Ilustračná fotografia. FOTO: TASR/Marek Klekner
StoryEditor

V potravinárstve počet zamestnancov klesol, cukrivinky však vyrába viac ľudí

03.06.2023, 13:55
Autor:
TASRTASR

Najvýraznejšie zvýšenie počtu zamestnancov sa v 1. štvrťroku 2023 podľa neho zaznamenalo vo výrobe kakaa, čokolády a cukroviniek, kde počet zamestnancov medziročne stúpol o 30,3 percenta.

V 1. štvrťroku 2023 v slovenskom potravinárskom priemysle pracovalo 32.120 zamestnancov. Medziročne sa ich počet znížil o 0,2 percenta. Uviedol to Matej Korpáš z tlačového odboru Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

Najvýraznejšie zvýšenie počtu zamestnancov sa v 1. štvrťroku 2023 podľa neho zaznamenalo vo výrobe kakaa, čokolády a cukroviniek, kde počet zamestnancov medziročne stúpol o 30,3 percenta.

Výraznejšie zvýšenie počtu zamestnancov sa evidovalo vo výrobe mlynských výrobkov, a to o 25,1 percenta, a vo výrobe hroznového vína o 10,6 percenta. Priemerný počet zamestnancov v sledovanom období stúpol vo výrobe mäsových výrobkov vrátane hydinových (o 2,7 percenta), vo výrobe rastlinných a živočíšnych olejov a tukov (o 2,2 percenta), vo výrobe, spracovaní a konzervovaní mäsa a mäsových výrobkov (o 2,1 percenta), v odvetví spracovania a konzervovania ovocia a zeleniny (o 1,7 percenta) a vo výrobe cestovín (o 0,3 percenta).

image

Ceny potravín vo Francúzsku sú vysoké, aj gurmáni siahajú po lacnejšom tovare

Najvýraznejšie zníženie počtu zamestnancov v 1. štvrťroku tohto roka nastalo vo výrobe trvanlivých pekárskych výrobkov (o 16,7 percenta) a vo výrobe hotových krmív (o 10,1 percenta).

Korpáš dodal, že priemerný počet zamestnancov sa znížil vo výrobe destilovaných alkoholických nápojov (o 5,3 percenta), vo výrobe piva a sladu (o 3,2 percenta), v odvetví úpravy a spracovania mlieka (o 2,7 percenta), vo výrobe ostatných potravinárskych výrobkov (o 2,3 percenta), výrobe a konzervovaní hydiny (o 2,2 percenta) a vo výrobe pekárskych výrobkov vrátane cukrárskych okrem trvanlivých výrobkov (o 0,7 percenta).

01 - Modified: 2023-05-15 08:39:34 - Feat.: 1 - Title: Dosluhujúca vláda bola katastrofou. Od novej očakávame nastavenie systémových opatrení, tvrdia pekári 02 - Modified: 2023-03-28 07:42:35 - Feat.: 1 - Title: Pekári požadujú, aby sa potravinová sebestačnosť stala prioritou novej vlády
01 - Modified: 2024-11-03 14:41:18 - Feat.: - Title: Pracovníkov z cudziny je u nás rekordne veľa. Aj tak to nestačí, potrebovať ich budeme ešte viac 02 - Modified: 2024-10-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Namiesto veľkých škrtov má byť úradníkov ešte viac. Ministerstvo aj tak sľubuje splniť budúci rok Ficove plány 03 - Modified: 2024-10-24 15:19:45 - Feat.: - Title: Viete, aký chlieb kupujete? Čerstvý a dopekaný chlieb na oko nerozoznáte 04 - Modified: 2024-10-23 13:29:22 - Feat.: - Title: Využitie potenciálu malých vodných elektrární môže prispieť k zamestnanosti 05 - Modified: 2024-10-23 07:11:08 - Feat.: - Title: Výpovede sú na historickom minime. V Bratislave a Malackách sa takmer nemôže stať, že ostanete bez zamestnania
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
21. november 2024 21:59