Ilustračná fotografia. FOTO: TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Cyklokoalícia žiada stiahnutie novely cestného zákona. Samosprávam hrozia pokuty až 200-tisíc

07.03.2024, 16:35
Autor:
TASRTASR

Návrh novely cestného zákona je v pripomienkovom konaní už opakovane. Prvú verziu, ktorú predložil rezort dopravy na skrátené pripomienkové konanie, pre kritiku samospráv stiahol.

Občianske združenie Cyklokoalícia predložilo hromadnú pripomienku k návrhu zákona o pozemných komunikáciách (cestný zákon) z dielne Ministerstva dopravy a žiada jeho stiahnutie. Vo štvrtok o tom informoval prezident Cyklokoalície Dan Kollár.

"Poukazuje na porušenie legislatívnych pravidiel vlády aj neodôvodnený a zmätočný obsah. Podobné výhrady k návrhu predložili aj samosprávy, ďalšie ministerstvá či generálna prokuratúra," uviedla k hromadnej pripomienke Cyklokoalícia.

Opakované pripomienkovanie

Návrh novely cestného zákona je v pripomienkovom konaní už opakovane. Prvú verziu, ktorú predložil rezort dopravy na skrátené pripomienkové konanie, pre kritiku samospráv stiahol. V uplynulých dňoch sa v skrátenom pripomienkovom konaní objavil nový návrh novely cestného zákona.

Podľa Cyklokoalície však ani tento návrh novely nie je v poriadku. "Ministerstvo opäť nezdôvodnilo skrátené pripomienkové konanie, čo mu už okrem nás vytýka aj generálna prokuratúra. Nesprávne vyhodnotilo aj vplyvy na rozpočet verejnej správy a opomenulo predbežné pripomienkové konanie, na čo tiež v pripomienkach upozornilo ministerstvo financií aj ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny," upozornil Kollár.

Cyklokalícia pripomenula, že k návrhu zákona predložilo zásadné pripomienky aj združenie samosprávnych krajov SK8, Únia miest Slovenska či Združenie miest a obcí Slovenska.

Vysoké pokuty

Samosprávy podľa cyklozdruženia poukazujú na zmätočnosť a nesystémovosť navrhovaných zmien a kritizujú vysoké pokuty, ktoré môžu byť pre samosprávy likvidačné. Podľa návrhu novely by totiž rezort mohol v prípade neplnenia opatrení uložených ministerstvom pri štátnom odbornom dozore udeliť pokutu až do výšky 200-tisíc eur.

Občianske združenie sa podľa svojich slov v hromadnej pripomienke s výhradami samospráv stotožňuje a upozornilo, že zasahovanie štátu do dopravných politík samospráv v návrhu nie je dostatočne odôvodnené.

"Sme presvedčení, že ministerstvo by malo novelu stiahnuť a venovať pozornosť dôležitejším témam, aby sa ľudia na Slovensku mohli dopravovať zdravšie, komfortnejšie a ekologickejšie," doplnil Kollár.

V novele cestného zákona navrhuje rezort dopravy rozšíriť svoje kompetencie o možnosť vykonávať štátny odborný dozor nad cestami prvej až tretej triedy a miestnymi cestami, ak to vyžaduje naliehavý verejný záujem alebo ide o okolnosti hodné osobitného zreteľa.

Rezort si tiež navrhuje rozšíriť svoje právomoci o možnosť zaujať stanovisko v prípade, ak cestný správny orgán alebo obec nesúhlasí so záväzným odôvodneným stanoviskom dopravného inšpektorátu.

01 - Modified: 2024-03-07 15:23:30 - Feat.: 1 - Title: Cyklokoalícia žiada rezort dopravy, aby stiahol novelu cestného zákona 02 - Modified: 2024-03-01 13:54:54 - Feat.: 1 - Title: Vallo reaguje na zmeny v cestnom zákone: Vláda chce zrušiť cyklopruh na Vajanského nábreží, tvrdí primátor 03 - Modified: 2024-03-01 13:54:16 - Feat.: 1 - Title: Novelou cestného zákona chcú zrušiť cyklopruh na Vajanského nábreží, kritizuje Vallo
01 - Modified: 2024-04-18 16:57:09 - Feat.: - Title: Trináste dôchodky majú podľa rozpočtovej rady negatívny vplyv na dlhodbú udržateľnosť 02 - Modified: 2024-04-18 09:46:02 - Feat.: - Title: Samosprávy dostanú v máji celoročný podiel na dani z príjmu firiem, rozhodla Národná rada 03 - Modified: 2024-04-11 19:32:41 - Feat.: - Title: Vláda schválila novelu zákona: Samosprávy majú v máji dostať celoročný podiel na dani z príjmu firiem 04 - Modified: 2024-04-05 10:12:35 - Feat.: - Title: Rezort vnútra má samosprávam za výdavky počas prílevu cudzincov preplatiť takmer stotisíc eur 05 - Modified: 2024-03-19 12:33:30 - Feat.: - Title: Obce a mestá môžu žiadať o financie na lepšiu ochranu pred kyberútokmi. Dokedy je to možné?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 16:15