Title: V talianskej oblasti Napola zaznamenali slabé zemetrasenie 05 - Modified: 2024-04-12 20:45:46 - Feat.: - Title: Počet obetí výbuchu vodnej elektrárne na severe Talianska stúpol na sedem
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 13:34