Zatiaľ som nedostal žiadny dokument ani písomnosť, ktorá hovorí o mojom odvolaní, hovorí Andrej Juris. FOTO: HN/Katarína Kincelová
StoryEditor

O mojom odvolaní hovoril len premiér, nikto iný, povedal otvorene v rozhovore pre HN šéf regulačného úradu

14.12.2023, 00:00

V rozhovore s bývalým predsedom regulačného úradu Andrejom Jurisom sa dočítate:

  • Kedy sa dozvedel o svojom odvolaní.
  • Kto trval na vymenení jeho pozície.
  • Ako vníma agresívne urážky premiéra Roberta Fica o jeho škrtení.
  • Prečo má pocit, že vláda chce ovládnuť nezávislé inštitúcie.

Počas minulého týždňa vás vláda Roberta Fica odvolala. Do úradu ste nastúpili počas vlády Igora Matoviča a na predsedu regulačného úradu vás nominoval vtedajší minister hospodárstva Richard Sulík. Očakávali ste, že po výhre Smeru vo voľbách prídete o funkciu?

Predsedu regulačného navrhuje vláde ministerstvo hospodárstva a vláda rozhoduje o odvolaní predsedu úradu. Ja som nebol politický nominant, prebehlo výberové konanie, ktoré prebehlo transparente. Moje odvolanie prebehlo minulý týždeň po 3,5-ročnom pôsobení vo funkcii. Vnímam, že pre ľudí, ktorí to sledovali, to bolo dramatické. Z môjho pohľadu to bolo účelové a neopodstatnené. Úrad pod mojím vedením pracoval korektne a nezávisle od pokynov ostatných orgánov.

Odvolaný šéf ÚRSO Andrej Juris. VIDEO: HNtelevízia

Keď médiá prišli so správami, že úrad schválil maximálne regulované ceny plynu pre domácnosti, ktoré sú dvojnásobne vyššie oproti zastropovaným cenám, tak si vás na druhý deň premiér Robert Fico zavolal na rokovanie vlády, kde ste im mali situáciu objasniť. Dozvedeli ste sa už vtedy na úrade vlády, že kabinet vás odvolá?

Bol som zavolaný približne pred dvomi týždňami na úrad vlády a prišlo to znenazdania. V rámci programu bodu rôzne som bol pozvaný na rokovanie vlády, kde bolo mne osobne vyčítané, že sme rozhodli o rekordne vysokom náraste cien plynu pre domácnosti. Dostal som priestor, aby som veci vysvetlil. Okrem iného som vysvetlil, že úradom stanovené ceny plynu pre domácnosti klesajú. Ľudia totiž dnes vidia na faktúrach ceny stanovené vládou, nie regulačným úradom. Vláda má totiž kompetencie a finančné zdroje na dotovanie cien energií, nie regulačný úrad. V závere môjho pobytu na rokovaní vlády to pán premiér uzatvoril s tým, že bude hľadať spôsob na výmenu vedenia regulačného úradu.

Na vašu výmenu tlačil priamo premiér, a nie ministerka hospodárstva Denisa Saková, pod ktorú úrad spadá?

Na rokovaní vlády rozprával len pán premiér a nikto iný.

Podľa ministerky hospodárstva Sakovej ste dostali dve možnosti. Buď úrad opustíte sám, alebo vás vláda odvolá. Prečo ste nepristúpili na prvý variant?

Obdobie od rokovania vlády do momentu môjho odvolania bolo veľmi turbulentné. Videli sme komunikáciu vo verejnom priestore, ktorá prebiehala a bola vecne nesprávna a veľmi spolitizovaná. Gro kritiky bolo o tom, že sme rozhodli neočakávane a rýchlo o rekordne vysokých cenách plynu. A to nie je pravda. Aj na rokovaní vlády som upozorňoval na cenové rozdiely medzi vládou dotovanými a regulovanými cenami, že ceny regulované úradom medziročne klesajú a že vláda má v rukách nástroje, ktoré určia finálne dosahy na odberateľov plynu.

image

Fico vytiahol na šéfa ÚRSO Sulíkov list. Juris dos...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-12-10 15:44:04 - Feat.: 1 - Title: Fico ukázal rozpočet. Odkrýva budúce plány, vláda zdaní 10-tisíc najlepšie zarábajúcich 02 - Modified: 2023-12-08 18:00:00 - Feat.: 1 - Title: Vlani spôsobili ošiaľ, teraz padajú. Solárne panely výrazne zlacneli. Tlačí nás Čína, tvrdia predajcovia 03 - Modified: 2023-12-07 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Mnohé veľké firmy si na energodotácie nesiahnu, plyn je lacný. Saková plánuje kompenzovať naďalej 04 - Modified: 2023-12-06 12:27:16 - Feat.: 1 - Title: Fico roztrhal “jeho” faktúru. Po rokoch sa do úradu vracia muž, ktorý spôsobil veľkú krízu tretej vlády Smeru 05 - Modified: 2023-12-05 10:54:07 - Feat.: 0 - Title: Fico vytiahol na šéfa ÚRSO Sulíkov list. Juris dostal na výber, nakoniec ho vláda odvolala
01 - Modified: 2024-04-26 11:04:40 - Feat.: - Title: Fico plánuje na desaťročie dopredu. Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkej modernizácie 02 - Modified: 2024-04-26 10:39:47 - Feat.: - Title: PS ohlásilo ďalší protest v Bratislave. Ficova vláda valcuje ako autokrati, kritizuje Šimečka 03 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 04 - Modified: 2024-04-26 09:58:46 - Feat.: - Title: Fico: S Jourovou sme mali veľmi vážny rozhovor. Verím, že jej návšteva zatvorí ústa opozícii 05 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 02:22