Na snímke je Petr Spilý, člen manažmentu PPA Energo skupiny PPA Controll. Vedľa neho je atómová elektráreň Mochovce. FOTO: PPA Controll, TASR, Koláž HN
StoryEditor

Mochovce a Bohunice ich posunuli za hranice. Slováci získali kontrakt v Británii aj vo Francúzsku (rozhovor)

10.07.2024, 00:00

V rozhovore s Petrom Spilým, členom manažmentu PPA Energo, sa dočítate:

  • či sa v Európe začali preteky o to, ktorá krajina postaví skôr jadrovú elektráreň,
  • prečo nový blok v Jaslovských Bohuniciach bude postavený neskôr ako atómka v Česku či Poľsku,
  • prečo si myslí, že Mochovce 3 boli dostavané v rekordnom čase,
  • ako sa firma dostala k tendru na britskú atómku Hinkley Point C.

V strednej Európe sa rozbehli takzvané jadrové preteky. Zámery na nové bloky majú v Česku, Poľsku, Maďarsku a my máme taktiež plány na jadrový blok. Dá sa povedať, že po tom, čo Nemecko vlani odstúpilo od jadra, nastáva jeho renesancia? 

Vnímame, že renesancia jadra sa začala už v novembri 2023 hlasovaním Európskeho parlamentu o zaradení jadrovej energie medzi zelené technológie. Keď sa pozrieme do jednotlivých krajín, Poľsko už podpísalo kontrakt na nové bloky so spoločnosťou Westinghouse. V Českej republike vyhodnocujú tender na piaty blok v Dukovanoch, v krátkom čase by sme mali poznať výsledok, či to bude úspešná francúzska firma EDF alebo juhokórejská KHNP. V Maďarsku je situácia komplikovanejšia pre vojnu na Ukrajine, tam sa vývoj len ťažko predikuje. Čo sa týka Slovenska, ambície na novú výstavbu tu sú. Tieto ambície podporilo aj spustenie tretieho bloku v Mochovciach a štvrtý blok nás čaká zhruba do dvoch rokov.

Rozhovor s Petrom Spilým, členom manažmentu PPA Energo skupiny PPA Controll. VIDEO: HNtelevízia

Jadro teda bolo zaradené medzi zelené technológie, zároveň však vidíme nárast množstva veterných a solárnych elektrární. Je toto najväčšia zmena v energetike?

Veľkú váhu na investíciách má dekarbonizácia. Všetky projekty sú smerované k tomu, aby boli environmentálne čistejšie. Aj solárna a veterná energia však majú svoje úskalia. Napríklad Nemci majú obrovské veterné zdroje na severe, ale veľkým problémom je distribúcia energie. Musia preto teraz vynakladať množstvo peňazí na modernizáciu infraštruktúry, aby mohli energiu dostať na juh. Myslíme si, že Rakúsko by bez energie z jadrových zdrojov, zasielaných napríklad z Českej republiky, nevedelo pokryť svoje energetické potreby. Každá krajina by mala mať rozumný energetický mix. Nedá sa úplne vylúčiť jadro a nedá sa mať len obnoviteľné zdroje.

Ako prebiehajú tendre na jadrové zdroje? Musíte čakať, kým sa neoznámi víťaz, a až potom rokujete s výhercom?

PPA Energo väčšinou funguje ako subdodávateľ veľkých technologických dodávateľov. Naším hlavným biznisom sú elektrosystémy, automatizácia, meranie a regulácia a výroba nízkonapäťových rozvádzačov. Ale napríklad so Slovenskými elektrárňami máme v prípade Mochoviec priame kontrakty s investorom. Čo sa týka tendra na Dukovany 5, tak nečakáme až na výsledok, ale aktívne robíme obchodnú činnosť. Česko je totiž pre oboch uchádzačov v súťaži, EDF a KHNP, pomerne novým regiónom, preto sa tu už dlhšie snažia vybudovať vlastný dodávateľský reťazec.

Povedali ste, že pripravovaných jadrových projektov v tejto časti Európy je pomerne veľa. Budú dodávatelia schopní to zvládnuť? 

...
Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-07-08 22:03:57 - Feat.: 1 - Title: Privatizovali ich Mečiarovi ľudia, dlhé roky zarábali na lukratívnej zmluve. Firma blízka HZDS je v konkurze 02 - Modified: 2024-07-08 13:00:41 - Feat.: 1 - Title: Slovensko prvýkrát použije poľskú „plynovú diaľnicu“. Zvýšime odber z USA, no Rusko tým neprebijeme 03 - Modified: 2024-07-12 11:26:54 - Feat.: 1 - Title: Náš región rozbehol energetické preteky. Ako dotujú zelené zdroje Slováci, Česi, Poliaci, Maďari a Rakúšania? 04 - Modified: 2024-07-02 17:00:00 - Feat.: 1 - Title: Najväčšie slovenské nálezisko plynu pri Trnave dostalo zelenú. Chystá sa už jeho ťažba 05 - Modified: 2024-07-04 13:12:01 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinskí podnikatelia na Slovensku predbehli poľských. Zarábajú na jedlách a nápojoch, ale aj na hydine
01 - Modified: 2024-08-20 12:05:19 - Feat.: - Title: Slovenské elektrárne vyhlásili verejné obstarávanie, plánujú rekonštrukciu číriacich reaktorov v Mochovciach 02 - Modified: 2024-08-20 09:11:26 - Feat.: - Title: Čína schválila výstavbu nových jadrových reaktorov, investuje do nich viac ako 27 miliárd eur 03 - Modified: 2024-08-14 09:22:24 - Feat.: - Title: Sakovej rezort nemá oficiálnu informáciu o rokovaniach o možnom odkúpení časti akcií Slovenských elektrární 04 - Modified: 2024-08-14 08:26:42 - Feat.: - Title: Slovensko sa v júni prepadlo vo výrobe elektriny, rozdiel muselo nahradiť dovozom 05 - Modified: 2024-07-30 18:00:00 - Feat.: - Title: Kde sú inžinieri pre elektrárne?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. september 2024 00:03