Ilustračná fotografia. FOTO: Fio Banka
StoryEditor

Banky už ľudí nelákajú, zamestnancov je málo. Spravodlivé odmeny tu nie sú samozrejmosťou, tvrdia odborári

28.02.2023, 15:29
Autor:
TASRTASR

Dôsledkom nerovnováhy medzi nárokmi kladenými na zamestnancov a ich odmeňovaním v bankovom sektore je dvojciferná fluktuácia.

Dodržiavanie Zákonníka práce a spravodlivé odmeňovanie nie je v bankách samozrejmosťou. Tvrdí to predseda Odborového zväzu bánk a poisťovní Svetozár Michálek. Odborári v stanovisku reagovali na aktualizáciu Memoranda o dodržiavaní práv zamestnancov bankového sektora, ktorú koncom januára schválilo prezídium Slovenskej bankovej asociácie.

Ako deklaruje asociácia na svojej internetovej stránke, v memorande sa banky zaväzujú dodržiavať a podporovať práva svojich zamestnancov. Prvýkrát ho prijala v septembri 2019, odvtedy ho viackrát aktualizovala.

Nedostatok zamestnancov

Memorandum podľa SBA ide nad rámec zákonných povinností a sú v ňom uvedené záväzky, ktoré zamestnávatelia v bankovom sektore poskytujú v podobe benefitov ako sektor jednotne. Aktualizované znenie je mierne preformulované, aby vhodnejšie reflektovalo na aktuálnu situáciu.

image

Dopyt po bytoch je nízky v dôsledku vysokých úrokov. Kedy sa skončí ich rast a začnú klesať? (+ tabuľka)

"OZBP vníma memorandum ako účelový pokus presvedčiť verejnosť o atraktívnosti bankového sektora, v ktorom je venovaná mimoriadna pozornosť pracovnoprávnym vzťahom. Vníma ho ako snahu prilákať zamestnancov do sektora s nedostatkom zamestnancov, v ktorom už dávno neplatí, že na jedno miesto čaká desať ďalších záujemcov," uviedol v stanovisku Michálek.

Deklaroval, že záujemcov o prácu v bankách je málo a pracovníci v nich chýbajú aj napriek tomu, že digitalizácia a automatizácia procesov potrebu zamestnancov znižuje. "Zrušený bankový odvod, ani nárast zisku bánk v desiatkach percent (v roku 2022 rekordných 829 miliónov eur) sa na raste miezd a stabilizácii zamestnancov žiadnym zásadným spôsobom neprejavili," upozornil Michálek.

image

Hypotekárny trh ohrozuje vojna či možný bankový odvod. Komu sa oplatí úver?

Kritizoval pritom priemerný nárast miezd v sektore na rok 2023, na ktorý boli banky ochotné pristúpiť, a to vo výške šesť percent. Pri dvojcifernej inflácii je podľa šéfa odborov len výrazom neochoty bánk prihliadať na potreby zamestnancov a riešiť zvyšovanie miezd na podobných princípoch ako v materských bankách.

Vysoká fluktuácia

Dôsledkom nerovnováhy medzi nárokmi kladenými na zamestnancov a ich odmeňovaním je dvojciferná fluktuácia, poukázal Michálek. "Absentuje primerané ocenenie náročnej odbornej práce, praxe i dlhoročnej práce pre zamestnávateľa odrážajúce sa v rozdielnych mzdách medzi starými a novými zamestnancami. Z balíka financií určených na mzdy banky preplácajú nových zamestnancov a na rast miezd kmeňových zamestnancov zostávajú len odrobinky," vyhlásil.

image

Problémy odevnej značky. Adidas má veľké dlhy, koniec spolupráce s Kanyem Westom stál firmu miliardy

Odborový zväz tak zastáva názor, že účinnejším nástrojom na vytvorenie priaznivého obrazu o atraktívnosti bankového sektora, ako len deklarácia záujmu, je skutočné a neodkladné plnenie povinností zamestnávateľov voči zamestnancom a odborom zakotvených v Zákonníku práce a súvisiacich predpisoch.

"Nie umelé udržiavanie zamestnancov na nízkych mzdách, ale odmeňovanie zodpovedajúce kvalifikácii, zručnostiam a náročnosti vykonávanej práce na všetkých pracovných pozíciách, zohľadňujúce rast životných nákladov, umožňujúce uspokojovanie ich sociálnych potrieb je cestou na zabezpečenie spokojnosti a stability zamestnancov naprieč celým bankovým sektorom," dodal Michálek.

01 - Modified: 2023-03-02 08:09:43 - Feat.: 0 - Title: Dopyt po bytoch je nízky v dôsledku vysokých úrokov. Kedy sa skončí ich rast a začnú klesať? (+ tabuľka) 02 - Modified: 2023-03-02 14:30:00 - Feat.: 0 - Title: Hypotekárny trh ohrozuje vojna či možný bankový odvod. Komu sa oplatí úver? 03 - Modified: 2023-02-28 19:00:00 - Feat.: 1 - Title: Už vieme, čím trpí ruský prezident Vladimir Putin, ECB aj americký Fed aj čo musia spraviť (Brífing HN)
01 - Modified: 2024-04-17 12:03:13 - Feat.: - Title: Slovensko reaguje na nové európske štandardy. Steelka vytvorila špeciálny tím, na vlne sú aj banky 02 - Modified: 2024-04-09 07:27:45 - Feat.: - Title: Aj napriek škaredému odvodu budú zisky našich bánk nadpriemerné, avizuje centrálna banka 03 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Vzostup digitálnych bánk pokračuje, správanie ľudí sa ďalej mení 04 - Modified: 2024-03-25 10:17:36 - Feat.: - Title: Zamestnanci očakávajú na pracovisku čoraz originálnejšie benefity, vysvetľuje odborník 05 - Modified: 2024-03-21 08:26:26 - Feat.: - Title: Na Slovensku sa chystá jedna z najväčších transakcií v histórii. Energetický gigant ňou predbehne aj štát
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 14:30