Ilustračná fotografia. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Šikana chovateľov? Agrorezort im dá na registráciu do systému len 72 hodín, hrozí im niekoľkotisícová pokuta

15.08.2023, 15:48
Autor:
TASRTASR

Skrátenie lehoty na prihlásenie hospodárskych zvierat do Centrálneho registra hospodárskych zvierat považuje Halgašová z SaS za zbytočnú šikanu chovateľov.

S novými vyhláškami Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, ktorými sa od júla 2024 skracuje lehota na prihlásenie hovädzieho dobytka, ošípaných, kôz a oviec do Centrálneho registra hospodárskych zvierat zo siedmich na tri dni, zásadne nesúhlasí ani strana Sloboda a Solidarita (SaS). Strana preto vyzýva agrorezort, aby nešikanoval slovenských chovateľov.

 "Zároveň upozorňujeme na to, že Ministerstvoone neakceptovalo ani zásadné pripomienky, ktoré k vyhláškam vzniesli Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora, Republiková únia zamestnávateľov, ministerstvo hospodárstva, združenia zamestnávateľov a farmárov či verejnosť," uviedla Jarmila Halgašová, ktorá sa v SaS venuje pôdohospodárstvu. Rozpory, ktoré sa objavili, rezort podľa nej vôbec nevyriešil.

Kratšia lehota

Skrátenie lehoty na prihlásenie hospodárskych zvierat do Centrálneho registra hospodárskych zvierat považuje Halgašová za zbytočnú šikanu chovateľov. "Považujeme to tiež za tzv. goldplating, a teda legislatívu nad rámec toho, čo od nás žiada Európska únia, čím rezort automaticky znevýhodňuje slovenských chovateľov," vysvetlila Halgašová s tým, že SaS preto vyzýva ministra pôdohospodárstva, aby pripravil návrh legislatívy, ktorou lehotu vráti späť na tú pôvodnú.

image

Pozemkové úpravy: čo sa mení a ako môžete sceliť pôdu? Musíte splniť niekoľko podmienok

"Európska legislatíva necháva členským štátom priestor na určenie lehoty, v ktorej sú chovatelia povinní nahlásiť hovädzí dobytok, ošípané, ovce a kozy do registra hospodárskych zvierat. Nesmie byť však dlhšia ako sedem dní. Nie je preto jasné, prečo sa rezort rozhodol stanoviť ju pre slovenských chovateľov len na tri dni. Navyše, za nesplnenie povinnosti hrozí chovateľom pokuta až do výšky 3500 eur a aj strata nároku na vyplácanie podpôr," uzavrela Halgašová.

Štát plánuje pre chovateľov hospodárskych zvierat o viac ako polovicu skrátiť čas, počas ktorého budú musieť nahlásiť každú zmenu v počte chovaných zvierat.

Kompromis

Od júla budúceho roka by mala byť lehota namiesto doterajších sedem len tri dni. Upozornil na to 9. augusta podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Miroslav Štefček a zástupcovia viacerých chovateľských zväzov. So zmenou zásadne nesúhlasia. Agrorezort reagoval, že ide zatiaľ o kompromisné riešenie a existuje priestor na ďalšie rokovania.

Minister pôdohospodárstva Jozef Bíreš v reakcii minulý týždeň upozornil na audit Európskej komisie, ktorý naznačil, že systém nahlasovania potravinových zvierat nie je v súčasnosti na Slovensku úplne spoľahlivý. "Dali nám opatrenia. Jedno z tých opatrení vo vzťahu k identifikácii zvierat je zaviesť elektronickú formu. A druhé skrátiť čas," uviedol Bíreš.

image

Agrodotácie a štátne pomoci budú mať nový právny základ

Pripomenul, že jeho predchodcovia v agrorezorte pôvodne navrhovali skrátiť lehotu na 24 hodín, aktuálny kompromis sú tri dni. Zároveň je platnosť vyhlášky posunutá až na 1. júla 2024, čo vytvára priestor na ďalšie rokovania.

"Je to praktická otázka. Pokiaľ by bola forma nahlasovania úplne zdigitalizovaná, tak si myslím, že to nie je problém. Ale nie všetci chovatelia sú takto nastavení. U niektorých to možno bude vytvárať problém. Je ešte necelý rok, aby sa prípadne tieto vyhlášky modifikovali, ale musíme to konzultovať aj s Eurokomisiou," dodal 9. augusta Bíreš.

01 - Modified: 2023-08-07 13:30:00 - Feat.: 0 - Title: Pozemkové úpravy: čo sa mení a ako môžete sceliť pôdu? Musíte splniť niekoľko podmienok 02 - Modified: 2023-07-30 08:45:35 - Feat.: 1 - Title: Agrodotácie a štátne pomoci budú mať nový právny základ 03 - Modified: 2023-07-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pozemkové úpravy: čo sa mení, ako prebiehajú procesy a aké sú ich výhody a nevýhody? (kompletný prehľad)
01 - Modified: 2024-04-24 12:10:31 - Feat.: - Title: Priame platby sa farmárom budú vyplácať aj po 30. júni, odkázal minister Takáč 02 - Modified: 2024-04-17 09:58:27 - Feat.: - Title: Do horormi opradených lesov Tribeča po novom platí zákaz vstupu. Ak ho porušíš, čaká ťa trojtisícová pokuta, toto je dôvod 03 - Modified: 2024-03-27 12:15:41 - Feat.: - Title: Opoziční poslanci chcú mimoriadny agrovýbor k problému priamych platieb, program by mali tvoriť dva body 04 - Modified: 2024-01-05 16:30:00 - Feat.: - Title: Chovatelia čelia kokteilu problémov. Je ich z roka na rok menej a bojujú s cenou mlieka 05 - Modified: 2023-11-25 18:30:00 - Feat.: - Title: Minister Takáč pre HN: Zvažujeme odvod pre reťazce. Majú brutálne zisky, zúžme im mantinely
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 19:43