Ilustračná fotografia. FOTO: HN/Peter Mayer
StoryEditor

Mesto Pezinok zvýšilo daň z nehnuteľností, pri bytoch až štvornásobne

14.12.2023, 16:45
Autor:
TASRTASR

Samospráva vysvetľuje zvýšenie nevyhnutným krokom pri náraste výdavkov, upozorňuje tiež, že sadzby sa vyše desať rokov nemenili.

Mesto Pezinok pristupuje k výraznému zvýšeniu sadzby dane z nehnuteľností.

Nárast, ktorý napríklad pri bytoch predstavuje štvornásobok a pri rodinných domoch vyše trojnásobok doterajšej sadzby, schválili poslanci mesta väčšinou hlasov na tohtotýždňovom 12. decembra rokovaní mestského zastupiteľstva.

Vyše desať rokov bez zmeny

Samospráva vysvetľuje zvýšenie nevyhnutným krokom pri náraste výdavkov, upozorňuje tiež, že sadzby sa vyše desať rokov nemenili.

"Podobne ako iné samosprávy sa i Pezinok musel vyrovnať s nárastom výdavkov vzniknutých v súvislosti s opatreniami štátu, ktoré sa preniesli na samosprávy," pripomenulo mesto v dôvodovej správe.

Vysvetlilo, že kým sa doposiaľ samospráva snažila vykryť chýbajúce zdroje šetrením vo vlastnom rozpočte, valorizácia miezd, avizovaný opätovný nárast cien energií a tovarov i výpadok podielových daní prinútili mesto k prehodnoteniu sadzby dane z nehnuteľností.

image

Platenie daní patrí k vašim povinnostiam. Takto si ich legálne môžete znížiť

Tie sa naposledy upravovali v roku 2012. "Máme záujem pokračovať v rozvoji nášho mesta, v príprave nových projektov, v skvalitňovaní života obyvateľov, čo si žiada aj dostatok finančných zdrojov," upozornila pezinská radnica.

Dodala, že samotný návrh zvýšenia sa kreoval v diskusii s poslancami mesta. Mesto zachováva 50-percentné zníženie sadzby pri domoch a bytoch pre seniorov, hendikepovaných a ľudí v núdzi.

Jana Hrdličková z komunikačného oddelenia mesta Pezinok vysvetlila, že samospráva vychádzala z finančnej analýzy, ktorá hovorí, že kým v roku 2013 stála prevádzka mesta 12,4 milióna eur, v roku 2022 to už bolo 23,8 milióna eur.

O dva milióny viac

"Nárast je skoro dvojnásobný. V roku 2013 bol príjem daní z nehnuteľnosti 1,6 milióna eur a v roku 2022 narástol príjem iba na 1,8 milióna eur," doplnila.

"Predložený návrh zvyšuje sadzby dane z nehnuteľností tak, že ich zvýšenie predstavuje zvýšenie príjmov do rozpočtu z tejto dane približne o 2,1 milióna eur," vyrátalo ďalej mesto.

Na základe príkladov dokumentuje, že pri rodinnom dome v Pezinku s rozlohou 100 m2 bez nadzemného podlažia sa medziročne zvýši poplatok o 70 eur, s dvomi nadzemnými podlažiami bude daň vyššia o 80 eur.

Pri stavbe určenej na podnikanie s rozlohou sto metrov štvorcových vlastník zaplatí o 200 eur viac, za chatu to bude približne raz toľko ako v súčasnosti.

image

Bratislavčania, prichystajte si peňaženky. Mesto zvýši od januára daň z nehnuteľností aj poplatok za odpad

Medziročné zvýšenie dane pri byte s rozlohou 60 m2 bude 45 eur (3,75 eura mesačne), pri nebytovom priestore určenom na podnikanie to bude dvojnásobok súčasnej výšky poplatku.

Adam Solga, jeden z dvoch poslancov, ktorí za zvýšenie nezahlasovali, upozorňuje, že zvyšovaniu daní musí predchádzať zníženie vlastných výdavkov mesta.

Tvrdí, že v tomto smere radnica zďaleka nevyčerpala všetky možnosti. "O zvyšovaní daní sa má rokovať na základe tvrdých dát, a nie na základe emócií a manipulácií," zdôraznil. Miera zvýšenia môže mať navyše podľa neho až likvidačný charakter.

"Návrh všeobecne záväzného nariadenia vznikal s nesprávnou filozofiou, keď náklady na drahý a málo efektívny chod mesta musia znášať občania. Nik nespochybňuje potrebu zvyšovať príjmy mesta, ale takéto drastické skokové zvýšenie daní poškodí podnikateľské prostredie v meste a prinesie ďalšie negatívne dosahy," zdôraznil.

01 - Modified: 2024-03-29 09:28:08 - Feat.: - Title: Rekonštrukcia kúpaliska v Pezinku pokračuje podľa plánu 02 - Modified: 2024-03-16 17:31:22 - Feat.: - Title: Polícia zasahovala pri požiari dielne a rodinného domu v Pezinku 03 - Modified: 2024-03-04 09:35:22 - Feat.: - Title: Incident v dome Čaputovej. Ochranka zadržala ženu, ktorá v noci vnikla na pozemok prezidentky 04 - Modified: 2024-01-11 23:00:00 - Feat.: - Title: Samosprávam aj tento rok vyfučí pol miliardy eur. Ich straty sčasti nahradia Slováci s vlastným bývaním 05 - Modified: 2024-01-11 11:00:29 - Feat.: - Title: Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku nahlásil anonym bombu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 00:52