Premiír Robert Fico, prezident Zväzu automobilového priemyslu Alexander Matušek a výkonný podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič počas tlačovej konferencie po výjazdovom rokovaní vlády v Košiciach. Témou rokovania bola budúcnosť automobilového priemyslu na Slovensku. FOTO: TASR/František Iván
StoryEditor

Dotácie, rýchlejšie odpisy či výhody na diaľniciach. Ficova vláda sa zamerala na podporu elektromobilov

29.02.2024, 12:04
Autor:
TASRTASR

Kabinet Roberta Fica sa zaoberal aj vplyvom elektromobility na prenosovú a distribučnú sústavu, podporou súčasných výrobcov automobilov, ale aj nedostatkom pracovníkov na trhu.

Posúdenie možnosti dotovania nákupu elektromobilov, ich zrýchlené odpisovanie či zvýhodnenie pri používaní diaľnic a rýchlostných ciest. To sú iba niektoré z viac ako troch desiatok navrhovaných opatrení na podporu automobilového priemyslu a rozvoja elektromobility, ktoré vo štvrtok s pripomienkou schválila vláda na výjazdovom rokovaní v Košiciach.

Kabinet Roberta Fica sa zaoberal aj vplyvom elektromobility na prenosovú a distribučnú sústavu, podporou súčasných výrobcov automobilov, ale aj nedostatkom pracovníkov na trhu.

"Je záujmom Slovenskej republiky, aby výrobné kapacity ostávali na území Slovenska, ako aj udržanie pozície jednej z najpriemyselnejších krajín Európy," uviedlo Ministerstvo hospodárstva v predkladacej správe k materiálu. Štát by mal podľa rezortu podporovať budovanie investičných kapacít a výrobu dielov na výrobu automobilov vrátane elektromobilov a podporovať vzdelávanie a prípravu trhu práce najmä v odvetví automobilového priemyslu.

image

Poznáme Európske auto roka 2024. Víťazom sa stal opäť elektromobil, porazil aj prémiu

Ministerka hospodárstva Denisa Saková by mala podľa jedného z bodov návrhu uznesenia vlády iniciovať rokovania s aspoň jedným novým výrobcom elektromobilov alebo dôležitých dielov na výrobu elektromobilov. Slovensko by tak malo získať výrobu s vysokou pridanou hodnotou v rozsahu stredného podniku.

Rozvoj elektromobility je úzko spojený aj s rastúcimi nárokmi na elektrickú energiu. Rezort hospodárstva by spolu s rezortom financií mal posúdiť predpokladané nároky výrobcov automobilov na dodávky elektrickej energie a tieto zapracovať do desaťročného plánu rozvoja prenosovej sústavy a do plánov rozvoja distribučných sústav. Zároveň by malo MH zabezpečiť vypracovanie analýzy, ktorá posúdi vplyv rozvoja elektromobility na prevádzkovanie prenosovej a distribučných sústav vrátane vyhodnotenia vplyvu na ceny elektriny pre všetky typy odberateľov.

image

Výstavba tunela Soroška nie je prioritou, vraví Ráž. Vymenoval tri úseky, ktoré sú pre vládu najdôležitejšie

Slovensko v poslednom čase začína pociťovať nedostatok kvalifikovaných pracovníkov. Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš má podľa navrhnutého uznesenia vlády pripraviť a začať realizovať projekt na podporu vzdelávania a prípravy trhu práce v súlade s požiadavkami trhu práce najmä v odvetví automobilového priemyslu.

Na zvýšený nápor pracovníkov zo zahraničia by sa malo pripraviť ministerstvo vnútra. To má spracovať návrh na zriadenie troch klientskych cudzineckých centier v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach prepojených novým informačným systémom, ktoré majú pomáhať cudzineckej polícii pri prijímaní a vybavovaní žiadostí o udelenie alebo obnovenie prechodného pobytu pre zahraničných zamestnancov.

01 - Modified: 2024-02-29 08:24:16 - Feat.: 1 - Title: Dotácie, úľavy, či iné opatrenia. Šéf Slovenskej asociácie pre elektromobilitu hovorí o dnešnom rokovaní vlády 02 - Modified: 2024-02-29 06:48:57 - Feat.: 1 - Title: Vláda bude rokovať o problémoch výroby automobilov a prechode na elektromobilitu 03 - Modified: 2024-02-28 10:00:00 - Feat.: 1 - Title: Predsudky dajte bokom: Toto sú najlepšie elektromobily na súčasnom trhu 04 - Modified: 2024-02-28 08:59:06 - Feat.: 1 - Title: Apple mal zastaviť práce na vývoji vlastného elektromobilu, pravdepodobne pre vysoké úrokové sadzby a infláciu
01 - Modified: 2024-04-26 14:19:41 - Feat.: - Title: Regulátori v USA vyšetrujú úpravu asistenčného systému pri vozidlách Tesla 02 - Modified: 2024-04-25 09:10:00 - Feat.: - Title: Urobí Európa krok späť? Nulové emisie sú vraj chvályhodné, ale nie za každú cenu 03 - Modified: 2024-04-24 14:51:34 - Feat.: - Title: Mazák na výbore k svojmu odvolaniu: Rebelujem, lebo to, čo robíte, nie je správne 04 - Modified: 2024-04-24 05:36:01 - Feat.: - Title: Na výjazdovom rokovaní vlády v Dolnej Krupej má riešiť najmä poľnohospodárstvo 05 - Modified: 2024-04-25 15:49:53 - Feat.: - Title: Bič SNS na mimovládky: Všemocný úradník s pečaťou hanby
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 10:23