Minister financií Michal Horváth. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Rezort financií predložil návrh rozpočtu, nepovažuje ho však za realistický. Hrozil by nám pád ekonomiky

09.10.2023, 10:43
09.10.2023, 16:09
Autor:
alaalaTASRTASR

K vyrovnanému rozpočtu sa podľa ministra financií Michala Horvátha musí štát prepracovať postupne, aby nepoškodil ekonomiku.

Ministerstvo financií oficiálne predkladá návrh budúcoročného štátneho rozpočtu. Dnes o ňom bude rokovať Hospodárska a sociálna rada a následne v stredu vláda. Rezort o tom dnes informoval prostredníctvom tlačovej správy a pripomína, že ide o formálny vyrovnaný rozpočet, ktorý v takejto podobe musí predložiť podľa platného zákona. 

Deficit štátneho rozpočtu by mal v prípade vyrovnaného rozpočtu verejnej správy budúci rok predstavovať 2,415 miliardy eur. Tento schodok by bol kompenzovaný hospodárením ostatných subjektov verejnej správy.

Nereálny a bez odporúčania

Dôvodom na takýto návrh rozpočtu sú podľa ministerstva chýbajúce zmeny v zákone o dlhovej brzde, o ktorých sa diskutovalo v predošlých mesiacoch. O nutnosti pripraviť a predložiť vyrovnaný rozpočet na budúci rok sa hovorí už mesiace.

Podľa rezortu nie je vyrovnaný rozpočet na budúci rok realistický, keďže s nástupom novej vlády táto sankcia pominie. Ministerstvo jeho schválenie v aktuálnej hospodárskej situácii ani neodporúča.

Tento rok bol schodok štátneho rozpočtu plánovaný na úrovni 8,341 miliardy eur. Príjmy rozpočtu by podľa návrhu dosiahli 19,623 miliardy eur, v tomto roku boli rozpočtované na úrovni 26,699 miliardy eur.

Výdavky rozpočtu sú odhadnuté na úrovni 22,038 miliardy eur, v porovnaní s tohtoročnými 35,041 miliardy eur.

„Návrh vyrovnaného rozpočtu máme povinnosť pripraviť na základe ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti, no ministerstvo financií, ani ja osobne, nebudem v tejto chvíli iniciovať a odporúčať schválenie tohto návrhu v pléne parlamentu. Naopak, budeme aktívne upozorňovať na riziká takejto obrovskej konsolidácie v súčasnosti,” uvádza minister financií Michal Horváth v tlačovej správe.

K vyrovnanému rozpočtu sa podľa ministra musí štát prepracovať postupne, aby nepoškodil ekonomiku.

Príjmy aj výdavky celej verejnej správy na rok 2024 by podľa návrhu mali byť rovnaké na úrovni 46,379 miliardy eur, čo predstavuje 39,5 percenta hrubého domáceho produktu. Aj v tomto prípade ide o výrazný pokles oproti roku 2023.

V tomto roku boli verejné príjmy rozpočtované na úrovni 51,095 miliardy eur a výdavky 58,966 miliardy eur, s deficitom 7,871 miliardy eur alebo 6,44 percenta HDP.

image

Zahraničný obchod na Slovensku rástol, oproti minulému roku sa zvýšil o vyše pol miliardy eur

Hrozili by nižšie mzdy aj desiatky tisíc nezamestnaných

Podľa najnovšej prognózy ministerstva financií by štát v aktuálnej situácii musel z roka na rok znížiť svoje výdavky o približne sedem percent HDP. Takýto krok by výrazne poškodil celú ekonomiku Slovenska.

Slovenská ekonomika by sa podľa odhadov prepadla o takmer 6,5 percenta, čo by malo výrazne negatívny vplyv aj na životnú úroveň. Mzdy by klesli o štyri percentá a nezamestnanosť by narástla o približne 130-tisíc osôb. Hlboká recesia by priamo ohrozila chod štátu a verejných štátnych inštitúcií. 

Ministerstvo financií očakáva, že po nástupe novej vlády bude pripravovať riadny, realistický rozpočet, ktorý bude zohľadňovať všetky aktuálne ekonomické aspekty a priority v jednotlivých oblastiach.

Aby sa súčasná situácia s vyrovnaným rozpočtom neopakovala, rezort financií pripravil tézy k novele zákona o dlhovej brzde, o ktorých bude ešte informovať.

Horváth: Realistický rozpočet musí pripraviť už nová vláda

Vyrovnaný rozpočet hneď na budúci rok nie je správne riešenie pre Slovensko. Na pondelkovom rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady sa na tom zhodli všetci sociálni partneri. Ministerstvo financií takýto návrh musí zo zákona predložiť, ale parlamentu bude odporúčať, aby takýto zákon neschválil, uviedol po rokovaní tripartity dočasne poverený šéf rezortu Michal Horváth.

"Okamžité nastolenie vyrovnaného rozpočtu na budúci rok by výrazne destabilizovalo slovenskú ekonomiku. Mohlo by to znefunkčniť fungovanie štátu a malo by to obrovské dôsledky na život ľudí na Slovensku," zhodnotil Horváth. Vláda však mala pri súčasných vysokých úrovniach verejného dlhu povinnosť takýto rozpočet pripraviť a predložiť do parlamentu v tradičnom termíne do 15. októbra kalendárneho roka.

"Nemyslíme si, že tá štruktúra, v ktorej rozpočet predkladáme, je dobrá pre Slovensko. Veľkosť konsolidácie, ale ani štruktúra konsolidácie nie je to, čo Slovensko potrebuje. A očakávame, že Národná rada takýto zákon napokon neschváli. Budeme jej dokonca odporúčať, aby takýto zákon neschválila," doplnil minister financií.

Ak by sa zostavovanie novej vlády naťahovalo, Slovensko by sa pravdepodobne od nového roka na nejaký čas dostalo do rozpočtového provizória. "Myslím si, že mesiac, dva v rozpočtovom provizóriu zvládneme. Ale je dôležité, aby sme maximálne využili ten čas povedzme do januára, aby sme si veci vydiskutovali v rámci krajiny, aby sme spravili rozhodnutia a potom ich začali uvádzať do praxe," uviedol šéf rezortu financií na záver.

01 - Modified: 2023-10-09 07:54:59 - Feat.: 1 - Title: Ceny ropy rastú, konflikt Izraela s Hamasom otriasol trhmi. Ohrozená môže byť až pätina celosvetových dodávok 02 - Modified: 2023-10-09 08:14:32 - Feat.: 1 - Title: Nemecký priemysel klesol štvrtý mesiac po sebe, zachraňovali ho automobilky 03 - Modified: 2023-10-09 07:10:19 - Feat.: 1 - Title: Hudba budúcnosti? Potraviny bez obsluhy máme jediné. Teraz o nich uvažujú aj najväčšie reťazce 04 - Modified: 2023-10-14 17:31:57 - Feat.: 1 - Title: Na východe Slovenska sa ide opäť vŕtať. Tri sondy zvýšia výkon podzemnej energie pre metropolu (rozhovor)
01 - Modified: 2024-04-25 16:11:57 - Feat.: - Title: Rezort financií podrží farmárov, kým dostanú dotácie. Má im poskytnúť finančnú výpomoc 02 - Modified: 2024-04-24 15:56:14 - Feat.: - Title: Pomoc so zvýšenými splátkami bude najnovšie zahŕňať aj refinancované hypotéky. Návrh schválil parlament 03 - Modified: 2024-04-24 15:42:18 - Feat.: - Title: Za platcu DPH sa budú registrovať firmy od obratu 50-tisíc eur ročne, rozhodol parlament 04 - Modified: 2024-04-23 07:45:19 - Feat.: - Title: Mikloš priznáva chybu: Podcenili sme prejavovanie väčšieho pochopenia, to potom využil Fico 05 - Modified: 2024-04-22 12:22:53 - Feat.: - Title: Minuloročný deficit verejných financií sa podľa analytikov NBS zhoršil najviac v Európskej únii
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 08:58