Minister financií Michal Horváth. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Diskusia o fiškálnych pravidlách pokročila, no čaká nás ešte veľa práce, vyhlásil minister financií Horváth

18.10.2023, 10:50
Autor:
TASRTASR

Slovensko podľa neho súhlasí s tým, aby deficity verejných financií na úrovni troch percent hrubého domáceho produktu neboli v nových pravidlách cieľom, ale hornou hranicou.

 V modernizácii fiškálnych pravidiel Európskej únie je vidieť určitý pokrok. Pred ministrami financií členských krajín EÚ je však ešte veľa práce, aby spoločne našli funkčné riešenie. Po utorňajšom stretnutí rady ministrov v Luxemburgu, ktoré označil za zrejme svoje posledné vo funkcii, to na sociálnej sieti uviedol dočasne poverený minister financií Michal Horváth.

"Rád vidím snahy o zavedenie minimálneho zníženia dlhu pre krajiny EÚ ako súčasť kompromisného riešenia. To musí byť podložené solídnou analýzou udržateľnosti dlhu, ktorá je mimochodom tiež na programe. Bude však dôležité, aby požadované úsilie na úrovni krajiny bolo realistické," priblížil Horváth.

image

Pravidlá poskytovania poľnohospodárskej podpory na neprojektové opatrenia sa upravia

Slovensko podľa neho súhlasí s tým, aby deficity verejných financií na úrovni troch percent hrubého domáceho produktu neboli v nových pravidlách cieľom, ale hornou hranicou. Uznáva tiež potrebu flexibility v oblasti investícií a reforiem, ale spôsobom, ktorý je jasný a transparentný. Zároveň by táto flexibilita nemala brzdiť reformu iných oblastí verejných financií.

"Sme trochu sklamaní z nedostatku podpory posilnenia národných fiškálnych rád. To mohol byť spôsob, ako zvýšiť národnú zodpovednosť v oblasti fiškálnej politiky," upozornil Horváth. Ocenil však silnejšiu úlohu Európskej fiškálnej rady, ktorá má byť kľúčom k zabezpečeniu rovnomernej implementácie nových pravidiel.

Vzhľadom na globálne hospodárske výzvy, ktoré predstavuje zmena klímy a nové technológie, je podľa ministra dôležité, aby EÚ tvrdo pracovala na zvyšovaní konkurencieschopnosti regiónu. "Kľúčovú úlohu zohráva naša únia kapitálových trhov. Viedli sme preto živú a inšpiratívnu výmenu názorov so zástupcami súkromného sektora o tom, ako posunúť túto agendu vpred," priblížil.

image

Slovensko je celosvetovo na prvom mieste v oblasti kybernetickej bezpečnosti. Pri práci na diaľku sme v top 10

K ministrom financií EÚ sa na stretnutí pripojila aj ministerka financií Spojených štátov Janet Yellenová. Cieľom bolo konštruktívne si vymeniť názory na globálne záležitosti a politické výzvy. "V časoch geopolitického napätia a pokračujúcich konfliktov je dôležité, aby sme koordinovali naše politiky na základe spoločných hodnôt a naše partnerstvo ostalo silné," dodal Horváth.

Základy pre aktualizované fiškálne pravidlá má položiť dohoda medzi Francúzskom a Nemeckom, dvoma najväčšími krajinami EÚ. Vyhlásil to francúzsky minister financií Bruno Le Maire v utorok ešte pred rokovaním rady ministrov v Luxemburgu. Je presvedčený, že dohoda bude uzavretá do konca roka, pričom ďalšia diskusia sa očakáva na stretnutí ministrov financií začiatkom novembra v Bruseli.

01 - Modified: 2024-04-23 11:54:56 - Feat.: - Title: Reformy, znižovanie dlhu a investície. Europoslanci schválili reformu rozpočtových a dlhových pravidiel EÚ 02 - Modified: 2023-12-27 10:30:47 - Feat.: - Title: Darček pre ministra financií 03 - Modified: 2023-12-01 08:40:14 - Feat.: - Title: Tohtoročné výmeny vlád nás stoja viac než 300-tisíc eur, časť Ódorových exministrov dá peniaze na dobročinnosť 04 - Modified: 2023-10-11 13:37:00 - Feat.: - Title: Fico bude štvrtýkrát premiérom, chce riešiť dezolátny stav. No minister financií ho varuje pred najhorším 05 - Modified: 2023-10-11 11:10:42 - Feat.: - Title: Bez razantných opatrení bude zadlženosť prudko narastať, varuje minister financií Horváth
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 11:01