Primátor mesta Koššice Jozef Polaček. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Kontrolór avizuje odchod pre neplnenie odporúčaní, Košice kritiku odmietajú

10.02.2024, 13:54
Autor:
TASRTASR

Tvrdí, že ak by mesto riešilo jeho podnety, nebolo by v takej zložitej situácii ako teraz. V súvislosti s tým avizoval, že v blízkej dobe sa vzdá svojej funkcie. Primátor Jaroslav Polaček argumentuje, že splnili desiatky opatrení.

Hlavný kontrolór mesta Košice Pavol Gallo podľa vlastných slov niekoľko rokov upozorňuje na dodržiavanie finančnej obozretnosti.

Tvrdí, že ak by mesto riešilo jeho podnety, nebolo by v takej zložitej situácii ako teraz. V súvislosti s tým avizoval, že v blízkej dobe sa vzdá svojej funkcie. Primátor Jaroslav Polaček argumentuje, že splnili desiatky opatrení.

Gallo svoje rozhodnutie zdôvodnil tým, že mesto podľa neho nemá záujem počúvať jeho odporúčania, jeho upozornenia označuje za marketingové ťahy a obviňuje ho zo zaujatosti a politikárčenia. Tvrdí, že dlhodobo nie sú vytvárané podmienky na výkon kontrolnej činnosti hlavného kontrolóra.

"Bolo by dobré urobiť si aj odpočet, aby to nebolo také tvrdé. Nie je to len zoznam nesplnených želaní, ale aj zoznam splnených želaní, o ktorých sme mnohokrát rozprávali," uviedol Polaček po vystúpení kontrolóra na štvrtkovom (8. 2.) mimoriadnom rokovaní mestského zastupiteľstva (MsZ).

"Návrhov, ktoré predkladá mestu, je naozaj mnoho. Mnoho vecí, ktoré navrhuje, sme aj do života mesta dali. Toto mesto je naozaj v ťažkých časoch, ale to nie je kríza dnešných dôb. Toto mesto je neustále v krízach, investičný dlh je v stovkách miliónov eur. Nedá sa reagovať na každú výčitku, úplne na všetko, ale postupne zapracovávame mnohé veci. O tom už pán kontrolór ale nehovoril," doplnil primátor.

Podľa riaditeľa magistrátu Marcela Čopa vlaňajšie podnety Galla, týkajúce sa hospodárenia mesta, poctivo počúvali.

Hlavný kontrolór mesta okrem iného tvrdí, že v Košiciach absentujú opatrenia dlhodobého charakteru, ktoré by smerovali k zlepšeniu finančnej situácie.

"Dlhodobo som upozorňoval aj na to, že nemôžeme skončiť pri jednoduchom zvyšovaní daní a poplatkov. V tomto meste je potrebná komplexná reforma miestnych daní a poplatkov. Ku tomuto procesu mesto doteraz nepristúpilo - aj napriek tomu, že naozaj viac ako tri roky na to upozorňujem. V tomto meste a v každej územnej samospráve vždy treba vychádzať z toho, že sa má postarať o obyvateľov. V tomto prípade mnohokrát vidím a poukazujem na to, že starostlivosť o ľudí v tomto meste je na vedľajšej koľaji," doplnil.

Stotožnil sa tiež s názorom, že problémy Košíc sa nakopili aj v dôsledku zlých vzťahov medzi poslancami a primátorom.

Mesto Košice je v zlej finančnej situácii. Vlani v decembri informovalo, že vstupuje do krízového režimu. Od nového roka je v rozpočtovom provizóriu.

Zvolanie štvrtkového MsZ iniciovali poslanci. Prelomili na ňom veto niekoľkých uznesení. Primátora na základe odporúčania kontrolóra opäť vyzvali aj na doplatenie podielových daní mestským častiam, ktoré im mesto krátilo od septembra do decembra 2023.

Podľa kontrolóra tým primátor pravdepodobne prekročil svoju rozpočtovú právomoc. Magistrát je presvedčený o správnosti svojho postupu.

01 - Modified: 2024-04-26 11:30:13 - Feat.: - Title: Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s exprezidentom Schusterom 02 - Modified: 2024-04-25 08:40:20 - Feat.: - Title: V Košiciach má vyrásť obchodné centrum za desiatky miliónov eur 03 - Modified: 2024-04-22 15:41:09 - Feat.: - Title: Pri zrážke autobusu MHD s nákladným autom v Košiciach utrpelo zranenia niekoľko ľudí 04 - Modified: 2024-04-22 13:25:38 - Feat.: - Title: Nehoda v Košiciach. Pri zrážke autobusu MHD s nákladným autom sa zranilo niekoľko ľudí 05 - Modified: 2024-04-16 07:56:34 - Feat.: - Title: Z kancelárie výhľad na fabriky. Do Košíc mieri nové nákupné centrum, developer môže doplatiť na sivú lokalitu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 08:39