Ceny nehnuteľností momentálne klesajú, ale nikto netuší, kedy narazia na pomyselné dno. FOTO: Winners Reality Slovakia
StoryEditor

Colliers: Investori budú hľadať stabilitu v logistických či rezidenčných nehnuteľnostiach

14.01.2024, 11:01
Autor:
TASRTASR

Čoraz viac investorov uplatňuje stratégie predajov a akvizícií založených na environmentálnych, sociálnych a riadiacich faktoroch.

Náročné trhové podmienky v regióne Európy, Stredného východu a Afriky (EMEA) budú pretrvávať aj v roku 2024, no zmenšiť by sa mali rozdiely medzi ponukou a dopytom. Najlepšími investičnými voľbami pre tento rok by mali byť priemyselné, logistické a rezidenčné nehnuteľnosti, naopak kancelárske budovy klesli na tretie miesto. Vyplýva to z globálneho investičného výhľadu na rok 2024 medzinárodnej poradenskej spoločnosti Colliers.

"Keďže investori naďalej hľadajú stabilitu, sektory I&L (priemyselné a logistické nehnuteľnosti, pozn. TASR) a rezidenčných nehnuteľností sú vo veľkej miere ich najlepšou voľbou pre nasledujúci rok," uviedla spoločnosť Colliers. V preferenciách investorov pre tento rok pritom vyniká najmä šesť trhov, a to Londýn, Paríž, Berlín, Mníchov, Madrid a Amsterdam.

image

Slováci sa prispôsobujú inflácii. Polovica chce šetriť, iný viac investovať

Poradenská spoločnosť očakáva, že výraznejšia investičná aktivita by sa mohla objaviť v prvom polroku tohto roka, keď sa predstavy predávajúcich a kupujúcich ohľadom ceny ešte viac priblížia. "Príležitosti sa budú aj naďalej objavovať, pretože problémy nútia firmy uvoľňovať svoj kapitál formou predaja a spätného prenájmu a realitné fondy čelia tlaku vyplácania," priblížila spoločnosť Colliers.

Čoraz viac investorov uplatňuje stratégie predajov a akvizícií založených na environmentálnych, sociálnych a riadiacich faktoroch (ESG). Podľa prieskumu spoločnosti Colliers ich podiel narástol za dva roky z desiatich na 25 percent.

Podobne ako odvetvie priemyselných a logistických nehnuteľností by podľa poradenskej spoločnosti mohol rásť aj sektor bývania. Investori pritom radšej investujú do alternatívnych tried bývania, ako sú študentské ubytovne či domovy pre seniorov. "Vyšší potenciál rastu majú tiež budovy na prenájom (BTR), pretože vysoké ceny a úroky hypotekárnych úverov držia domácnosti, študentov a mladých profesionálov v oblasti nájmu," vyplynulo z údajov poradenskej spoločnosti.

image

Plynári chcú veterný park, aktivisti sú proti. Vznikajú zbytočné hoaxy, zaznieva z SPP

Prieskum spoločnosti Colliers tiež ukázal, že takmer 80 percent investorov očakáva zvýšenie hodnoty kancelárií s certifikátom udržateľnosti. Z nich 65 percent pritom verí, že v regióne EMEA bude ich hodnota navýšená o viac ako päť percent.

"Dostupnosť prémiových (uhlíkovo neutrálne/ESG) priestorov v dobrej lokalite zostane nízka, zatiaľ čo rozdiel v hodnote medzi tými najlepšími priestormi a zvyškom sa bude aj naďalej zväčšovať. To by malo prispieť k zvýšenému dopytu po starších budovách, kde sú investori schopní vygenerovať hodnotu v konverziách z ‘hnedých‘ budov na ‘zelené‘," uviedol riaditeľ oddelenia prieskumu globálnych a EMEA kapitálových trhov v spoločnosti Colliers Damian Harrington.

01 - Modified: 2024-04-27 12:54:38 - Feat.: - Title: Tlak sa zvyšuje. Počet zrušených kontraktov na európskom trhu realít dosiahol 14-ročné maximum 02 - Modified: 2024-04-19 12:45:24 - Feat.: - Title: Slovákom rastú zisky z realít. No po kríze vymenili reálny biznis s bytmi za virtuálny 03 - Modified: 2024-04-10 06:47:23 - Feat.: - Title: Najprv tlačenica, teraz exodus. Prečo firmy opúšťajú Čínu najmasovejšie za dekády? 04 - Modified: 2024-04-09 13:20:31 - Feat.: - Title: Čas na kúpu nehnuteľnosti? 05 - Modified: 2024-04-07 10:30:00 - Feat.: - Title: Kde v Európe sa oplatí kúpiť dom? V niektorých krajinách ceny nehnuteľností klesli, prekvapivo je medzi nimi aj Slovensko
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 00:08