Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Štát chcel krypto odbremeniť, no fyzické osoby za výmenu dane zaplatia. Novela má podľa odborníkov chyby

15.08.2023, 10:15
Autor:
TASRTASR

Hoci zámer zákonodarcov bol oslobodiť výmenu kryptomien od daní, ukázalo sa, že výmena virtuálnej meny za inú bude naďalej minimálne u fyzických osôb podliehať dani.

Novela zákona o dani z príjmov, ktorá má od nového roka znížiť daňovo-odvodové zaťaženie a priniesť zmeny v zdaňovaní kryptomien, má množstvo dier a nedostatkov. Upozornili na to daňoví advokáti z kancelárie Highgate Law&Tax.

Hoci zámer zákonodarcov bol oslobodiť výmenu kryptomien od daní, pri podrobnom preštudovaní sa podľa nich ukázalo, že výmena virtuálnej meny za inú bude naďalej minimálne u fyzických osôb podliehať dani.

Pri zisťovaní, kedy a akou sadzbou, je pritom potrebná veľmi hĺbková analýza.

Technická úprava zákona

Rovnako sú podľa právnikov nedotiahnuté aj ďalšie zmeny zákona, ktoré sa týkajú zdaňovania zamestnaneckých podielov a predaja podielov v obchodných spoločnostiach. Potrebné je preto po voľbách zákon opäť otvoriť a technicky upraviť, predpokladajú odborníci.

Po novom sa budú kryptomeny po roku držania zdaňovať sedempercentnou sadzbou a zdravotné odvody sa platiť nebudú. Výmena virtuálnej meny za inú nemala dani podliehať vôbec, podľa advokátov sa však ukázal opak.

image

Menšie zdaňovanie kryptomien či podielových fondov. Experti však varujú, že novela prináša aj problémy

Zo zákona totiž jasne vyplýva len to, že dani nebude podliehať výmena kryptomeny za službu alebo tovar do sumy 2400 eur. Ostatné formy výmeny, teda aj výmenu virtuálnej meny za inú, budú musieť fyzické osoby zdaniť. V prípade právnických osôb to nie je úplne jednoznačné.

"Nakoľko však má zákon medzery, nie je v ňom automaticky doriešené ani to, za akých okolností bude potrebné výmenu kryptomien zdaniť a akou sadbou.

Vyňaté kryptoaktíva

Novela sa okrem toho netýka iných kryptoaktív ako virtuálnych mien, čiže napríklad NFT alebo niektoré ďalšie kryptoaktíva sa budú zdaňovať štandardnou 19-percentnou, respektíve 25-percentnou sadzbou, a vzťahovať sa na to budú aj 14-percentné zdravotné odvody ako doteraz," priblížil daňový a finančný advokát Peter Varga z Highgate Law&Tax.

Novela má podľa právnikov aj ďalšie technické a principiálne nedostatky. Oslobodené od daní mali byť aj zamestnanecké akcie, resp. podiely vo firme, ktorými môže zamestnávateľ odmeniť svojich zamestnancov, tzv. ESOP.

Ak však pôjde o podiel v spoločnosti s ručením obmedzeným a fyzická osoba ho po troch rokoch predá, bude musieť zo zisku zaplatiť daň. Ak by išlo o akcie, nemusela by ich zdaňovať.  

image

Skrachovaná kryptomenová burza žaluje svojho zakladateľa. Chce späť stovky miliónov dolárov

Od daní má byť u fyzických osôb oslobodený predaj podielu v s. r. o. po troch rokoch, platí to však len v tom prípade, ak osoba podiel nadobudla po 1. januári 2024. Naopak, tieto podmienky sa nevzťahujú na akciovú spoločnosť, upozornili odborníci. Ak ide o predaj podielov na družstve alebo o podiely komanditistu, tieto budú riadne zdanené.

"Predmetné zmeny neprešli riadnym legislatívnym konaním, chýbalo kvalitné medzirezortné pripomienkové konanie a analýza, a tak kvalita prijatej novely zákona o dani z príjmov nezodpovedá štandardnom kvality právnych noriem v oblasti verejného práva. Prijaté zmeny obsahujú aj množstvo ďalších technických a legislatívnych nedostatkov a tiež sa javí, že v oblasti investičných fondov sú ustanovenia v novele v rozpore s právom Európskej únie," doplnil Varga.

01 - Modified: 2023-09-11 10:12:57 - Feat.: 0 - Title: Investovanie do podielových fondov sa zmenilo. Experti však varujú pred predčasným optimizmom 02 - Modified: 2023-07-11 09:12:04 - Feat.: 1 - Title: Menšie zdaňovanie kryptomien či podielových fondov. Experti však varujú, že novela prináša aj problémy 03 - Modified: 2023-07-10 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Dane z kryptomien budú u nás nízke 04 - Modified: 2023-07-08 17:32:29 - Feat.: 1 - Title: Vyše milióna Slovákov poteší krok štátu. Ktoré investície získajú nové úľavy? (otázky a odpovede)
01 - Modified: 2024-04-26 10:47:52 - Feat.: - Title: Vláda zdvihne daň z príjmov, tvrdí SaS. Ficov kabinet má podľa nich zasiahnuť aj do druhého piliera 02 - Modified: 2024-04-25 12:29:07 - Feat.: - Title: Investovať či neinvestovať do zlata? To je otázka 03 - Modified: 2024-04-25 17:22:18 - Feat.: - Title: Matovičova atómovka podnietila kreativitu podvodníkov. Finančná správa žiada zmeniť systém pre živnostníkov 04 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári 05 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 10:50