Ilustračná fotografia. FOTO: TASR/ R. Stoklasa
StoryEditor

Chystá sa vyhlásenie mimoriadnej situácie. Obec na Horehroní žiada výrub napadnutého lesa

13.03.2024, 19:23
Autor:
TASRTASR

Obec i skupina miestnych iniciatívnych občanov sa zhodujú, že lesné porasty sú napadnuté v takom rozsahu, že ich výrub a následná obnova lesa je jediným východiskom.

Podkôrniková kalamita lesných porastov na území obce Čierny Balog, postup pri jej likvidácii a možné dopady na obyvateľov boli v stredu témou mimoriadneho zasadnutia obecného zastupiteľstva.

Obec i skupina miestnych iniciatívnych občanov sa zhodujú, že lesné porasty sú napadnuté v takom rozsahu, že ich výrub a následná obnova lesa je jediným východiskom. Od štátneho podniku Lesy Slovenska žiadajú splnenie požiadaviek, o ktorých takmer tri hodiny rokovali poslanci.

Ohrozenie bezpečnosti

Podľa lesníkov lykožrútovej kalamite v súčasnosti čelí územie s rozlohou približne 15-tisíc hektárov a môže dôjsť k ťažbe až jedného milióna metrov kubických drevnej hmoty. V dôsledku masívnej ťažby dreva sa obyvatelia obávajú, že dôjde k vážnemu ohrozeniu životného prostredia, vôd, bezpečnosti, dopravy, ako aj ich zdravia a majetku.

"Najväčšia obava je z prívalových dažďov alebo dlhotrvajúcich zrážok, musia sa vykonať protipovodňové opatrenia v obci. Ďalej je to ochrana našich vodných zdrojov, ktoré tu máme, ťažba ich nesmie poškodiť. Pokiaľ ide o nadrozmernú, kamiónovú dopravu, trváme na  bezpečnosti dopravy," zdôraznil starosta Michal Vetrák s tým, že situácia je naozaj vážna a treba konať.

Čiernobaločania žiadajú Lesy Slovenska o vypracovanie krízového plánu likvidácie podkôrnikovej kalamity s dôrazom na plán odvozu vyťaženého dreva a obnovy lesa. Požadujú realizovať ťažbu, odvoz kalamitného dreva a výsadbu nových lesných porastov v čo najkratšom možnom čase. Rovnako kvantifikovať množstvo drevnej hmoty, ktorá sa má vyviezť z jednotlivých dolín.

Okmažité opatrenia

"Žiadame vykonať okamžité, priebežné a následne aj trvalé protipovodňové opatrenia na drobných vodných tokoch a lesných pozemkoch s cieľom minimalizovať riziká v prípade prívalových alebo dlhodobých dažďov. Dbať na ochranu vodných zdrojov v oblastiach ťažby dreva, zabezpečiť priebežný monitoring kvality a ich výdatnosti a zamedziť akýmkoľvek negatívnym vplyvom likvidácie lykožrútovej kalamity na vodné zdroje," uvádza sa v schválenom uznesení.

Za prioritu obec považuje aj určenie oficiálnych prekladísk dreva v obci, pričom pozemky v jej vlastníctve by sa využívali len po dohode s ňou a za odplatu.

Rovnako, aby sa pri spracovaní kalamity využívali prednostne miestne kapacity a negatívne dopady jej likvidácie na život ľudí sa kompenzovali napríklad formou zliav na palivové drevo. Z pohľadu cestovného ruchu je pre obec dôležité zabezpečenie obnovy prevádzky Lesníckeho skanzenu.

"Pri objeme kubíkov dreva, ktoré sa tam plánujú vyťažiť, možno očakávať, že komunikácie II. a III. triedy, ktoré máme v správe, budú transportom dreva poškodzované. Hrozí, že vzniknú na telese ciest a samotnom povrchu škody, ktoré môžu presiahnuť obrovské finančné sumy," upozornil predseda predstavenstva Banskobystrickej regionálnej správy ciest a krajský poslanec Martin Turčan, ktorý sa zúčastnil na zasadnutí podobne, ako aj zástupcovia iných oblastí dotknutých likvidáciou lykožrútovej kalamity.

Vyčlenenie finančných prostriedkov na priebežné a následné financovanie opráv miestnych komunikácií a ciest je takisto súčasťou uznesenia.

Na Horehroní sa chystá vyhlásenie mimoriadnej situácie. Vláda v stredu uložila ministrovi vnútra Matúšovi Šutajovi Eštokovi (Hlas-SD) a šéfovi agrorezortu Richardovi Takáčovi (Smer-SD), aby zabezpečili zvolanie krízového štábu.

01 - Modified: 2023-09-07 13:30:00 - Feat.: 0 - Title: Máte lesný pozemok alebo lúku? Na určité časti parciel má predkupné právo štát 02 - Modified: 2023-07-14 09:00:00 - Feat.: 0 - Title: Drevo sa nedá ťažiť všade. Podľa čoho sa to určuje a ako pozemok získať? (+ príklady) 03 - Modified: 2023-06-20 16:00:31 - Feat.: 1 - Title: Poslanci neschválili zrýchlený režim k novele zákona o ochrane prírody 04 - Modified: 2023-06-14 08:38:33 - Feat.: 0 - Title: Chcete predať alebo prenajať lesný pozemok? Pozor na tieto pravidlá (+ príklady)
01 - Modified: 2024-04-19 14:59:06 - Feat.: - Title: Holandská provincia končí s ťažbou zemného plynu a v zemi zostanú milióny kubíkov, obyvatelia protestovali 02 - Modified: 2024-03-06 14:21:21 - Feat.: - Title: Ťažba v chránenom Tatranskom národnom parku naberá hrozivé rozmery. Budú z toho malé lesné závody, odkazuje bývalý riaditeľ 03 - Modified: 2024-02-06 15:57:33 - Feat.: - Title: Hlbokomorská ťažba v Nórsku môže priniesť environmentálne aj právne problémy 04 - Modified: 2024-02-01 11:26:43 - Feat.: - Title: Komu patrí Mesiac a ako je to s pozemkami a ťažbou na našej prirodzenej družici? Nové vesmírne preteky znovu otvárajú lunárnu politiku 05 - Modified: 2024-01-12 08:09:38 - Feat.: - Title: 100-ročná kráska: V idylickej autentickej drevenici v doline pod lesom si všetko staré a dobré našlo miesto
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 22:09