Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD). FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Vláda plánuje mobilizáciu finančných zdrojov. Peniaze z Únie sú nenahraditeľné, tvrdí Fico

25.04.2024, 13:58
Autor:
TASRTASR

Premiér pripomenul, že ako členský štát Európskej únie môže Slovensko čerpať pomerne významné finančné objemy z Únie zdrojov, ktoré sú pre krajinu nenahraditeľné.

Vláda pripravuje mobilizáciu všetkých zdrojov, ktoré má Slovensko k dispozícii. Zisťovať chcú, aké sú možnosti pri zdrojoch zo štátneho rozpočtu i Európskej únie. Vyhlásil to premiér Robert Fico (Smer-SD) vo štvrtok po kontrolnom dni na ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie s tým, že zdroje z európskych fondov sú pre Slovensko nenahraditeľné.

"Namiesto toho, aby sme sa približovali k životnej úrovni Európskej únie, tak sa vzďaľujeme a všetky ostatné ukazovatele, ktoré sa dnes porovnávajú, sú pre Slovensko mimoriadne negatívne. My sa musíme vrátiť naspäť na trajektóriu rastu, že sa budeme približovať k priemernej úrovni Únie a nie k tomu, že sa budeme od toho vzďaľovať. Za týchto podmienok je dôležité, aby sme povedali, aké máme možnosti, pokiaľ ide o mobilizáciu zdrojov v štátnom rozpočte, aké máme možnosti, pokiaľ ide o zdroje z Európskej únie," uviedol Fico.

image

Strategických investícií pribudne. Parlament zmenil Rážov zákon, investorom budú aj energetické firmy

Premiér pripomenul, že ako členský štát Európskej únie môže Slovensko čerpať pomerne významné finančné objemy z Únie zdrojov, ktoré sú pre krajinu nenahraditeľné.

"Je to pre nás obrovská výzva, aby fondy boli minuté do posledného centa, pretože sú to nenahraditeľné peniaze," priblížil Fico s tým, že v rokoch 2024 a 2025 sa uskutoční revízia eurofondov. Premiér vyjadril obavu, že v budúcnosti už krajina nemusí mať k dispozícii také objemy z eurofondov ako v súčasnosti a stane sa skôr platcom do fondov Európskej únie ako prijímateľom.

Prízvukoval tiež, že podporuje myšlienku, ktorú presadzuje MIRRI, aby čo najviac peňazí išlo do regiónov, a aby aj miestne či regionálne samosprávy mali väčší objem peňazí, ktoré môžu použiť.

image

Zmeny vo verejnom obstarávaní sú potrebné. Eurofondy neohrozia, reaguje Raši na tvrdenia Remišovej

Minister investícií Richard Raši (Hlas-SD) pripomenul, že po nástupe do úradu pracovali na tom, aby z nedočerpaných eurofondov vo výške približne dve miliardy eur po bývalej vláde neprepadlo ani euro. "Už teraz môžem povedať, že na základe výkazov a finančných operácií, ktoré sa ukončujú formálne, čerpanie eurofondov za to programové obdobie, ktoré sa skončilo, bude rekordné," avizoval minister.

Doplnil, že rezort pripravuje ďalšie výzvy na čerpanie eurofondov. Pôjde napríklad o výzvu na obnovu národných kultúrnych pamiatok, rekonštrukciu a modernizáciu infraštruktúry regionálneho školstva, o výzvu na podporu miestnych komunikácií v obciach a mestách či podporu cyklodopravy.

01 - Modified: 2024-04-24 09:26:34 - Feat.: 1 - Title: Strategických investícií pribudne. Parlament zmenil Rážov zákon, investorom budú aj energetické firmy 02 - Modified: 2024-04-23 12:57:47 - Feat.: 1 - Title: Zmeny vo verejnom obstarávaní sú potrebné. Eurofondy neohrozia, reaguje Raši na tvrdenia Remišovej 03 - Modified: 2024-04-23 12:08:13 - Feat.: 1 - Title: Vláda zmenami vo verejnom obstarávaní ohrozuje eurofondy. Môžu nám hroziť aj pokuty, upozorňuje Remišová
01 - Modified: 2024-05-19 10:12:02 - Feat.: - Title: Kaliňák nevidí v súvislosti s atentátom dôvod na odstúpenie ministra vnútra 02 - Modified: 2024-05-17 13:04:33 - Feat.: - Title: Prokurátor chce väzbu pre obvineného zo streľby na premiéra, rozhodne Špecializovaný trestný súd 03 - Modified: 2024-05-17 12:40:14 - Feat.: - Title: Šimečka podal trestné oznámenie v súvislosti s vyhrážkami smrťou. Tvrdí, že politici stále burcujú hnev 04 - Modified: 2024-05-17 12:17:33 - Feat.: - Title: Kaliňák rozumie pozvaniu prezidentky, ešte sa o tom s kolegami neporadili 05 - Modified: 2024-05-17 11:59:43 - Feat.: - Title: Po útoku na premiéra môžu ľudia prežívať ťaživé pocity. Objavuje sa strach aj hnev
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 16:09