Nemocnica Rázsochy - vizualizácia. FOTO: Mochly-eldar Architects
StoryEditor

Financie určené na Rázsochy by sa mali rozdeliť spravodlivo,nie ideologicky

08.06.2023, 11:21
Autor:
TASRTASR

Projekt výstavby bratislavskej nemocnice Rázsochy sa nebude môcť financovať z plánu obnovy, ale zo štátneho rozpočtu. V súčasnosti sa tak má aktivizovať plán B, aby sa zabránilo prepadu financií.

Financie z plánu obnovy, pôvodne určené na výstavbu bratislavskej nemocnice Rázsochy, by sa mali rozdeliť spravodlivo a s ohľadom na realizovateľnosť projektov, nie ideologicky.

Uviedla to Asociácia nemocníc Slovenska, ktorá vyzýva vládu aj Ministerstvo zdravotníctva, aby pri prerozdelení zdrojov nepostupovali diskriminačne.

"Rozhodnutie vlády a ministerstva zdravotníctva, že dodatočne na využitie zdrojov z Rázsoch osloví len štátne nemocnice, preto považujeme za obrovský hazard s peniazmi určenými na výstavbu a rekonštrukciu slovenských nemocníc," skonštatovala ANS.

Odmieta, aby sa medzi nemocnicami robili rozdiely len na základe vlastníka a odignorovalo sa kritérium pripravenosti a realizovateľnosti investičných projektov. "Ak budú ideologicky opäť vybrané investičné projekty, ktoré nie sú v dostatočnom štádiu príprav, slovenskému zdravotníctvu reálne hrozí, že príde o stovky miliónov eur," ozrejmila asociácia.

Projekt výstavby bratislavskej nemocnice Rázsochy sa nebude môcť financovať z plánu obnovy, ale zo štátneho rozpočtu. V súčasnosti sa tak má aktivizovať plán B, aby sa zabránilo prepadu financií.

Rezort chce dať druhú šancu projektom nemocníc, ktoré vypracovali a zverejnili štúdiu uskutočniteľnosti investície. Vo štvrtok a v piatok má rokovať so zástupcami nemocníc v Banskej Bystrici (sever a juh), Trnave, Martine, Prešove a zástupcami detských nemocníc v Bratislave a Košiciach.

01 - Modified: 2024-04-16 06:59:38 - Feat.: - Title: ANS sa dohodla na pokračovaní zmlúv aj s VšZP a Dôverou 02 - Modified: 2024-03-14 15:02:17 - Feat.: - Title: Nemocnice apelujú na rýchle vyriešenie financovania nemocníc v tomto roku 03 - Modified: 2024-02-22 23:00:00 - Feat.: - Title: „Rázsochy na železniciach“ majú svoju náhradu. Z plánu obnovy budú profitovať trate na juhu (prehľad) 04 - Modified: 2024-02-16 11:18:07 - Feat.: - Title: Pri rozhodovaní o nemocniciach v Bratislave a Martine chýbali vecné podklady, tvrdia kontrolóri 05 - Modified: 2024-02-09 17:07:39 - Feat.: - Title: Miliónový tender: Nemocnicu pod Tatrami obnoví firma, ktorá robila aj na národnej galérii
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 12:13