Na snímke účastníci protestného zhromaždenia zamestnancov Slovnaftu, a. s. 23. marca 2023 v Bratislave. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Slovnaft sa búri proti zdaneniu, obracia sa na Čaputovú. Varuje pred koncom výroby palív na Slovensku

29.03.2023, 11:51
Autor:
redred

Firma vníma schválený zákon ako „priamy útok časti politického spektra na dlhodobo úspešný súkromný podnik strategického významu".

Spoločnosť Slovnaft považuje novelu zákona, ktorou poslanci schválili vyrubenie 70-percentného solidárneho príspevku za rok 2023, za „neprijateľnú, nespravodlivú, diskriminačnú a poškodzujúcu záujmy Slovenska“. Spoločnosť sa preto obrátila na prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby preskúmala prijatú novelu a vrátila ju Národnej rade, informuje firma v tlačovej správe.

Ukončenie výroby palív na Slovensku?

„Schválený zákon môže vo svojich dôsledkoch reálne znamenať ukončenie výroby palív na Slovensku, keďže v neprimeranom a ničím neodôvodnenom rozsahu odčerpáva z nášho podniku hotovosť, ktorá by mohla byť v budúcnosti využitá na preklenutie tých rokov, keď náš podnik vykáže straty,“ píše v liste venovanom prezidentke Slovnaft. 

Slovnaft argumentuje, že aj počas stratových rokov by mal pokračovať vo svojich investičných aktivitách v záujme zachovania výroby a zabezpečenia ropnej stability na Slovensku. 

Firma vníma schválený zákon ako „priamy útok časti politického spektra na dlhodobo úspešný súkromný podnik strategického významu, ktorý má mimoriadny multiplikačný dopad na množstvo dodávateľov, príjmy domácností, a následne aj na verejné financie“.

Neodôvodnená výška príspevku

Poslanci podľa Slovnaftu navyše nijakým spôsobom nezdôvodnili opodstatnenosť výšky schváleného solidárneho príspevku a vôbec neposúdili jeho možný dosah na jedinú slovenskú rafinériu.

EÚ stanovila sadzbu solidárneho príspevku na úrovni minimálne 33 percent z nadmerných ziskov. Sadzbu 70 percent preto podľa spoločnosti nemožno považovať za adekvátnu.

image

Poslanci schválili zvýšenie mimoriadnej dane pre rafinérie na 70 percent, dotýka sa najmä Slovnaftu

„Takáto sadzba mimoriadne znevýhodňuje domácu rafinériu z hľadiska jej medzinárodnej konkurencieschopnosti, a to aj preto, že od 60 do 90 percent tržieb z predaja rôznych výrobkov, ktoré majú byť tiež predmetom osobitného zdanenia, pochádza z predaja v zahraničí,“ tvrdí firma.

Slovnaft považuje prijatú úpravu zákona o solidárnom príspevku za dlhodobo poškodzujúcu Slovensko v rôznych aspektoch –od hrozby zastavenia výroby motorových palív, cez zásadné zníženie dôveryhodnosti Slovenska v očiach investorov vzhľadom na vysokú nepredvídateľnosť podnikateľského prostredia, až po hrozbu obmedzenia hospodárskeho rozvoja národnej ekonomiky, zamestnanosti a životnej úrovne občanov Slovenska.

Precedens eustreamu

Slovnaft pripomína, že v minulosti sa podobný prístup, teda oslovenie prezidentky, vyplatil energetickej spoločnosti eustream.​ Ten požiadal prezidentku o zásah pri novele zákona o pozemných komunikáciách, ktorú Čaputová napokon i vrátila parlamentu.

Zo zdanenia tranzitného plynovodu sadzbou šesťtisíc eur za kilometer mohol štát v najbližších rokoch vydolovať viac než sto miliónov eur. Komplikácia však tkvela v tom, že eustream čelí bezprecedentnému prepadu suroviny z Ruska.

„Zdanenie v takomto rozsahu by prevádzkovateľa plynovodu za týchto podmienok položilo,“ vysvetľoval predseda Výboru pre hospodárske záležitosti Peter Kremský z OĽaNO.

Slovnaft hovorí, že ich prípad sa od tohto líši a tvrdí, že kým eustream by sa pri novele dostal do potenciálnych finančných ťažkostí hlavne pre svoje obchodné rozhodnutia z minulosti, v prípade Slovnaftu ide o vplyv externých regulačných rozhodnutí.

image

Zdanenie zlatej sliepky neprešlo. Poslanci neodklepli daň, ktorá by eustream poslala do hlbokej straty

„Investície, ktoré Slovnaft musí vykonať a na ktoré potrebuje zdroje, vyplývajú jednak zo sankčných mechanizmov EÚ v súvislosti s vojnou na Ukrajine, a tiež nadväzujú na politiku Green Deal. Odčerpanie týchto investičných zdrojov cez mimoriadne zdanenie Slovnaft existenčne ohrozí,“ píše sa v tlačovej správe. 

01 - Modified: 2023-03-22 17:31:35 - Feat.: 1 - Title: Poslanci schválili zvýšenie mimoriadnej dane pre rafinérie na 70 percent, dotýka sa najmä Slovnaftu 02 - Modified: 2023-03-23 23:00:50 - Feat.: 1 - Title: Slovenským motoristom pomáha kolaps bánk v USA. Ceny palív padnú a pokoria dôležitú métu 03 - Modified: 2023-03-28 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Päťsto eur v kešeni 04 - Modified: 2023-03-10 22:48:27 - Feat.: 1 - Title: Hegerov štátny tajomník pre HN: Budúcej vláde navrhneme škrty. No jeden scenár už hraničí s realitou
01 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 02 - Modified: 2024-04-19 12:26:58 - Feat.: - Title: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti, tvrdí prezidentka 03 - Modified: 2024-04-18 11:12:24 - Feat.: - Title: Čaputová povýšila a vymenovala generálov ozbrojených síl 04 - Modified: 2024-04-17 16:17:47 - Feat.: - Title: Prezidentka sa rozlúčila s Nitrianskym krajom symbolicky na zámku 05 - Modified: 2024-04-16 17:30:00 - Feat.: - Title: Palivo budúcnosti: Viac energie vložíte, ako získate. No Slovensko má s ním aj tak veľké plány (Brífing HN)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 04:45