Na snímke generálny riaditeľ MH Teplárenský holding a.s., Marcel Vrátný. FOTO: TASR/Pavol Zachar 
StoryEditor

Štátne teplárne predložili priemyselnému parku v Humennom ponuku

12.07.2024, 13:12
Autor:
TASRTASR
  • Rezort hospodárstva spolu s vládou urobili maximum pre to, aby garantovali dodávky tepla a teplej vody pre ľudí v Humennom, tvrdí Denisa Saková.
  • Tvrdí, že vytvorili podmienky pre začatie rokovaní.

Na spory medzi mestom Humenné a spoločnosťou Chemes, ktorá vyrába v meste teplo a vlastní priemyselný park, reaguje aj ministerstvo hospodárstva.

Štátna spoločnosť MH Teplárenský holding v dôsledku toho predložila Chemesu komerčné ponuky na prevzatie dodávok energií do priemyselného parku. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva hospodárstva Mária Pavlusík.

image

Slovensko ide proti svetovým trhom. V Poprade a Hurbanove dražie voda, na západe a východe paradoxne aj teplo

Reagujú tak na situáciu, keď spoločnosť Chemes tvrdí, že nemá peniaze na zaplatenie za plyn a elektrinu, z ktorých vyrába energie pre firmy v priemyselnom parku. O prácu by tak mohlo prísť asi 1500 ľudí.

Problémy s uhradením dlhu

Chemes na začiatku júla informoval, že ak mestská Humenská energetická spoločnosť (HES) do 12. júla nezaplatí 4,7 milióna eur za dodané teplo od začiatku roka, nedokáže uhradiť svoj dlh a firma SPP jej zastaví dodávky surovín, čo spôsobí zastavenie výroby pre firmy v priemyselnom parku.

V záujme udržania zamestnanosti v regióne rezort hospodárstva počká s rozhodnutím o ukončení platnosti všeobecného hospodárskeho záujmu (VHZ) na dodávky plynu pre spoločnosť Chemes do konca tohto týždňa. Ak rokovania skončia neúspešne, hrozí odpojenie dodávok plynu pre spoločnosť Chemes v priebehu nasledujúceho týždňa.

image

Začína sa konkurz Chemesu. Podnik potopili miliónové pohľadávky, problémovú firmu riešila aj Saková

Ministerstvo hospodárstva aj vláda urobili maximum pre to, aby garantovali dodávky tepla a teplej vody pre ľudí v Humennom, uviedla ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas).

"Okrem štátnej garancie na dodávky plynu pre výrobcu tepla sme vytvorili aj podmienky, aby mesto mohlo začať rokovať so štátnym teplárenským holdingom a mohlo priamo v meste nasadiť záložné zdroje na výrobu teplej vody, ktoré budú od 15. júla pripravené na prevádzku," doplnila ministerka s tým, že sa snažia udržať zamestnanosť v priľahlom priemyselnom parku.

Humenčania bez tepla a teplej vody

Problémy s dodávkou tepla a teplej vody v meste Humenné vznikli, keď dodávateľ ohlásil neschopnosť platiť za plyn a elektrinu spoločnosti SPP. Vláda v marci vyhlásila všeobecný hospodársky záujem na dodávky pre spoločnosť Chemes, čo dočasne zabezpečilo teplo a teplú vodu pre mesto a priemyselný park.

Ministerstvo hospodárstva pripravilo novelu zákona o energetike, ktorú schválila Národná rada a podpísala hlava štátu. Rezort hospodárstva rokoval s mestom Humenné a zástupcami ministerstva vnútra, SPP a štátneho teplárenského holdingu o riešení problému.

image

Humennému hrozil čierny scenár. Multimiliónový problém na východe napokon hasí až ministerka Saková a vláda

Sprostredkovali sa rokovania medzi mestom a spoločnosťou Chemes o stabilizácii situácie. Na treťom rokovaní bol stanovený dátum konca všeobecného hospodárskeho záujmu na 15. júl, keď mesto malo byť pripravené na alternatívne riešenie dodávok teplej vody.

Uhradená časť dlhu

Chemes uhradila tretinu dlhu voči SPP a plánuje uhradiť zvyšok z platieb od Humenskej energetickej spoločnosti. HES však informovala, že pre súdne spory bude spornú sumu vkladať do notárskej úschovy, čo bráni včasnej úhrade dlhu.

Mobilné záložné zdroje na výrobu teplej vody budú inštalované pre mesto, ale problém v priemyselnom parku pretrváva.

image

Spor na východe o 19 miliónov: súd dal za pravdu elektrárňam. Chemes hovorí, že energetici konali nekalo

Rezort hospodárstva čaká na odpoveď spoločností Chemes a Priemyselný park Chemes na ponuku štátneho teplárenského holdingu na komerčnú spoluprácu. Ak nedôjde k dohode, mesto Humenné bude rozhodovať o náhradných riešeniach od MH Teplárenský holding.

01 - Modified: 2024-06-19 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Slovensko ide proti svetovým trhom. V Poprade a Hurbanove dražie voda, na západe a východe paradoxne aj teplo 02 - Modified: 2024-06-13 09:47:14 - Feat.: 1 - Title: Začína sa konkurz Chemesu. Podnik potopili miliónové pohľadávky, problémovú firmu riešila aj Saková 03 - Modified: 2024-05-22 12:13:47 - Feat.: 1 - Title: Humenský Chemes podal návrh na konkurz. Mesto a štát teraz riešia teplo pre obyvateľov
01 - Modified: 2024-09-04 15:00:06 - Feat.: - Title: Spoločnosť Chemes aj po konkurze pokračuje v dodávkach tepla a energií v Humennom 02 - Modified: 2024-08-28 12:00:59 - Feat.: - Title: Saková: Predpokladáme, že cez Ukrajinu bude na Slovensko plyn naďalej prúdiť 03 - Modified: 2024-08-28 09:35:59 - Feat.: - Title: Dohoda medzi Slovenskom a Uzbekistanom by mala prispieť k hospodárskej spolupráci 04 - Modified: 2024-08-26 14:01:36 - Feat.: - Title: Saková vidí Čínu ako inovačného lídra, v rebríčku nie je ani v top desiatke 05 - Modified: 2024-08-21 17:20:31 - Feat.: - Title: Ministerka Saková rokovala v Číne o výstavbe najväčšej slovenskej baterkárne v Šuranoch
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. september 2024 14:57