V 1. štvrťroku 2023 v slovenskom potravinárskom priemysle pracovalo 32.120 zamestnancov. Medziročne sa ich počet znížil o 0,2 percenta. Uviedol to Matej Korpáš z tlačového odboru Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.
Najvýraznejšie zvýšenie počtu zamestnancov sa v 1. štvrťroku 2023 podľa neho zaznamenalo vo výrobe kakaa, čokolády a cukroviniek, kde počet zamestnancov medziročne stúpol o 30,3 percenta.
Výraznejšie zvýšenie počtu zamestnancov sa evidovalo vo výrobe mlynských výrobkov, a to o 25,1 percenta, a vo výrobe hroznového vína o 10,6 percenta. Priemerný počet zamestnancov v sledovanom období stúpol vo výrobe mäsových výrobkov vrátane hydinových (o 2,7 percenta), vo výrobe rastlinných a živočíšnych olejov a tukov (o 2,2 percenta), vo výrobe, spracovaní a konzervovaní mäsa a mäsových výrobkov (o 2,1 percenta), v odvetví spracovania a konzervovania ovocia a zeleniny (o 1,7 percenta) a vo výrobe cestovín (o 0,3 percenta).
Najvýraznejšie zníženie počtu zamestnancov v 1. štvrťroku tohto roka nastalo vo výrobe trvanlivých pekárskych výrobkov (o 16,7 percenta) a vo výrobe hotových krmív (o 10,1 percenta).
Korpáš dodal, že priemerný počet zamestnancov sa znížil vo výrobe destilovaných alkoholických nápojov (o 5,3 percenta), vo výrobe piva a sladu (o 3,2 percenta), v odvetví úpravy a spracovania mlieka (o 2,7 percenta), vo výrobe ostatných potravinárskych výrobkov (o 2,3 percenta), výrobe a konzervovaní hydiny (o 2,2 percenta) a vo výrobe pekárskych výrobkov vrátane cukrárskych okrem trvanlivých výrobkov (o 0,7 percenta).