Vizualizácia Novej Palmy. FOTO: Corwin
StoryEditor

Nová Palma dostáva reálnu podobu. Developer zverejnil vizualizácie prvej etapy

13.03.2023, 12:47
Autor:
TASRTASR

Okrem administratívy má prvá etapa priniesť aj mestské bloky s námestiami, občiansku vybavenosť i rôzne služby.

Prvá etapa revitalizácie bývalého výrobného areálu Palmy na Račianskej ulici v bratislavskom Novom Meste dostáva svoju reálnu podobu.

Developerská spoločnosť Corwin zverejnila vizualizácie budov tzv. uptown offices, ktoré majú vyrásť v severnej časti pozemku. Susedí s Račianskou ulicou, Novou Cvernovkou a bývalým silom.

Mestské bloky s námestiami

Okrem administratívy má prvá etapa priniesť aj mestské bloky s námestiami, občiansku vybavenosť i rôzne služby. Vstup do areálu má byť z Račianskej ulice, ktorá sa má premeniť na mestský bulvár. Súčasťou toho je odstúpenie časti pozemku na jej rozšírenie o jeden jazdný pruh, zriadenie svetelnej signalizácie, samostatnej cyklotrasy či chodníka so zeleňou a stromoradím.

"Zvýši sa celková bezpečnosť, bezbariérovosť a mobilita peších, cyklistov a ľudí využívajúcich MHD. Vďaka novým priebežným i odbočovacím jazdným pruhom a svetelnej križovatke aj celková priepustnosť ulice pre automobily,“ konštatuje projektový manažér Palmy Filip Gulan.

Prvá etapa revitalizácie Palmy už má záväzné stanovisko hlavného mesta, v ktorom bratislavský magistrát potvrdil jej súlad s územným plánom mesta. Začiatok výstavy sa predpokladá v roku 2025. Kedy sa pridajú zvyšné plochy šesťhektárového areálu, je podľa developera zatiaľ otázne.

Urbanistická štúdia premeny tohto brownfieldu na lokálne centrum a mestskú štvrť sa po troch rokoch prác dostáva do záverečnej fázy. Platný územný plán v ňom stále počíta s priemyselnou výrobou. Tú však podľa dvoch prieskumov verejnej mienky odmieta väčšina obyvateľov Nového Mesta.

Verejný záujem

Zmena funkcie je podľa developera vo verejnom záujme aj preto, že koncepcia Novej Palmy je v súlade s programom rozvoja mesta Bratislava 2030, koncepciou mestskej bytovej politiky i so štúdiou mesta o brownfieldoch. Tá odporúča rozvoj metropoly i pomocou vrátenia života do areálov po bývalých výrobných podnikoch, ktoré už dávno neplnia svoj pôvodný účel a chátrajú. Palma v nej bola označená za územie s jasnými vlastníckymi vzťahmi a bez kontaminácií.

"Rozširovanie satelitov zaberá cennú poľnohospodársku pôdu, generuje zápchy na vjazdoch do metropoly a vyžaduje si ďalšie náklady na budovanie infraštruktúry," pripomína Gulan. Podotýka, že Bratislava je v porovnaní s inými vyspelými mestami veľmi riedko osídlená, a to aj pre veľké množstvo nevyužitých brownfieldov. Aj preto je podľa neho nevyhnutné aktualizovať územný plán.

01 - Modified: 2024-03-15 13:36:13 - Feat.: - Title: Namiesto výrobne olejov byty. Developer pre HN priblížil detaily projektu v lukratívnej štvrti Bratislavy 02 - Modified: 2024-03-07 23:12:11 - Feat.: - Title: Bratislava je plná kancelárií. Pri rastúcich nákladoch a konkurencii je výstavba nerentabilná, tvrdí developer 03 - Modified: 2023-11-13 09:55:00 - Feat.: - Title: Začarované štvrte upozorňujú na jeden z nevyužívaných bratislavských brownfieldov 04 - Modified: 2023-10-14 17:33:04 - Feat.: - Title: Byty namiesto fabrík. Investor mení veľkú zónu v Bratislave, ďalší projekt prinesie 300 bytov 05 - Modified: 2023-10-11 10:55:35 - Feat.: - Title: Skladové objekty pri bývalej Palme v Bratislave na Račianskej má nahradiť nový projekt R66
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 13:09