ILUSTRAČNÉ FOTO: HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Slováci hromadne odchádzajú do predčasného dochodku, firmy v tom vidia riziko

24.12.2023, 12:13
Autor:
ČTKČTK

Tento rok môžu zamestnanci na Slovensku odísť do predčasného dochodku za jednoduchších podmienok, a to v prípade, že odpracovali minimálne 40 rokov a vypočítaný dochodok dosahuje aspoň najnižšiu stanovenú čiastku.

Vysoký počet Slovákov využilo tento rok nové pravidlá o odchode do predčasného dôchodku za výhodnejších podmienok ako v minulosti a ďalších niekoľko tisíc ľudí požiadalo o túto možnosť v uplynulých týždňoch. Hromadný odchod pracovníkov do predčasného dochodku v závere tohto roka spôsobil problémy mnohým firmám na Slovensku. Vyplýva to z vyjadrení, ktoré poskytla Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) a Sociálna poisťovňa.

Tento rok môžu zamestnanci na Slovensku odísť do predčasného dochodku za jednoduchších podmienok, a to v prípade, že odpracovali minimálne 40 rokov a vypočítaný dochodok dosahuje aspoň najnižšiu stanovenú čiastku. Penziu môžu začať brať aj skôr ako v období obvyklých nanajvýš dvoch rokov pred dôchodkovým vekom.

Zároveň sa im vypočítaný dochodok kráti za chýbajúce dni do dosiahnutia veku odchodu do riadneho starobného dôchodku menej ako bežným žiadateľom o predčasný dôchodok, ktorí podmienku 40 odpracovaných rokov nespĺňajú.

image

Vianočné prianie prezidentky: Všetkým želám, aby im na Vianoce nechýbala pohoda, vľúdnosť a ľudskosť

Hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr uviedol, že za prvých 11 mesiacov tohto roku inštitúcia priznala 15 734 predčasných dôchodkov. Medziročne to predstavuje nárast o viac ako tretinu, čo Kontúr zdôvodnil práve zavedením nového typu predčasného dôchodku. Ďalších viac ako sedemtisíc žiadosti o predčasný dôchodok poisťovňa zaregistrovala počas prvých dvoch celých týždňov v decembri.

Vysoký počet odchodov pracovníkov do predčasného dochodku podľa AZZZ pocítili zamestnávatelia, ktorí tiež odhadli, že možnosť výhodnejšieho predčasného dôchodku sa vzťahuje na niekoľko desiatok tisíc pracovníkov.

"Rýchle nahradenie týchto zamestnancov je veľmi zložité s ohľadom na ich prax a odbornosť. Ide o pozície, ktoré sú nevyhnutné pre chod štátu - železničiari, vodiči, pekári, chovatelia zvierat a podobne," uviedla AZZZ.

image

Dôchodkové piliere: čo je to, ako sa do nich dá dostať a komu sa oplatia? (prehľad)

AZZZ dlhodobo upozorňuje na nedostatok pracovnej sály v niektorých odvetviach slovenskej ekonomiky. Existujúce odchody do predčasného dochodku spolu s výpadkom pracovníkov kvôli respiračným ochoreniam podľa asociácie spôsobili, že mnoho prevádzok muselo obmedziť výrobu či poskytovanie služieb.

Nový typ predčasného dochodku môžu využiť napríklad robotníci, ktorí začali pracovať už po strednej škole. V takom prípade by do predčasného dôchodku odišli už zhruba vo veku 58 rokov. Do riadneho starobného dôchodku pritom bezdetní obyvatelia krajiny tento rok odchádzajú vo veku 63 rokov, v budúcom roku sa veková hranica zvýši o dva mesiace.

Nový typ predčasného dochodku zaviedlo Slovensko za bývalej vlády. Súčasné vedenie ministerstva sociálnych vecí pripravuje zmeny v tejto oblasti, ktoré chce prerokovať so zamestnávateľmi aj odbormi.

01 - Modified: 2024-05-02 09:52:42 - Feat.: - Title: Zmena energetických zákonov zabezpečí núdzové dodávky tepla. Návrh pôjde do parlamentu v skrátenom konaní 02 - Modified: 2024-05-02 10:05:45 - Feat.: - Title: Okruh zamestnaní, pre ktoré možno udeliť vízum cudzincom, sa rozšíri, rozhodla vláda 03 - Modified: 2024-05-02 09:19:20 - Feat.: - Title: Poskytovanie služieb spojených s kryptoaktívami má byť lepšie regulované. Dohliadať na to bude NBS 04 - Modified: 2024-05-02 09:07:10 - Feat.: - Title: Väčšinu opatrení vo vinohradníctve možno poskytnúť až od roku 2027, rozhodla vláda 05 - Modified: 2024-05-02 08:12:54 - Feat.: - Title: Svitá na lepšie časy? Podľa prognózy OECD sa rast slovenskej ekonomiky tento rok ešte viac zrýchli
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 08:25