Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje výrobcov z celej krajiny. FOTO: Pixabay
StoryEditor

Štát nás dostal do kritickej situácie, tvrdia pekári. Zmena legislatívy sa odráža aj na cenách chleba

06.03.2024, 10:01
Autor:
TASRTASR

Problémy nehlásia len potravinári, ale aj ďalší členovia kritickej infraštruktúry, ktorými sú distribútori energií.

Bývalý minister práce Milan Krajniak spôsobil zavedením možnosti odchodu do predčasného starobného dôchodku po 40 odpracovaných rokoch mimoriadnu situáciu.

Ľudí na trhu je nedostatok a fluktuácia novoprijatých zamestnancov je obrovská. Náklady neuváženej a neodkonzultovanej zmeny legislatívy sa tak odzrkadlia na odbytových cenách chleba a ďalších pečivárskych výrobkoch. Uviedol to predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) Milan Lapšanský.

Problémy hlásia aj distribútori energií

"Informácie od našich členov sú viac ako znepokojivé. Prevádzky nie sú schopné nájsť zamestnancov, fluktuácia novoprijatých je obrovská. Jedna z prevádzok napríklad prijala v minulom roku 197 ľudí, avšak 196 prevádzku opustilo. Iný podnik prijal a zároveň prišiel o 90 ľudí. A to napriek tomu, že podniky mzdy zvyšovali. Náklady na zaučenie nových zamestnancov, zdravotné prehliadky a školenia sú pritom značné. Je možné predpokladať, že to všetko sa zrejme odzrkadlí v odbytových cenách. Takto to dopadne, keď sa robia populistické rozhodnutia nekompetentnými politikmi," spresnil Lapšanský.

image

Mikroténové vrecká z obchodov čoskoro zmiznú alebo si za ne zaplatíme

Pripomenul, že zmenu zákona o odchode do predčasného starobného dôchodku po 40 odpracovaných rokoch zrealizovala na jeseň roku 2022 vláda Eduarda Hegera na návrh Krajniaka. O tejto úprave s pekármi nediskutovala napriek tomu, že sú súčasťou kritickej infraštruktúry i subjektami hospodárskej mobilizácie.

Problémy však nehlásia len potravinári, ale aj ďalší členovia kritickej infraštruktúry, ktorými sú distribútori energií. Bez plynu a elektrickej energie pritom pekárne nebudú schopné produkovať výrobky.

„Nechceme zvyšovať odbytové ceny“

"Situácia sa, žiaľ, nestabilizovala ani po opadnutí chrípkovej sezóny. Potenciálni pracovníci na trhu chýbajú a jednoducho ich nie je kým nahradiť. Viaceré prevádzky preto upravovali zmennosti a dokonca odmietajú nové objednávky. To všetko znižuje konkurencieschopnosť slovenských pekárov, cukrárov a cestovinárov, pretože bez ľudí nie je možné potraviny vyrábať. Očakávame, že aktuálna vláda túto situáciu, za ktorú sú zodpovední jej predchodcovia, napraví. Pekári nechcú zvyšovať odbytové ceny, ale náklady, ktoré nesprávne rozhodnutia Hegerovej vlády spôsobili, iné možnosti nedávajú. O cenách našich výrobkoch priamo na pultoch predajní však v konečnom dôsledku rozhodnú obchodné reťazce," zdôraznil Lapšanský.

image

Štát chce kúpiť maďarský porovnávač cien. Vývoj vlastného by stál podľa odborníka len pár desiatok tisíc eur

SZPCC združuje výrobcov z celého Slovenska. Má viac ako 520 členov od SZČO až po veľké pekárne vo všetkých regiónoch Slovenska. Členovia zväzu zamestnávajú viac ako 12.200 pracovníkov.

01 - Modified: 2024-04-11 09:01:14 - Feat.: - Title: Sto rokov rybích lahôdok zo Žiliny 02 - Modified: 2024-03-10 23:00:00 - Feat.: - Title: Lacnejšie veľkonočné nákupy? Reťazec zrušil daň z pridanej hodnoty pre stovku základných potravín 03 - Modified: 2024-03-01 12:44:00 - Feat.: - Title: Potravinári môžu žiadať o odvodovú úľavu za marec. Rozšíril sa aj ich okruh 04 - Modified: 2024-03-01 13:47:10 - Feat.: - Title: Mikroténové vrecká z obchodov čoskoro zmiznú alebo si za ne zaplatíme 05 - Modified: 2024-02-09 08:48:43 - Feat.: - Title: Keď si zamestnanci v práci pochvaľujú. Zisťovali sme, kedy sú zamestnávatelia najatraktívnejší
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 06:26