Inflácia – vývoj spotrebiteľských cien na Slovensku. FOTO: Štatistický úrad
StoryEditor

Medziročná inflácia dosiahla hodnotu 2,2 percenta. Tempo zdražovania patrilo k najnižším za posledné tri roky

14.06.2024, 09:14
Autor:
TASRTASR

V porovnaní s aprílom sa ceny zvýšili pri piatich z deviatich sledovaných potravinových položiek.

Spotrebiteľské ceny tovarov a služieb v máji 2024 vzrástli medzimesačne o 0,1 percenta. Medziročná inflácia po roku nepretržitého spomaľovania nepatrne poskočila a dosiahla hodnotu 2,2 percenta. Tempo zdražovania však stále patrilo k najnižším za posledné tri roky. Informoval o tom Štatistický úrad.

V porovnaní s aprílom sa ceny zvýšili pri piatich z deviatich sledovaných potravinových položiek. Vyššie boli medzimesačne najmä ceny mlieka, syrov a vajec, ako aj mäsa a chleba s obilninami. Nealko nápoje boli drahšie o 0,7 percenta.

Naopak, výraznejšie klesli ceny ovocia, zeleniny, cukru a cukroviniek, a tiež olejov a tukov. Ďalší zásadnejší vplyv na medzimesačný rast cien malo zdražovanie stravovacích a ubytovacích služieb v odbore reštaurácie a hotely o 0,6 percenta, ako aj odevov a obuvi o 0,8 percenta.

Výraznejší tlmiaci účinok na rast cien malo zlacňovanie v odbore doprava, kde ceny pohonných látok v tomto roku prvýkrát klesli, a to o 3,1 percenta.

V odbore bývanie a energie sa znížili ceny imputovaného nájomného a mierne zlacneli aj pevné palivá. Pokles cien sa v máji prejavil aj v odbore nábytok a bytové zariadenia, kde zlacneli najmä tovary pre domácnosť na krátkodobú spotrebu, kam patria napríklad prášky na pranie a čistiace prostriedky.

Medziročne vyššie ceny boli v desiatich z 12 odborov (výdavkových skupinách domácností). Najvýznamnejší rastový vplyv na vývoj inflácie mali v máji najmä vyššie ceny potravín s nealko nápojmi, ktoré patria k podielovo najvýznamnejším výdavkovým skupinám slovenských domácností. Ich ceny vzrástli v priemere o 0,7 percenta.

Vyššie boli predovšetkým ceny mäsa, chleba a obilnín, ale i cukru a cukroviniek. Naopak, mlieko, syry a vajcia, ako aj oleje a tuky, zlacneli medziročne takmer o tri percentá a o viac ako jedno percento zelenina a ovocie.

Ďalším odborom, ktorý negatívne ovplyvnil rast inflácie, bola doprava, a to najmä ceny pohonných látok. Tie boli medziročne drahšie o 5,2 percenta.

Už niekoľko mesiacov ťahajú celkovú mieru inflácie nahor aj vyššie ceny alkoholu a tabaku (aj vplyvom zvýšenia spotrebnej dane z februára tohto roka), ktoré v máji vzrástli o 7,7 percenta.

Tempo zdražovania sa výraznejšie zrýchlilo v odbore reštaurácie a hotely o 7,1 percenta, rástli ceny za stravovacie a ubytovacie služby.

Výraznejší tlmiaci účinok na celkovú infláciu mali ceny tovarov a služieb v odbore bývanie a energie, ktoré v máji klesli prvýkrát za posledné tri roky (od apríla 2021).

Hoci ich pokles bol mierny na úrovni 0,1 percenta, najvýznamnejšie ovplyvňujú celkové výdavky slovenských domácností. Klesli najmä ceny za imputované nájomné a energie (plyn, tepelná energia, pevné palivá).

Naopak, v odbore však vzrástli ceny za údržbu a opravy obydlia, odvoz odpadu, ako aj za vodné a stočné.

Medziročný pokles cien zaznamenal prvýkrát v tomto roku aj odbor rekreácia a kultúra, najmä nižšie ceny počítačov a iných zariadení na spracovanie informácií, ako aj spoločenských hier a hračiek.

Spolu za päť mesiacov roku 2024 sa spotrebiteľské ceny medziročne zvýšili o 2,8 percenta.

 

01 - Modified: 2024-06-18 13:52:39 - Feat.: - Title: Skákajúca inflácia. Sú situácie, na ktoré je aj mocná ECB krátka 02 - Modified: 2024-06-17 08:38:54 - Feat.: - Title: Sľuby potraviny nezlacnejú alebo režim zdražovania sa vrátil (komentár) 03 - Modified: 2024-06-14 16:23:04 - Feat.: - Title: Pomohlo peňaženkám rodičov, zrazilo infláciu. Efekt jedného zo sociálnych opatrení v máji vyprchal 04 - Modified: 2024-06-14 08:22:25 - Feat.: - Title: Inflačná otočka prišla po viac ako roku, opäť zdraželi potraviny. Čo nás čaká v ďalších mesiacoch? 05 - Modified: 2024-06-14 12:21:53 - Feat.: - Title: Káva bude drahá a bude jej aj málo. Kľúčový slovenský výrobca pomenoval dôvody
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
21. jún 2024 14:08