Marek Harbuľák. FOTO: HN/Peter Mayer
StoryEditor

Doterajší prezident Zväzu cestovného ruchu prešiel na nový rezort. Turistický sektor projekt SNS podporuje

01.02.2024, 22:52
Autor:
TASRTASR

Záujmové združenia, krajské a okresné oblastné organizácie cestovného ruchu, prevádzkovatelia ubytovacíchi stravovacích služieb podľa Zväzu cestovného ruchu podporujú nové ministerstvo.

Vedením Zväzu cestovného ruchu je poverený jeho viceprezident a prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr Roman Berkes. Vo vedení zväzu zastúpi doterajšieho prezidenta Mareka Harbuľáka, ktorý sa bude venovať agende cestovného ruchu ako štátny tajomník na novovznikajúcom Ministerstve cestovného ruchu a športu.

Nový rezort vzniká od 1. februára. Ministrom cestovného ruchu a športu je Dušan Keketi (nominant SNS). Štátnymi tajomníkmi budú Marek Harbuľák a Ján Krišanda, rozhodla vo štvrtok vláda.

Rozvoj turizmu

Zväz cestovného ruchu je profesijné zoskupenie, ktoré je partnerom pre štátne a samosprávne orgány a zastrešuje mnohé organizácie, zväzy a združenia v oblasti cestovného ruchu na Slovensku.

"Dôvera mojich kolegov ma zaväzuje, aby som čo najlepšie zastupoval záujmy cestovného ruchu na Slovensku. Teší ma, že odborníci na novom ministerstvo pomôžu, aby sa turizmus na Slovensku rozvíjal a mal cielenú podporu a pomoc," uviedol Berkes.

image

O pár dní vznikne jeden z najchudobnejších rezortov. Expert hovorí o zbytočne vyhodených peniazoch

"Nová pozícia je pre mňa výzvou, ako využiť moje odborné skúsenosti a vedomosti i komplexnú znalosť odvetvia na to, aby sa pomenovali a riešili špecifické problémy odvetvia," konštatoval v súvislosti s prechodom na nové ministerstvo Harbuľák.

Záujmové združenia, krajské a okresné oblastné organizácie cestovného ruchu, prevádzkovatelia ubytovacích, stravovacích i ďalších služieb spojených s turizmom podľa Zväzu cestovného ruchu podporujú nové ministerstvo, ktoré má zastrešiť a garantovať rozvoj v tejto oblasti a prispieť tak k prosperite regiónov a celej krajiny.

Oslabená pozícia Slovenska

Pozícia Slovenska na globálnom aj európskom trhu sa oslabila najmä po pandémii a viacerých krízach, aj v súvislosti s vojnovými konfliktami, upozornil zväz.

Nedostatok kvalifikovaných pracovníkov, investičný dlh vo viacerých zložkách cestovného ruchu, neúplné informácie a dáta o tom, ako využiť a nasmerovať nové trendy v turizme, spôsobili podľa Zväzu cestovného ruchu znižovanie konkurencieschopnosti Slovenska.

"Zabezpečenie flexibilného zberu dát a ich využitie na plánovanie rozvoja Slovenska je garanciou rovnakého a zodpovedného prístupu pre všetky subjekty zainteresované v cestovnom ruchu. Medzi priority patrí efektívna a udržateľná podpora, ktorá by pomohla riešiť aj ekologické úlohy pri rozvoji, na čo potrebuje dostupné financovanie. To znamená aj plánovanie efektívneho vzdelávania a posilnenie pracovného trhu," zhodnotil Zväz cestovného ruchu.

01 - Modified: 2023-11-16 08:14:32 - Feat.: 1 - Title: Aj nové ministerstvo, aj „stará“ agentúra. Slovakia Travel má robiť reklamu cykloturistike 02 - Modified: 2023-11-13 09:56:16 - Feat.: 1 - Title: Slovenský turizmus hlási úspechy. Predpandemické maximá prekonalo až päť krajov 03 - Modified: 2023-09-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pamiatkarka Anna Tuhárska: Svetové lokality u nás sú ako maják
01 - Modified: 2024-04-26 14:36:46 - Feat.: - Title: Polícia zverejnila po viac ako sto dňoch video z nehody Andreja Danka 02 - Modified: 2024-04-26 09:24:07 - Feat.: - Title: Obnovený proces v korupčnej kauze Slotu prerušili, čaká sa na verdikt Ústavného súdu 03 - Modified: 2024-04-26 11:37:17 - Feat.: - Title: Danko sa pre zdemolovaný semafor dva roky neposadí za volant, dnes upratoval Dúbravku 04 - Modified: 2024-04-25 11:45:55 - Feat.: - Title: Benátky začali vyberať poplatok za vstup, väčšina využila výnimku. Pre časť obyvateľov to nie je riešenie 05 - Modified: 2024-04-25 15:16:59 - Feat.: - Title: Nový návrh SNS: mimovládky majú od stola rušiť úradníci
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 09:25