Prevádzka výroby vo Zvolenskej mliekarni. FOTO: TASR/Ján Krošlák
StoryEditor

Mliečny sektor je podľa potravinárov v zložitej situácii, rezort pôdohospodárstva chce odvetviu pomôcť

30.11.2023, 14:32
Autor:
TASRTASR

Chovatelia dojníc a mliekarne sa podľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory boria aj s výrazným investičným dlhom.

Mliečny sektor je podľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) v zložitej situácii. Chovateľov dojníc pre nárast nákladov neustále ubúda, ekonomická situácia nepraje ani mliekarňam. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka problém vníma a mliekarenskému odvetviu plánuje pomôcť.

"Celý mliečny sektor, chovatelia aj mliekarne, v posledných rokoch riešil najmä dôsledky celosvetovej pandémie a vplyv vojny na Ukrajine. Nárast cien vstupov vo výrobe znížili rentabilitu výroby najmä v prípade malých regionálnych výrobcov, ktorí majú vlastné chovy dojníc a mlieko spracovávajú do svojich výrobkov," skonštatovala hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.

Mliekarenské odvetvie podľa SPPK v uplynulých rokoch nepriaznivo ovplyvnil nárast cien za pohonné hmoty, energie, hnojivá, krmivá, obalové materiály či vysoká cena práce a výroba kravského mlieka sa po pandémii stala ešte viac nerentabilnou. "V tomto roku sa náklady zvýšili o 13 percent oproti roku 2022," dodala Holéciová.

Podľa SPPK na Slovensku naďalej dochádza k úbytku v počte chovateľov dojníc, v uplynulom období sa však zmierňuje. "Za ostatných päť rokov prestalo chovať dojnice v priemere 25 chovateľov ročne, v tomto roku máme úbytok 13 podnikov, ktoré prestali s chovom dojníc. Ale ešte stále nemôžeme povedať, že sektor prvovýroby surového kravského mlieka je zastabilizovaný," priblížila Holéciová s tým, že aktuálne sa na Slovensku chová približne 110-tisíc dojníc.

image

Zákaz dovozu agrokomodít z Ukrajiny sa predlžuje, stopku dostali ďalšie suroviny

Chovatelia dojníc a mliekarne sa podľa SPPK boria aj s výrazným investičným dlhom. "Okrem modernizácie výroby potrebujú riešiť aj otázku pracovnej sily, zvyšujúcich sa nákladov na výrobu spracovaného mlieka a mliečnych výrobkov a pokračovanie odvodových úľav za svojich zamestnancov," doplnila Holéciová.

Rezort pôdohospodárstva uviedol, že problematickú situáciu v mliekarenskom odvetví vníma a sektoru chce pomôcť. "Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka si je vedomé nízkej miery konkurencieschopnosti slovenských prvovýrobcov i spracovateľov a eviduje ich aktuálnu situáciu. Našou snahou je zintenzívniť využitie národných i komunitárnych finančných prostriedkov, najmä fondov Európskej únie a prostriedkov z Plánu obnovy a odolnosti Slovenskej republiky na podporu tých sektorov, ktoré budú mať najväčší prínos pre vidiek a potravinovú bezpečnosť," priblížil komunikačný odbor rezortu.

Pri Banskej Bystrici v uplynulých dňoch po viac ako 30 rokoch skončila Mliekareň Kopanice Selce, podnik ešte vlani upozorňoval na kritickú situáciu, v ktorej sa regionálni výrobcovia mlieka a chovatelia dojníc nachádzajú. O zániku či redukcii výroby v iných firmách v súčasnosti SPPK ani rezort pôdohospodárstva nemá vedomosť.

"Výpadok v produkcii mlieka a mliečnych výrobkov, ktoré pochádzali z mliekarne Selce, z celoslovenského pohľadu našťastie neovplyvní trh v rámci celého Slovenska. Je to však mimoriadne nepríjemná správa. Išlo o regionálnu mliekareň, ktorej filozofiou bola výroba a spracovanie mlieka a mliečnych výrobkov priamo z daného regiónu. Táto situácia nás mrzí o to viac, že práve lokálne potraviny sú obrovskou pridanou hodnotou pre krajinu," skonštatovala Holéciová.

01 - Modified: 2023-11-29 10:03:33 - Feat.: 1 - Title: Mliekareň v Selciach po vyše tridsiatich rokoch fungovania ukončuje výrobu
01 - Modified: 2024-04-09 16:09:05 - Feat.: - Title: Pol roka práce ministra Takáča neprinieslo žiadne ovocie. Je to klamanie občanov, tvrdí hnutie Slovensko 02 - Modified: 2024-04-12 14:18:39 - Feat.: - Title: Po „ušoch“ chcel obchodníkom dávať Danko. Teraz má novú páku na reťazce Ficova vláda 03 - Modified: 2024-03-22 17:24:57 - Feat.: - Title: Priame platby budú poľnohospodárom vyplatené do konca júna, avizuje Takáč 04 - Modified: 2024-03-20 10:57:16 - Feat.: - Title: Kapacity Pôdohospodárskej platobnej agentúry sa zvýšia aj pre oblasť kontroly verejného obstarávania 05 - Modified: 2024-03-15 13:21:05 - Feat.: - Title: Potravinári sú rozhorčení z prerozdelenia prostriedkov z rozpočtu. Potrebujeme systémovú pomoc, vravia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 14:40