Veronika Remišová FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Raši klame, tvrdí Remišová. Tvrdí, že minister nevie projekt digitálnych seniorov riadiť

27.06.2024, 18:10
Autor:
TASRTASR

Na základe pilotnej fázy boli podľa Veroniky Remišovej do projektu zapracované zmeny a zlepšenia ešte pred celoplošným zavedením aktivít na celom Slovensku.

Poslankyňa Národnej rady Veronika Remišová (Slovensko, Za ľudí, KÚ) sa ostro ohradzuje voči tvrdeniam, ktoré uviedol minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas-SD) o projekte Digitálni seniori.

"Minister Raši zabudol, že už nie je v opozícii a ľudia chcú výsledky namiesto výhovoriek. Zatiaľ však nemá žiadne výsledky a len sa vyhovára. Projekt Digitálni seniori, na ktorý sme mali od seniorov veľmi dobré referencie, prebiehal počas môjho vedenia presne podľa stratégie a časového harmonogramu v Pláne obnovy, kde sme načas plnili všetky míľniky. Vďaka tomu Slovensko dostalo prvú aj druhú platbu z Plánu obnovy. Pod mojím vedením bola úspešne dokončená pilotná fáza projektu, tak ako sme to zadefinovali v Pláne obnovy," zdôraznila Remišová.

Raši podľa nej klame

Na základe pilotnej fázy boli podľa nej do projektu zapracované zmeny a zlepšenia ešte pred celoplošným zavedením aktivít na celom Slovensku. Spokojnosť s pilotnou fázou na základe hodnotenia od zúčastnených seniorov bola viac ako 98 percent, výborné hodnotenie sa týka aj zariadení, aj samotných školení a materiálov, ktoré seniori dostali.

Richard Raši teda podľa Remišovej slov klame buď z neschopnosti alebo úmyselne. Správa o úspešnom vyhodnotení pilotnej fázy odobrená aj implementačnou jednotkou Plánu obnovy bola podľa nej zverejnená v máji 2024. To podľa Remišovej jasne dokazuje, že projekt bol správne nasmerovaný a dobre nastavený.

"Ministrovi Rašimu trvalo neskutočných osem mesiacov, aby vôbec vyhodnotil pilotnú fázu školenia seniorov a pokračoval v projekte. Počas týchto 271 dní neboli seniorom poskytnuté žiadne nové tablety ani školenia. Projekt stagnoval takmer celý rok bez akéhokoľvek zmysluplného pokroku. Raši namiesto riešenia problémov kampaňoval pre straníckeho šéfa, robil si ´selfíčka´ a handrkoval sa o stoličku predsedu parlamentu," podčiarkla.

Aj napriek jeho tvrdeniam o výraznom zjednodušení a zrýchlení projektu je podľa Remišovej momentálne vyškolených iba 3400 osôb z celkového počtu 20-tisíc zaregistrovaných záujemcov.

Proces registrácie

Menej ako 17 percent zaregistrovaných seniorov absolvovalo školenie, čo jasne poukazuje na jeho neschopnosť efektívne riadiť projekt.

Je faktom, že už len proces registrácie minister úplne odignoroval, nakoľko to nie je ani len pätina cieľového počtu seniorov, ktorí majú mať z projektu úžitok.

"Výhovorkami sa minister Raši len snaží zakryť chaos v riadení eurofondov a katastrofálne výsledky v riadení Plánu obnovy a odolnosti. Na jeho ministerstve mešká každý jeden projekt - plnenie Plánu obnovy podľa správy samotnej vlády je červené more nesplnených míľnikov v jeho rezorte, v parlamente si musel zákonom posunúť termín realizácie služby pre občanov v oblasti zaručenej konverzie o celé dva roky, pretože nie je schopný predpripravený projekt načas dokončiť. Úplne zarezal aj úspešný projekt Digitálny žiak, v rámci ktorého sme dali viac ako 50-tisíc školákom digitálne zariadenie," upozornila.

Remišová dodala, že minister Raši by sa mal prestať vyhovárať na svojich predchodcov a niesť zodpovednosť za svoje zlyhania.

"Po 271 dňoch nečinnosti a minimálnych výsledkoch je zrejmé, že jeho vedenie projektu Digitálni seniori je nedostatočné a neefektívne. Jediné, čo urobil, je, že si pridal k platu na 10-tisíc eur mesačne, na ktoré sa mu skladajú občania. Teraz treba, aby pridal aj v práci. Pretože výsledky po ňom nie sú žiadne," uzavrela poslankyňa parlamentu.

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie spúšťa reštart projektu digitálnych školení a tabletov pre viac ako 105-tisíc seniorov.

Cieľom je podľa rezortu zlepšiť digitálne zručnosti dôchodcov na Slovensku. Vo štvrtok o tom po druhom zasadnutí Rady vlády pre regionálny rozvoj a politiku súdržnosti Únie informoval Raši, za účasti štátneho tajomníka rezortu Michala Kaliňáka a zástupcov Združenia miest a obcí Slovenska a Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku.

01 - Modified: 2024-06-20 20:34:48 - Feat.: 1 - Title: Môžeme sa tešiť na kanál propagandy, vraví Remišová. Pri zákone o STVR podľa nej koalícia nemyslela na občanov 02 - Modified: 2024-06-12 14:06:22 - Feat.: 1 - Title: PS a KDH kritizujú niektoré body lex atentát. Je to sklamanie, odkazuje Šimečka 03 - Modified: 2024-05-28 11:19:44 - Feat.: 1 - Title: Novela SNS berie občanom právo na informácie, tvrdí opozícia a mimovládky
01 - Modified: 2024-06-26 08:31:14 - Feat.: - Title: Raši s Rážom ohlásili štvrť miliardy eur na dopravu v Bratislavskom kraji 02 - Modified: 2024-06-20 08:34:36 - Feat.: - Title: Raši ohlásil novú éru jednoduchšieho verejného obstarávania. Začne od augusta, poďakoval aj za podporu KDH 03 - Modified: 2024-06-04 09:45:39 - Feat.: - Title: Kaliňák sa v spore SNS a Hlasu o šéfa parlamentu postavil na Dankovu stranu. Podporuje ho aj Fico, vyhlásil 04 - Modified: 2024-05-28 12:03:22 - Feat.: - Title: Rašiho rezort chce lepšie komunikovať so samosprávami. Príjmanie eurofondov uľahčí nová mapa 05 - Modified: 2024-05-24 13:18:45 - Feat.: - Title: Raši tvrdí, že koaliční partneri sa zatiaľ nedohodli na obsadení postu šéfa parlamentu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. jún 2024 21:29