Plniaca linka jogurtov vo Zvolenskej mliekarni. FOTO: TASR/Dušan Hein
StoryEditor

Rezort financií vyšiel podnikateľom v ústrety. Viaceré výrobky sa vypustia z dane zo sladených nápojov

13.05.2024, 10:22
13.05.2024, 15:47
Autor:
TASRTASR

Zavedenie dane na sladené nealkoholické nápoje sú jedným z prvých konsolidačných opatrení na ozdravenie verejných financií.

Sladené mliečne nápoje, jogurtové nápoje a nápoje na rastlinnej báze by nemali byť zdanené novou daňou zo sladených nealkoholických nápojov. V pondelok o tom informovalo Ministerstvo financií. Rezort po ukončení medzirezortného pripomienkového konania oznámil aj ďalšie zmeny v návrhu.

"Na základe konštruktívnych návrhov a vzájomnej dohody vyšlo ministerstvo financií spotrebiteľom a podnikateľským subjektom v ústrety a návrh zákona zohľadní niekoľko zmien," uviedol rezort.

SaS: Dúfame, že to dodržia

Výživové doplnky a jogurty by podľa opozičnej strany SaS nemali spadať do dane zo sladených nápojov. Uviedla to po rokovaní na Ministerstve financií na pondelňajšom tlačovom brífingu strany.

"Z ministerstva financií sme dostali prísľub, že výživové doplnky a jogurty nebudú spadať do tohto zdaňovania a ja dúfam, že tento prísľub aj ministerstvo financií dodrží. Keď budúci týždeň uvidíme návrh zákona, tak sa na to pozrieme, ale toto je výrazný úspech, či už strany SaS pre všetkých športovcov," povedal predseda SaS Branislav Gröhling.

Zdôraznil, že o návrh zákona by sa malo zaujímať aj novovytvorené Ministerstvo cestovného ruchu a športu a jeho minister. Podľa neho je dôležité sa postaviť za športovcov a ochrániť ich pred zbytočným zdaňovaním proteínových nápojov.

image

Vyššie platy, viac pracovníkov. Mzdy reálne stúpli vo všetkých odvetviach, niekde až o desatinu

SaS žiadala, aby bol zákon o dani zo sladených nápojov úplne pozastavený, ministerstvo to však odmietlo. Podpredseda SaS Marián Viskupič považuje za pozitívne, že je zákon prijímaný v štandardnom legislatívnom procese. Ocenil, že ministerstvo financií priznalo, že zdravotný aspekt je druhoradý a celý návrh je len o tom, že štát potrebuje peniaze, a preto robí konsolidáciu.

Zároveň dodal, že vláda získa daňou zo sladených nápojov do štátneho rozpočtu 100 miliónov eur, no stále nie sú známe informácie o tom, ako bude konsolidovať 1,3 miliardy eur. Z tohto dôvodu chce SaS pokračovať so svojimi pripomienkami a opäť navrhnúť, aby sa o návrhu zákona v Národnej rade vôbec nerokovalo.

Ďalšie položky

Návrh ministerstva tiež vypúšťa zavedenie dane na koncentrované balené látky, ktoré majú charakter liečiva a ktoré sa predávajú napríklad v lekárňach, a rovnako, aby sa daň nevzťahovala na výživové doplnky, ako napríklad voľnopredajné šumivé vitamínové tablety či proteínové nápoje s pridaným cukrom alebo sladidlami.

Zavedenie dane na sladené nealkoholické nápoje sú jedným z prvých konsolidačných opatrení na ozdravenie verejných financií. Rezort financií odhaduje, že v roku 2025 by mala nová daň priniesť do rozpočtu viac ako 85 miliónov eur, následne 117 miliónov eur v roku 2026 a 118 miliónov eur v roku 2027.

Pre balený nápoj pripravený na konzumáciu, ktorý obsahuje pridaný cukor alebo sladidlo, navrhuje rezort financií sadzbu dane vo výške 0,15 eura na liter.

Ohlásené zmeny v dani zo sladených nápojov ocenil aj Inštitút moderného spotrebiteľa. Jeho riaditeľ Filip Kužma podčiarkol, že úpravou návrhu rezort financií zabránil výraznému zdražovaniu rastlinných alternatív, jogurtových a mliečnych nápojov, ale aj nápojov pre športovcov. "Sme radi, že stovky tisíc športovcov, ale aj ľudí s laktózovou intoleranciou si od nového roka nebudú priplácať za svoje obľúbené produkty," uzavrel.

Koaličná strana SNS ocenila krok Ministerstva financií, ktorý sa týka zmien pri zákone o dani zo sladených nealkoholických nápojov. SNS sa tak pripojila k ďalším politickým stranám a organizáciám, ktoré vítajú zmeny v tomto zákone.

SNS pozitívne reagovala na tieto zmeny v zákone a zdôraznila, že najviac to pomôže športovcom. Zdanené by nemali byť sladené proteínové, jogurtové a mliečne nápoje. Z novej dane sa vynechajú tiež nápoje na rastlinnej báze. Okrem SNS privítali tieto zmeny v zákone aj Inštitút moderného spotrebiteľa.

01 - Modified: 2024-05-13 07:23:51 - Feat.: 1 - Title: Turisti sa vracajú. Hotelierom stúpol počet klientov, blížia sa k predcovidovým číslam 02 - Modified: 2024-05-13 07:40:30 - Feat.: 1 - Title: Vyššie platy, viac pracovníkov. Mzdy reálne stúpli vo všetkých odvetviach, niekde až o desatinu 03 - Modified: 2024-05-13 08:09:17 - Feat.: 1 - Title: Výborný výsledok dubajského prepravcu. Letecká spoločnosť Emirates vykázala za minulý rok rekordný zisk 04 - Modified: 2024-05-12 22:03:20 - Feat.: 1 - Title: Bola pilierom socializmu a Slovensku pomohla aj s vakcínou Sputnik. Teraz legendu ťažia dva kroky štátu
01 - Modified: 2024-06-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Neschopné vlády generujú vyššie dane 02 - Modified: 2024-06-20 12:11:49 - Feat.: - Title: Šéf Inštitútu finančnej politiky Valachy končí od augusta vo funkcii. Jeho nástupcu určí výberové konanie 03 - Modified: 2024-06-18 15:51:42 - Feat.: - Title: Nealkoholické nápoje s pridaným cukrom majú podliehať novej dani. Štátu prinesú stovky miliónov eur 04 - Modified: 2024-06-17 15:51:34 - Feat.: - Title: Ratingové agentúry v prípade Slovenska zvolili vyčkávaciu taktiku. Oceňujú plány na konsolidáciu 05 - Modified: 2024-06-17 15:29:16 - Feat.: - Title: Úradníci spadajúci pod Kamenického kritizujú Kaliňákove nákupy. Najväčším problémom je cena
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
22. jún 2024 17:01