Ilustračná snímka. FOTO: Facebook/terno
StoryEditor

Protimonopolný úrad schválil koncentráciu subjektov Terno real estate a Kon-Rad

12.09.2023, 14:22
Autor:
TASRTASR

Protimonopolný úrad zvážil odhadovaný spoločný podiel spoločností po koncentrácii na trhu veľkoobchodu s potravinami a nepotravinovým tovarom v rámci Slovenska.

Protimonopolný úrad 15. augusta schválil koncentráciu spočívajúcu v získaní nepriamej výlučnej kontroly spoločnosti Terno real estate, s. r. o., nad spoločnosťou Kon-Rad, s. r. o. Informovala o tom hovorkyňa úradu Adriana Oľšavská. Rozhodnutie podľa nej nadobudlo právoplatnosť 1. septembra.

V súlade zo zákonom

Priblížila, že po vyhodnotení získaných podkladov a informácií dospel úrad k záveru, že posudzovaná koncentrácia je v súlade so zákonom o ochrane hospodárskej súťaže, keďže značne nenaruší účinnú súťaž na relevantnom trhu, najmä v dôsledku vytvorenia alebo posilnenia dominantného postavenia.

Spresnila, že hlavnou obchodnou činnosťou oboch spoločností je veľkoobchod a maloobchod s potravinami a nepotravinovým tovarom. Sortiment ponúkaných tovarov oboch spoločností je podľa zistení PMÚ podobný, pričom sa nešpecializujú na určitý druh sortimentu, ponúkajú veľmi širokú paletu produktov od chladených čerstvých potravín cez mrazené a suché potraviny až po nepotravinový tovar každodennej spotreby.

image

Politici reťazcom predikovali rekordné zisky. Terno však vlani spadlo do hlbokej straty

Protimonopolný úrad podľa hovorkyne zvážil odhadovaný spoločný podiel spoločností po koncentrácii na trhu veľkoobchodu s potravinami a nepotravinovým tovarom v rámci Slovenska. Zobral tiež do úvahy výlučne konkurentov podobného zamerania a užšie priestorové vymedzenie trhu, ako je územie Slovenskej republiky, a zistil, že aj pri takomto vymedzení pôsobí v oblasti veľkoobchodu s potravinami a nepotravinovým tovarom každodennej spotreby dostatočný počet charakterovo obdobných konkurentov.

Vzťah maloobchod-veľkoobchod

Doplnila, že úrad sa následne zameral na horizontálne pôsobenie spoločností v oblasti maloobchodu s potravinami a nepotravinovým tovarom. Spoločnosť Terno pôsobí pod značkami "Terno", "Kraj", "Moja Samoška" a celkovo prevádzkuje 157 maloobchodných predajní na západnom a strednom Slovensku, prevažne v okresných mestách.

Spoločnosť Kon-Rad prevádzkuje tri predajne v Bratislave, v Senci a v Modre. Obe spoločnosti ponúkajú vo svojich predajniach tovar bez špecializácie na konkrétne produkty. K prieniku medzi nimi na trhu maloobchodného predaja potravín a tovaru dochádza len na území obcí Bratislava a Senec.

Oľšavská dodala, že Protimonopolný úrad skúmal aj vertikálny vzťah medzi spoločnosťami, pričom vzhľadom na charakter ich činnosti ide predovšetkým o vertikálny vzťah smerom od spoločnosti Kon-Rad ako veľkoobchodníka k odberateľom predajní spoločnosti Terno.

01 - Modified: 2023-07-27 12:39:06 - Feat.: 1 - Title: Protimonopolný úrad začal správne konanie o koncentrácii dvoch spoločností
01 - Modified: 2024-03-27 10:21:05 - Feat.: - Title: PREHĽAD Otváracích hodín obchodov počas Veľkej noci: Kde nakúpiš aj počas sviatkov? 02 - Modified: 2023-11-16 12:14:50 - Feat.: - Title: Nič také tu nebolo 20 rokov. Biedronka bude novým Lidlom a kompletne zmení slovenské nakupovanie 03 - Modified: 2023-08-21 16:30:17 - Feat.: - Title: Politici reťazcom predikovali rekordné zisky. Terno však vlani spadlo do hlbokej straty 04 - Modified: 2023-07-27 12:39:06 - Feat.: - Title: Protimonopolný úrad začal správne konanie o koncentrácii dvoch spoločností 05 - Modified: 2023-07-27 22:27:07 - Feat.: - Title: Veľký biznis v maloobchode na Slovensku. Známy reťazec chce prevziať top firmu zo sektora
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 00:47