StoryEditor

Nový veľký jadrový zdroj na Slovensku. Fico potvrdil spoluprácu s Českom, predstavil aj alternatívu

16.11.2023, 12:18
16.11.2023, 13:07

Premiér Robert Fico hovoril s Denisou Sakovou o regulácii cien energií, ako aj prispôsobení pracovnej sily podnikateľskému sektoru.

Vláda Roberta Fica sa chce držať programového vyhlásenia a zabezpečiť dotácie cien energií pre všetkých. Jedným z jej hlavných cieľov je tiež dostavba štvrtého bloku jadrovej elektrárne Mochovce.

"Ministerstvo je jeden kolos, ktorý bude určite pod veľkým drobnohľadom slovenskej verejnosti a to predovšetkým preto, s akými návrhmi príde v spolupráci s úradom pre reguláciu v oblasti cien energií pre domácnosti a podnikateľský sektor," uviedol premiér.

Posilnenie jadra

"Hlas-SD aj Smer-SD sú ľavicové strany a budú chrániť domácnosti, chrániť ľudí pred tým, aby neboli predmetom nárastu cien, ktoré by nezvládli," prisľúbil Robert Fico na tlačovej konferencii. Vláda chce zabezpečiť cenovo dostupné a stabilné dodávky všetkých druhov energií.

Robert Fico tiež uviedol, že štvrtý blok jadrovej elektrárne Mochovce by mal nabehnúť na plný výkon v roku 2025. Čo sa týka infraštruktúry v okolí Jaslovských Bohuníc, existuje možnosť výstavby úplne nového veľkého bloku alebo je možné pokračovať cez tzv. malé reaktory. 

image

Čím viac okrskov, tým viac demokracie, vraví Pellegrini. Opozícia v tom vidí snahu zabetónovať sa pri moci

"Je možnosť ísť do výstavby nového veľkého bloku alebo druhá možnosť je pokračovať takzvanými malými reaktormi. Naďalej funguje harmonogram prác v spolupráci s Českou republikou, kde pripravujeme výstavbu ďalšieho bloku atómovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach," povedal novinárom Fico, ktorý sa radí k zástancom výroby elektriny z jadra.

Projekt nového jadrového zdroja na Slovensku pripravuje pološtátna slovenská firma Jadrová energetická spoločnosť Slovenska (JESS), v ktorej drží 49 percent akcií česká elektrárenská skupina ČEZ. JESS vznikla v roku 2009 a pôvodne sa počítalo s tým, že výstavba nového jadrového zdroja začne v roku 2014.

Vláda chce tiež riešiť nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily. "Pravdepodobne sa však nevyhneme legálnej migrácii, ktorá naráža na náročné povoľovacie konania."

Prispôsobenie pracovnej sily

Jednou z priorít vlády Roberta Fica je prispôsobenie pracovnej sily podnikateľskému sektoru. Pôjde hlavne o vysoké školy. "Štruktúra ponuky, ktorá prichádza z vysokých škôl je neakceptovateľná, musíme ju prispôsobiť nášmu podnikateľskému sektoru. Púšťame von tisíce politológov i sociálnych pracovníkov."

"Vysokoškolské vzdelanie by malo byť určené pre študentov, ktorí majú záujem o vzdelanie. Malo by mať prestíž," avizoval Fico.

Denisa Saková uviedla, že chce zabezpečiť cenovo dostupné dodávky všetkých druhov energií pre domácnosť, podnikateľský i  verejný sektor. "Sľubovali sme zabezpečiť silnú ruku štátu v strategických energetických podnikoch a v podnikoch kritickej infraštruktúry," dodala. 

image

Vyrovnaný rozpočet je vcelku milosrdný, hodnotí analytik

Jednou z priorít ministerstva hospodárstva je prilákať čo najväčšie množstvo zahraničných investorov na slovenský trh a  podporiť aj domácich investorov a domácich podnikateľov v spolupráci s trhom práce.

Podľa Denisy Sakovej je dôležitá aj bližšia koordinácia s ministerstvom školstva, s vyššími územnými celkami a so subjektami podnikateľského sektora.

Ministerka hospodárstva sa chce tiež zamerať na inovatívne riešenia pre malé aj stredné podniky a vytvoriť čo najväčší počet pracovných miest. Premiér má zároveň z hľadiska zahraničných aktivít ambície hlavne v Juhovýchodnej Ázii a v strednej Amerike.

01 - Modified: 2023-11-15 16:15:09 - Feat.: 1 - Title: Envirominister Taraba: Máme dve verzie programu, ale nebudeme dávať opozícii návod, ako sa pripraviť 02 - Modified: 2023-11-07 13:37:02 - Feat.: 1 - Title: Mochovce nás vystrelili do čela jadrových veľmocí, tretí blok je v ostrej prevádzke 03 - Modified: 2023-11-06 17:25:04 - Feat.: 1 - Title: Spustenie tretieho bloku Mochoviec nás posunulo k energetickej sebestačnosti, tvrdí Saková 04 - Modified: 2023-10-31 13:52:30 - Feat.: 0 - Title: Jaslovské Bohunice mohli skončiť ako Černobyľ. Pri nehode v slovenskej atómovej elektrárni išlo o čas, dvaja ľudia zomreli
01 - Modified: 2024-04-24 14:23:39 - Feat.: - Title: Šéf Najvyššieho súdu Šikuta reaguje na Fica: Ide o politický útok. Je nemysliteľné vydať celú databázu 02 - Modified: 2024-04-24 13:50:36 - Feat.: - Title: Fico: Je podozrivé, že všetky citlivé kauzy posudzoval Klimentov senát 03 - Modified: 2024-04-24 11:20:36 - Feat.: - Title: Vláda hasí veľký problém. Farmári môžu dostať bezúročnú pôžičku až do 100-tisíc eur, oznámil Fico 04 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 05 - Modified: 2024-04-22 12:11:43 - Feat.: - Title: Fico chce ovládnuť RTVS, tvrdí Gröhling. Šimečka odmieta útoky na kultúrnu obec
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 10:05