StoryEditor

Gigant prišiel o milióny. Pripravujeme za to žalobu na štát, hovorí pre HN šéf Stredoslovenskej energetiky

15.06.2023, 00:05

V rozhovore s generálnym riaditeľom Stredoslovenskej energetiky Zdeňkom Schramlom sa dočítate

  • Ako poslanci v parlamente ohrozujú svojimi návrhmi fungovanie dodávateľov energií.
  • Prečo Stredoslovenská energetika skončila v minulom roku v 11-miliónovej strate.
  • Ako sa pod hospodársky výsledok podpísala situácia so Slovakia Energy.
  • Prečo sa pripravujú podať na štát žalobu.
  • Koľko by stála elektrina pre domácnosti v budúcom roku, ak by nebolo memorandum so Slovenskými elektrárňami.

V parlamente je niekoľko návrhov zákonov, ktoré upravujú podmienky pre dodávateľov a obchodníkov s energiami. Poslanci okolo Petra Kremského chcú meniť nákupy energií a poslanec Karol Galek z SaS chce do legislatívy dostať povinné zásoby plynu. Ako hodnotíte návrhy poslancov?

Návrhy dokresľujú celkovú situáciu v energetike, ktorá v súčasnosti nie je dobrá. Dovolím si tvrdiť, že politici vnášajú do energetiky nestabilitu, ktorá sa nám raz vypomstí. Oba návrhy zákonov, ktoré sú pripravované formou poslaneckých návrhov, sú veľmi slabo odôvodnené a nedomyslené, neprešli štandardným pripomienkovacím konaním a diskusiou s odborníkmi z praxe. Dodávateľom energií, v prípade ich schválenia, spôsobia množstvo problémov a v konečnom dôsledku budú pre zákazníkov znamenať zvýšenie cien energií.

Keď sa pozrieme na zákon Karola Galeka o povinných zásobách plynu, v ňom stanovuje mať k určitému dátumu natlačených 20 percent ročnej spotreby plynu v zásobníkoch. Ste účastníkom debaty?

Táto debata o plyne prebiehala už za bývalého ministra hospodárstva Richarda Sulíka aj za tiež bývalého ministra hospodárstva Karla Hirmana. Za ministrovania Karla Hirmana zákon neprešiel, takže sme si mysleli, že sa o ňom už ďalej rokovať nebude. Karol Galek návrh opäť zrecykoval. My sme už v tom čase upozorňovali na všetky nezrovnalosti, ktoré sú s ním spojené a na to, že návrh nie je dobrý. Predovšetkým prichádza neskoro a keď pán poslanec píše, že nebude mať vplyv na verejné financie, nie je to pravda. Realita je taká, že v prípade schválenia návrhu sa cena za skladovanie plynu pretransformuje do ceny pre koncového odberateľa. Ďalšia vec je, že cena komodity na trhu klesá a Slovensko už nie je také závislé od Ruska ako v minulosti. LNG k nám prúdi z viacerých smerov. Zároveň vôbec nie je jasné, ako by sa regulovala cena plynu v zásobníkoch, ktoré sú, mimochodom, v súčasnosti naplnené na 75 percent. Rovnako zlý je tento návrh pre spoločnosť Nafta, ktorá skladuje plyn pre mnoho zahraničných firiem. Čo znamená, že do krajiny prichádzajú peniaze za skladovanie. V prípade, že by sa tieto kapacity rezervovali pre povinné skladovanie plynu, Nafta bude mať nižšie príjmy a štát príde o časť dividend.

Keď návrh prešiel prvým čítaním v parlamente, mali sme stretnutie s hospodárskym výborom, na ktorom sme prezentovali všetky naše pripomienky, tie, žiaľ, neboli vôbec vzaté na vedomie. Za mňa môžem povedať, že toto stretnutie bolo zinscenované divadlo.

Prečo?

Pretože odborné argumenty, ktoré sme na výbore prezentovali, neboli v návrhu vôbec zohľadnené.

O parlamentnej smršti 

Predkladateľ ale potrebnosť zákona obhajuje so slovami, že môže nastať neočakávaná porucha na európskych LNG termináloch, prípadne sa môžu toky z Ruska zo dňa na deň zastaviť. Nebola by teda toto poistka, ktorá by nám dala istotu, že v zásobníku bude surovina?

Samozrejme, takáto situácia sa môže stať. Prečo sme to však neriešili minulý rok, keď to bolo oveľa viac pravdepodobné? Jedna náročná zima je už za nami a tá druhá pred nami. Tento zákon však rieši povinné skladovanie plynu až od zimy 2024 – 2025. A takéto situácie vie trh v súčasnej dobe riešiť už oveľa lepšie. Samozrejme, nemôžeme vylúčiť, že by sa niečo mohlo stať. Ale toto opatrenie je neprimerané a prichádza neskoro. Predchádzajúci zákon z dielne ministra hospodárstva bol oveľa dokonalejší a riešil to až do úrovne, ako sa ceny skladovania premietnu do cien pre zákazníkov. Verzia od pána Galeka je zjednodu...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-06-13 22:01:00 - Feat.: 1 - Title: Koniec helikoptérovej pomoci. Ódorov kabinet chystá škrty v energetike, naráža však na nečakaný problém 02 - Modified: 2023-06-09 22:12:31 - Feat.: 1 - Title: Slovensko získa elektrárne budúcnosti. Stavať ide veľkopestovateľ paradajok, Dáni aj kontroverzný podnikateľ 03 - Modified: 2023-06-09 08:27:20 - Feat.: 1 - Title: Krach Slovakia Energy dolieha teraz na stredné Slovensko. Sulík vinu odmieta a vracia úder energetikom 04 - Modified: 2023-05-18 12:39:06 - Feat.: 1 - Title: Liberáli pretlačili zákon o plyne. Exminister varuje: Kilečká strieda megatonová záťaž 05 - Modified: 2023-05-15 04:48:24 - Feat.: 1 - Title: Poslanci opäť pripravujú bič na energetikov. Nemáme pre to vysvetlenie, reaguje pre HN významný dodávateľ
01 - Modified: 2024-04-28 12:02:12 - Feat.: - Title: Prieskum: Parlamentné voľby by vyhral Smer, PS skončilo pred Hlasom 02 - Modified: 2024-04-26 17:30:56 - Feat.: - Title: Hlina v HNtelevízii: Fico má systém, ako skrotiť Danka 03 - Modified: 2024-04-26 12:55:09 - Feat.: - Title: "Vláda berie ľudom práva." Časť opozície vyzýva prezidentku nepodpísať zákon o strategických investíciách 04 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 05 - Modified: 2024-04-25 12:59:54 - Feat.: - Title: Nedostavil sa na vypočutie. Opozícia vyzvala prezidenta Finančnej správy, aby zodpovedal otázky na schôdzi
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 16:00