Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD). FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Eurokomisia vyplatí Slovensku tranžu z plánu obnovy. Takmer miliardu eur dostaneme, tvrdia Kmec a Susko

24.05.2024, 16:49
Autor:
TASRTASR

Peter Kmec spresnil, že cieľom spoločnej návštevy s ministrom Suskom bolo vyhodnotiť stav implementácie národného plánu obnovy, najmä s dôrazom na štvrtú platbu.

Slovensku nič nestojí v ceste, aby sa dostalo k 923 miliónom eur cez štvrtú žiadosť národného plánu obnovy a odolnosti. Pre spravodajcu TASR to v piatok popoludní po rokovaniach v sídle Európskej komisie uviedli vicepremiér pre plán obnovy Peter Kmec spolu s ministrom spravodlivosti Borisom Suskom.

Kmec spresnil, že cieľom spoločnej návštevy s ministrom Suskom bolo vyhodnotiť stav implementácie národného plánu obnovy, najmä s dôrazom na štvrtú platbu.

Splnené míľniky

"Môžem skonštatovať, že Slovensko splnilo všetkých 15 míľnikov zo štvrtej žiadosti o platbu, a tým pádom pri hodnotení nič nestojí v ceste, aby sa dostalo k 923 miliónom eur z tejto štvrtej žiadosti," opísal situáciu vicepremiér.

Kmec upozornil, že popri úspešnom napĺňaní míľnikov a cieľov plánu obnovy prebieha naďalej komunikácia s exekutívou Únie v oblasti právneho štátu a aj o niektorých otázkach súvisiacich s novelizáciou Trestného zákona.

image

Eurofondy sa podarilo vyčerpať vďaka opatreniam, ktoré som presadila, reaguje Remišová na Rašiho

"Platí však, že spolu s eurokomisiou sme skonštatovali, že štvrtá žiadosť o platbu bola úspešne splnená a Slovensko sa môže tešiť na 923 miliónov," odkázal.

Podľa jeho slov mala slovenská delegácia v sídle Eurokomisie "konštruktívnu debatu" s generálnymi riaditeľkami sekcie plánu obnovy a Generálneho riaditeľstva pre spravodlivosť. Následne sa Kmec aj Susko stretli aj s výkonným podpredsedom EK Marošom Šefčovičom.

Ukončené rokovania

Susko ocenil doterajší prístup Európskej komisie, či už na politickej úrovni pri rokovaniach s eurokomisárom pre spravodlivosť Didierom Reyndersom a podpredsedníčkou Eurokomisie pre hodnoty a transparentnosť Věrou Jourovou, ale aj na odbornej úrovni s vedúcou Generálneho riaditeľstva pre spravodlivosť, s ktorou jeho rezort úzko komunikuje.

"Veľa vecí sa nám v priebehu týchto konzultácií podarilo vysvetliť, vyriešiť a ukončiť tie rokovania. Niektoré otázky sú v niektorých detailoch ešte otvorené, takže čakáme na spresnenia, o ktorých budeme ďalej komunikovať," vysvetlil Susko.

image

Staré eurofondy sme stopercentne vyčerpali, vyhlásil Raši. Kritiku si vyslúžili minulé vlády

Vyjadril nádej, že sa obom stranám podarí doriešiť aj zostávajúce detaily, aby sa podarilo uzavrieť aj otázky súvisiace s právnym štátom.

"Záujem Európskej komisie, aj ten náš, je taký istý. Aby sa ochránili finančné záujmy Únia a aj naše domáce záujmy v oblasti justície," dodal minister. Upozornil, že eurokomisia citlivo vníma všetky zmeny, ktoré slovenská vláda urobila, pričom za kľúčové považuje najmä ochranu finančných záujmov Únie a boj proti korupcii. V rámci týchto základných téz prebieha obojstranná komunikácia.

Susko spresnil, že komunikácia s eurokomisiou bude pokračovať ďalej, aj po eurovoľbách a zmene súčasnej exekutívy Únie a tiež v nasledujúcich rokoch.

Predpokladá, že do jesene by sa konzultácie v oblasti právneho štátu mohli ukončiť, ešte predtým eurokomisia vydá svoju každoročnú správu o stave právneho štátu v členských krajinách a to môže byť ďalšia téma pre rokovania medzi Bruselom a Bratislavou.

01 - Modified: 2024-05-23 16:37:55 - Feat.: 1 - Title: Eurofondy sa podarilo vyčerpať vďaka opatreniam, ktoré som presadila, reaguje Remišová na Rašiho 02 - Modified: 2024-05-23 12:08:58 - Feat.: 1 - Title: Staré eurofondy sme stopercentne vyčerpali, vyhlásil Raši. Kritiku si vyslúžili minulé vlády 03 - Modified: 2024-05-23 08:57:38 - Feat.: 1 - Title: Z Programu rozvoja vidieka treba tento rok vyčerpať ešte 400 miliónov eur, vraví Raši 04 - Modified: 2024-05-23 08:37:11 - Feat.: 1 - Title: Všetky míľniky v rámci štvrtej žiadosti o platbu sú splnené, vyhlásil Kmec. Piatu chcú predložiť do konca roka
01 - Modified: 2024-06-11 18:00:00 - Feat.: - Title: Chlieb a hry a plán obnovy 02 - Modified: 2024-06-06 17:34:07 - Feat.: - Title: Komplikuje sa košickej Steelke budúcnosť? Člen slovenskej vlády spochybnil návratnosť investície do pecí 03 - Modified: 2024-05-31 12:03:56 - Feat.: - Title: Holečková vyzýva Suskov rezort na obnovenie dotácií pre dobrovoľnícke organizácie 04 - Modified: 2024-05-30 19:01:35 - Feat.: - Title: Od Mečiara cez nástenkový tender až po Orbána. Ako bruselské orgány klepli po prstoch rebelujúcim krajinám 05 - Modified: 2024-05-29 22:00:00 - Feat.: - Title: Rozbeh slimačím tempom. V čerpaní nových eurofondov opäť zaostávame, z miliárd sme zatiaľ využili odrobinky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. jún 2024 00:06