Predseda ZMOS Jozef Božik. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

ZMOS chce polovicu zdrojov z Európskej únie presunúť na participatívne projekty v regiónoch

12.09.2023, 14:12
Autor:
TASRTASR

V dopytových výzvach riadených štátom podľa predsedu združenia menšie obce a mestá nemajú šancu uspieť, keďže je ich veľa a financovanie je obmedzené.

Združenie miest a obcí Slovenska chce presunúť polovicu európskych zdrojov z dopytových na participatívne projekty do regiónov. Po rokovaní rady ZMOS a jej komôr na Štrbskom Plese to v utorok uviedol predseda združenia Jozef Božik s tým, že aktuálne prerozdelenie nie je ani na úrovni 20 percent a v porovnaní s Poľskom výrazne zaostávame.

Obmedzené financovanie

V dopytových výzvach riadených štátom podľa Božika menšie obce a mestá nemajú šancu uspieť, keďže je ich veľa a financovanie je obmedzené. "My sa vieme v regióne dohodnúť, ktorá priorita je pre ktorú časť najdôležitejšia. Chceme vytvoriť priestor na participáciu, aby sa peniaze presunuli z úrovne republiky na úroveň regiónov," skonštatoval s tým, že sa chcú pri prerozdelení priblížiť k 50 percentám, aktuálne je to úrovni 17 percent.

V Poľsku pritom už dlhodobo 44 percent európskych zdrojov odovzdávajú regiónom. Aj vďaka tomu majú podľa predsedu ZMOS postavené diaľnice, zrekonštruované budovy, cesty a Slovensko zdroje vracia späť, pretože ich nedokáže vyčerpať.

image

Združenie miest a obcí Slovenska začalo podpisovať s politickými stranami memorandá o spolupráci

"Cieľom je posilniť integrované územné stratégie. Chceme, aby to financovanie, ktoré by malo ísť cez rezorty práce, životného prostredia a dopravy, bolo posunuté na úroveň samosprávnych krajov, obcí a miest," dodal Božik. Cieľom podľa neho je vyvarovať sa príprave zbytočných projektov a realizovať zmysluplné zámery, ktoré majú podporu v území. "Ide o vodovody, kanalizácie, modernizácie budov, zatepľovanie, fotovoltické elektrárne a podobne," konkretizoval.

Spolupráca s VÚC

Zdôraznil, že ZMOS v tejto súvislosti dokáže veľmi úzko spolupracovať s vyššími územnými celkami. Podobným spôsobom to majú podľa neho manažované aj v Českej republike. "Kraje s mestami a obcami urobili projektové zámery, ktoré mali reálny zmysel a boli reálne naplnené z hľadiska financovania," dodal Božik.

ZMOS aktuálne rokuje s partnermi aj o rozpočte a podielových daniach na budúci rok. Mestá a obce sa podľa šéfa ZMOS stále nevyrovnali s výpadkom na úrovni trištvrte miliardy eur. "Ten sa netýka len tohto roka, ale kontinuálne aj ďalších rokov. Stále sme v procese inflácie, zvyšovali sme platy, čo sú ďalšie výdavky, ktoré tlačia na rozpočty miest a obcí a nevieme, ako to bude s energiami. To, čo sme dosiahli aj s touto vládou, sú len čiastkové výsledky," upozornil Božik. Pri návrhu budúcoročného rozpočtu rokuje združenie so všetkými relevantnými politickými stranami, so siedmimi z nich už v tejto súvislosti podpísalo aj memorandum.

Spolupráca štátu a samospráv

Šéf Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Peter Balík na rade ZMOS zdôraznil, že dobrá spolupráca štátu a samospráv patrí medzi jeho hlavné priority. Podotkol, že za uplynulé štyri mesiace sa podarilo presadiť viaceré dôležité opatrenia na pomoc samosprávam.

Poukázal na to, že parlament v júni schválil novelu zákona o regionálnom rozvoji, ktorá okrem iného pomôže zachrániť ohrozené eurofondové projekty. Vyzdvihol tiež, že čerpanie starých eurofondov sa od nástupu vlády odborníkov výrazne zlepšilo. Integrovaný regionálny operačný program zaznamenal podľa Balíka nárast v čerpaní o 377 miliónov eur.

Ďalším opatrením je možnosť dofinancovania eurofondových projektov ohrozených prudkým nárastom cien stavebných materiálov. Financovanie týchto projektov môže byť navýšené až o 20 percent. "Doteraz sme takto zachránili a rozbehli už 111 projektov z programu IROP. Dokončili sa napríklad dostavby alebo nadstavby škôl a škôlok, dobudovala sa cyklistická infraštruktúra, zrekonštruovali sa cesty a mosty. Podarilo sa zachrániť strategické projekty obcí a krajov v objeme viac ako 236 miliónov eur a schvaľovanie ďalších žiadostí je v procese," podotkol Balík.

Minister poukázal tiež na to, že o časti eurofondov si budú rozhodovať priamo regióny prostredníctvom Rád partnerstva a Kooperačných rád. V Programe Slovensko je na to vyčlenených viac ako 2,1 miliardy eur, rezort informatizácie sa zasadzuje o navýšenie tejto sumy o ďalších vyše 200 miliónov eur.

01 - Modified: 2023-09-11 16:03:16 - Feat.: 1 - Title: ZMOS podpísal memorandá o spolupráci aj s Progresívnym Slovenskom a Sme rodina 02 - Modified: 2023-09-08 17:03:22 - Feat.: 1 - Title: Memorandum o spolupráci so Združením miest a obcí Slovenska podpísala už aj SNS 03 - Modified: 2023-09-08 12:09:46 - Feat.: 1 - Title: KDH a Republika podpísali s predstaviteľmi ZMOS-u memorandum o spolupráci
01 - Modified: 2024-04-17 12:28:36 - Feat.: - Title: ZMOS žiada dofinancovanie miest a obcí a dostupnú zdravotnú starostlivosť 02 - Modified: 2024-04-04 11:09:34 - Feat.: - Title: ZMOS Rokuje s rezortom financií o možnosti použiť rezervný fond aj na bežné výdavky 03 - Modified: 2024-03-27 18:12:08 - Feat.: - Title: Chudobní Slováci? Našinci za rok „prestávkovali“ 21 miliárd eur. Ide až o pätinu celého HDP krajiny 04 - Modified: 2024-04-02 07:32:57 - Feat.: - Title: Detské pohotovosti sa rušia aj v takých mestách, kde nastane problém 05 - Modified: 2024-03-21 10:02:52 - Feat.: - Title: Zákon o krajinnom plánovaní považuje rezort životného prostredia za "totálny nezmysel"
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 08:32