Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Motivácia formou akcií podniku? Aj zamestnanecké podiely vo firme podliehajú daňovej povinnosti

11.04.2023, 10:47
Autor:
TASRTASR

Benefit vo forme firemných akcií alebo opcie na ich získanie pomáha nájsť vhodných ľudí na trhu, ale aj motivovať ich k lojalite a udržať vo firme ľudí.

Nielen startupy a začínajúce firmy v oblasti IT začínajú na Slovensku čoraz častejšie poskytovať zamestnancom benefit vo forme zamestnaneckých akcií alebo opcií. Okrem ich právneho a ekonomického nastavenia sú s nimi spojené aj viaceré daňovo-odvodové súvislosti. Upozornila na to advokátska kancelária Highgate Law & Tax, ktorej právnici sú súčasťou legislatívnych tímov viacerých štátnych orgánov.

Benefit vo forme firemných akcií alebo opcie na ich získanie pomáha nájsť vhodných ľudí na trhu, ale aj motivovať ich k lojalite a udržať vo firme.

Netýka sa to len start-upov

"V našej praxi evidujeme výrazný nárast záujmu o odmeňovanie vo forme zamestnaneckých podielov nielen medzi menšími, začínajúcimi firmami, najmä v oblasti IT a digitálnych technológií, ale aj medzi etablovanými spoločnosťami. Nie je to preto iba o firmách, ktoré sú v začiatkoch a nemajú dostatok prostriedkov na vysoké platy, a preto sa šikovných ľudí snažia prilákať práve vydaním zamestnaneckých podielov, ktorých hodnota by mala rásť spolu s rastom firmy," priblížil partner právnickej kancelárie Tomáš Demo.

image

Fúzia bánk Credit Suisse a UBS by mala byť hladká, očakáva švajčiarska ministerka financií

Hlavný ekonomický benefit zamestnaneckých podielov spočíva v možnosti získať časť zisku spoločnosti, prípadne tento podiel v budúcnosti predať a zarobiť. Existuje tak predpoklad, že vlastníctvo podielu na firme zamestnanca priamo motivuje pracovať na raste jej hodnoty.

Často sa stáva, že spoločnosť najprv udelí alebo predá svojim zamestnancom opcie. Ide o abstraktné aktívum, ktoré sa po splnení určitých podmienok mení na reálne podiely na spoločnosti.

Zdaňovanie

"Zamestnanecké akcie upravuje zákon o dani z príjmov aj v ustanovení §5. Ak zamestnanec obdrží len opciu, k jej zdaneniu nedochádza. K zdaňovaniu dochádza až pri skutočnej realizácii zamestnaneckej opcie, čo štandardne predstavuje deň konverzie opcie na akciu, alebo deň vzniku existencie takejto možnosti. Ide tak o posunutie zdanenia príjmu do momentu jeho skutočnej existencie, kedy obdržané aktívum predstavuje reálny a dispozitívny nárast majetku," priblížil daňový advokát Highgate Law & Tax Peter Varga.

Jedným z dôvodov, prečo niektoré firmy svojim zamestnancom takéto vlastnícke podiely neponúkajú, môže byť vysoké daňové a odvodové zaťaženie tohto benefitu. Alternatívne preto v praxi vznikajú rôzne formy tzv. tieňových akcií na spoločnosti. Sú štruktúrované rôznymi spôsobmi s cieľom odstrániť nevýhody štandardného režimu.

image

Švajčiarska vláda predloží parlamentu správu o príčinách pádu Credit Suisse

"Na rozdiel od štandardných možností sa zamestnanec alebo dodávateľ v tomto prípade nestáva zapísaným akcionárom alebo spoločníkom firmy. Na základe zmluvy s firmou získa "tieňový" podiel na podnikaní spoločnosti, ktorý mu môže zaručovať, v závislosti od štruktúrovania konkrétneho nastavenia, de facto rovnaký rozsah majetkových práv a benefitov ako štandardným akcionárom a spoločníkom," vysvetlil Varga.

V niektorých aspektoch sa tieňové akcie podobajú tichému spoločenstvu, čo môže mať aj daňové benefity. Zo strany firiem ide podľa právnika často o preferovanú možnosť, keďže na rozdiel od vydávania obchodných podielov a akcií je to administratívne jednoduchšie riešenie.

01 - Modified: 2023-04-11 07:30:23 - Feat.: 1 - Title: Spoločnosť Tupperware má finančné problémy, akcie klesli o takmer 50 percent 02 - Modified: 2023-04-10 20:26:37 - Feat.: 1 - Title: Akcie v Spojených štátoch uzavreli zmiešane, americký dolár spevnil 03 - Modified: 2023-04-09 13:31:37 - Feat.: 1 - Title: Fúzia bánk Credit Suisse a UBS by mala byť hladká, očakáva švajčiarska ministerka financií
01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 03 - Modified: 2024-04-17 20:14:52 - Feat.: - Title: Do sporu kontrolórov a vodární vstúpil Ústavný súd. Andrassy kauzu vyostril, hovoril o sektárskych praktikách 04 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 05 - Modified: 2024-04-11 14:41:18 - Feat.: - Title: Trhy vrátane slovenských ostro reagovali na udalosť v Amerike. Lagardová naznačila nový kurz Európy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 11:21